ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Budějovický majáles nabídne sázení stromků, autokoncert i divadlo ve výloze

  • 0
Už poosmnácté dorazí do krajského města Budějovický majáles. Studentské oslavy jara a mládí se uskuteční 24. do 28. května. Stejně jako loni se v souvislosti s covidovými opatřeními část odehraje ve virtuálním prostředí. Festival si ale návštěvníci užijí i v ulicích.

„Živý program bychom rádi dostali co nejblíže k lidem, ovšem bezpečně a s ohledem na aktuální nařízení vlády. Proto jsme si připravili třeba autokino, hudebníky hrající z balkonů nebo venkovní výstavy. Naším hlavním záměrem je dát lidem co nejvíce ‚bezpečné‘ živé kultury a radosti,“ vysvětlila hlavní organizátorka Bianka Machová.

Studenti proto chtějí hojně využít prostory pod širým nebem a zachovat tak co nejautentičtější atmosféru festivalu.

Tématem 18. ročníku je poslední slabika slova majáles. Les se objeví v letošní grafice i v některých bodech programu. Chybět ale nebudou ani skutečné stromy.

„Poblíž Nových Hodějovic vysázíme ve spolupráci s Lesy ČR stovky nových sazeniček. Sehnat je bude možné na našem připravovaném e-shopu,“ prozradila za organizátory Šárka Caklová.

I tento rok budou studenti bojovat o titul krále Budějovického Majálesu, soutěže se zúčastní reprezentanti osmi středních škol. Mezi tématy, která si školy vybraly, nechybí třeba jihočeská nářečí, Olymp nebo pivo. Uspořádat oblíbený velký studentský průvod městem však téměř jistě nebude možné.

Kromě toho ale festival opět oživí město koncerty, divadelními představeními, workshopy, filmovým promítáním, přednáškami či besedami. Součástí bude i autokoncert nebo divadla hraná ve výlohách.

Přesný program včetně podrobností o králích organizátoři postupně zveřejní na svém Instagramu a Facebooku. A v e-shopu si návštěvníci mohou koupit nejen stromek za 49 korun či celý les sazenic, ale i majálesové drobnosti, například tričko či látkovou tašku.

Přípravu opět podporuje i město České Budějovice, poskytnutí dotace zastupitelé schválili v březnu.

„Studenti chtějí připomenout, že kultura je stále mezi námi, a pozvednout náladu i psychické rozpoložení. Jsou kreativní a styl, jakým program návštěvníkům zprostředkují, může být různorodý. Této snahy si vážím,“ řekl primátor Jiří Svoboda.