Lupiči nechali v rodinném domě v Táboře netradiční zbraň.

Lupiči nechali v rodinném domě v Táboře netradiční zbraň. | foto: Policie ČR

Palcátem v Táboře útočila mezinárodní banda lupičů, policie je zadržela

  • 23
Do rodinného domu na okraji Tábora vnikli v únoru maskovaní pachatelé. K útoku na majitele objektu zvolili velmi netradiční zbraň, dřevěný palcát s dřevěnými hroty. S podobnou zbraní byl často zobrazován husitský vojevůdce Jan Žižka. Nyní policie oznámila, že lupiče dopadla.

Na akci s názvem Palcát pracovali jihočeští i rakouští policisté.

„Společně zadrželi osm členů organizovaného gangu, pět osob zadrželi v Rakousku a tři osoby v Praze, Písku a Strakonicích. Na území České republiky operovala a nebezpečné pachatele zadržela jihočeská zásahová jednotka, v Rakousku pak policejní Kobra,“ upřesnil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Mezinárodní skupinu násilníků tvořili Rakušané, Češi, Turek i Iránec.

Banda vymyslela a naplánovala loupežná přepadení, která měla vynést několik milionů.

„Chtěli loupit, krást, ale také pravděpodobně své oběti mučit, snad aby vyzradili ukryté cennosti či peníze,“ zdůraznil Matzner. 

V Táboře ale neuspěli. Po nákupu lupičského náčiní tam 27. února skupina vyrazila v několika vozech. Nad ránem maskovaní pachatelé vnikli do rodinného domu na okraji města. Majitele tím probudili a on se aktivně bránil. Útočníci nakonec z domu utekli.

„Naplánovaná loupež nedopadla podle jejich představ. Na místě dokonce zanechali tašku s obuví a velmi specifický palcát, který použili při vloupání i útoku na majitele domu a další připravené nářadí,“ vylíčil policejní mluvčí. 

Několik členů skupiny hlídalo okolí a zajišťovalo odvoz z místa činu.

Po několika měsících pátrání a vyšetřování kriminalisté případ objasnili.

„V Česku řídil skupinu pan R. Z rakouské strany přijela opravdu mezinárodní sebranka, Turek, Iránec, dva Rakušané a Češka ze Strakonic, žijící dlouhodobě v Rakousku,“ vyjmenoval Matzner. 

Připravené měli i zbraně. S českou částí se rakouská skupina potkala na parkovišti jednoho obchodního domu. Kriminální zkušenosti mají podle něj všichni a není jim cizí ani obchod s drogami.

Všech osm zadržených je nyní v celách v Rakousku a Čechách, obvinění jsou ze závažného zločinu loupeže, porušování domovní svobody, spáchaných formou spolupachatelství.

V případě odsouzení jim hrozí osmi až patnáct let vězení. „Přesto však zůstal jeden otazník, proč útočili palcátem a kde ho vzali,“ uzavřel Matzner.