Zadov. Ilustrační foto.

Zadov. Ilustrační foto. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Prašan zlepšil podmínky na svazích i ve stopě, také Šumavu však čeká obleva

  • 1
Sjezdovky v Jihočeském kraji nyní pokrývá před začátkem víkendu zhruba dvacet centimetrů prašanu, na Šumavě navíc přibývají kilometry upravených stop. Dobré zprávy pro lyžaře, ale předpověď počasí jejich nadšení výrazně krotí. Čeká se oteplení, déšť, silný vítr. Už v pátek ráno bylo na jihu Čech i 10 stupňů nad nulou.

Přesto se na Šumavu vydají tisíce lidí. Po jednodenních pololetních prázdninách totiž příští týden začínají vybraným okresům prázdniny jarní. Pro lyžařská střediska to znamená start druhého hlavního vrcholu sezony, který potrvá do začátku března.

Na sjezdovkách Skiareálu Lipno nyní leží 60 centimetrů sněhu a po otevření další sjezdovky Školní se aktuálně lyžuje na již téměř osmi kilometrech tratí. V provozu jsou tři čtyřsedačkové lanovky a pojízdné koberce ve Foxparku.

Ode dneška do neděle areál přivítá závod S ČT sport na vrchol, který je určený pro děti i dospělé. Měřený slalom bude vyznačený na sjezdovce K Yettimu. Zájemci se mohou registrovat zdarma na místě.

„Primární ambicí je se pobavit, vyzkoušet si jízdu v bránách, rozdat si to v paralelním závodu s kamarádem, sourozencem nebo náhodně vybraným soupeřem,“ uvedla za Skiareál Lipno Olga Kneiflová.

Nový sníh vylepšil podmínky také v Lyžařském areálu Zadov. Tam se lyžuje na Kobyle a Nových Hutích. Otevřená je i rozhledna na bývalém skokanském můstku.

„Díky sněžení jsme mohli upravit i pět kilometrů stop pro běžkaře,“ doplnil vedoucí provozu střediska Petr Vondraš.

Na rakouském Hochfichtu napadlo od úterý přes čtvrt metru sněhu a díky tomu se podařilo upravit a otevřít nové sjezdovky. Nyní tam panují nejlepší podmínky této sezony. Otevřeno je přes 18 kilometrů sjezdovek, na kterých leží až 90 centimetrů sněhu. Jezdí tam všechny lanovky i vleky. Na Schönebenu u Zadní Zvonkové je pro běžkaře upraveno 39 kilometrů tras.

Cestu na Hochficht si mohou lyžaři zkrátit o dvaadvacet kilometrů, když využijí převoz v Horní Plané, který je stále v provozu.

Na rakouském Sternsteinu se lyžuje na 3,6 kilometru tratí, na nichž leží od 35 do 55 centimetrů sněhu. Jezdí tam kombinovaná sedačková a kabinová lanovka i pohyblivý koberec v dětském parku.

Rodiny s dětmi zaplní i areál v Kvildě, kde na svahu leží přes půl metru sněhu. V Kubově Huti jezdí vlek u Školní sjezdovky. Lyžuje se také na Libínském Sedle a ve Frymburku. Na Monínci na Táborsku je v provozu hlavní trať a svah u hotelu. Otevřená je i sjezdovka v Nové Bystřici na Jindřichohradecku.