Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
  • Úterý 19. března 2024 Josef

Chceme zpátky přímý vlak do Vídně, říká kandidát na hejtmana za Piráty

  15:34
Lékař Lukáš Mareš kandiduje na jihočeského hejtmana za Piráty. Vadí mu, jak jsou lékaři zatížení papírováním. „Například role praktického lékaře by měla být úplně jiná než neustále potvrzovat neschopenky,“ říká.

Lukáš Mareš už je skoro dva roky zastupitelem města České Budějovice a nyní míří do stejné funkce i na jihočeském hejtmanství. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Zatím nemají v krajském zastupitelstvu ani jednoho člověka, ale už za několik týdnů se tam Piráti chtějí usadit. Stranu vede do voleb na jihu Čech radiolog Lukáš Mareš. Rád by zlepšil třeba služby v porodnicích.

„Žena si má vybrat polohu, ve které chce rodit, nemá to být tak, že to bude pohodlné pro personál,“ říká jednatřicetiletý doktor.

V programu slibujete, že zajistíte dostatek lékařů. To zní hezky, ale jak toho chcete docílit?
Je to složité, kdyby to bylo jednoduché, už je problém vyřešený. V absolutním počtu lékařů jsme na tom stejně jako třeba v Německu. Jde ale o organizaci péče a práce i o to, jak moc jsou lékaři zatížení administrativou. Například role praktického lékaře by měla být úplně jiná než neustále potvrzovat neschopenky. To by se mělo řešit z centrální úrovně a my na to můžeme poukazovat.

A jak to tedy chcete zlepšit z pozice kraje?
Lidé nevědí, že specialistu jim má primárně zajistit pojišťovna. Ta ale maximálně předá kontakty a oni vás pak stejně nikde nevezmou. Kraj by se měl snažit od pojišťoven získat přesná čísla o dostupnosti jednotlivé péče, nebo by to mělo být zajištěné centrálně. Kraj pak může lákat formou dotačních programů a pobídek, náborových příspěvků a podobně. Dá se s tím pracovat. My jako jihočeští Piráti budeme toto téma zvedat a neustále na něj upozorňovat a tlačit na změnu.

Takže proto je v krajském programu, i když moc jihočeské není?
Přesně tak. Je to pro obyvatele jižních Čech zásadní problém, a tak se musíme pokusit pomoci změně. Řešení není jednoduché, ale podle nás je možností otevřít trh zdravotních pojišťoven.

A co mohou ještě udělat kraj s městy? Bude atraktivní, když třeba nabídnete byt či pomoc se zařízením ordinace?
Bavil jsem se o tom na stomatologické komoře. Byt je samozřejmě pro každého lákavý. Zásadní ale je, zda je ten člověk schopný v místě uživit provoz. Proto třeba lékaři chybí na vesnicích. Potřebují určitý počet klientů a mezi nimi i ty, kteří jsou ochotní za některé zákroky platit. Pomoci by mohly třeba sdružené ordinace, které bude využívat více lékařů a bude tam i nějaká zastupitelnost.

Lukáš Mareš (31 let)

Pracuje jako lékař radiolog v českobudějovické nemocnici, je předsedou místní odborové organizace. Je rovněž zastupitelem v krajském městě, kde byl i předsedou výboru pro veřejnou správu a informační technologie. Před dvěma lety byl jedničkou Pirátů a kandidátem na primátora. S přítelkyní má dceru, hraje frisbee.

Seriál: Rozhovorem s Lukášem Marešem pokračuje seriál předvolebních rozhovorů s vybranými kandidáty na jihočeského hejtmana.

V oblasti zdravotnictví chcete také transformovat porodnice. Copak nefungují dobře?
Vždy jde zlepšovat prostředí a ženy by měly mít co nejkomfortnější prostředí v předporodním období i po porodu. V tomto ohledu se ještě můžeme zlepšovat a stejně tak i v přístupu personálu. Máme jasná doporučení na základě systému medicíny založené na důkazech. Ta říkají, jaký má být k ženě přístup. Ne všude se to děje, třeba v Budějovicích se situace významně zlepšila, dlouhodobě je na tom dobře Písek. Ostatní porodnice trpí nedostatkem personálu a vedení tam třeba není tak osvícené.

A co přesně by se mělo změnit?
Je to třeba o otevřené komunikaci, respektování práv ženy. Ať si ona vybere porodní polohu, a ne že to bude ta, která je pohodlná pro personál. Když řekne, že chce rodit vkleče, má dostat tu možnost.

Když se bavíme o porodnicích, před časem se ministerstvo netajilo, že by se některé porodnice mohly zrušit. Týkalo se to třeba Prachatic. Jak to vnímáte?
To je problém. Aby špitál fungoval komplexně i s ohledem na platby pojišťoven, musí tam být základní péče, čtyři základní obory. Jedním z nich je gynekologie a na ni navázaná pediatrie. Když jeden obor škrtneme, tak ve střednědobém horizontu nemocnice zanikne jako celek. V takto nastaveném systému by se neuživila. Určitě chceme zdravotní péči udržet, ale můžeme se bavit o nějakých úpravách. Aby se třeba pro některé výkony personál nedubloval, ale naopak se mohl vykrývat.

Více stran a hnutí má v programech, že nepřipustí privatizaci jihočeských nemocnic. Ono to snad hrozí?
Ve vzduchu toto visí dlouhodobě, u nás je to ale momentálně spíše upozaděné. Historicky se ale mluvilo právě o Prachaticích a Krumlovu, kam by mohl přijít někdo ze soukromé sféry, zařízení transformovat a zaměřit se na zahraniční bohatou klientelu. To by ale pro naše občany znamenalo, že přijdou o péči, protože by se soukromníkovi nevyplácela. A to odmítáme.

Nicméně něco takového asi nenastane, i s ohledem na prohlášení dalších politiků.
Je to tak, všichni mluví o tom, že odmítají prodej nebo privatizaci.

Zajímavé je, že se chcete zabývat fungováním Jihočeské centrály cestovního ruchu. Mám pocit a ukazují to i čísla, že toho v posledních letech naopak dost zvládla a přinesla dobré projekty, které turisty přilákaly.
Věcně s vámi musím souhlasit, že centrála funguje velmi dobře. Ale dělají to za dost peněz, a proto je namístě o to důkladnější kontrola, zda jsou vynakládané efektivně. Například třídenní akce v Linci minulý rok, která vyšla na pět milionů. Také myslím, že je třeba tlačit všechny atrakce a místa stejně napříč krajem.

Co se týká Jihočeského kraje, rádi bychom provedli například personální audit. Zda jsou zaměstnanci na svých místech a mají tam co dělat, zda to nelze lépe zorganizovat.

Lukáš Mareš

V oblasti dopravy máte v programu kromě jiného zavedení přímého spoje z Budějovic do Vídně. To je ale spíše záležitost objednávky ministerstva dopravy.
Pokud to nebude rychlík či expres, ale spěšný vlak, tak ho může objednat i kraj. Navíc už tento spoj existoval, proč ho nevrátit zpátky. Nám takový vlak dává smysl a věříme, že bude oboustranně využívaný.

Chcete také napříč krajem rychlý internet a snižovat byrokracii. Na českobudějovické radnici už dva roky vedete výbor pro veřejnou správu a informační technologie. Povedlo se tam něco v těchto oblastech vylepšit?
Ve skutečnosti rozhoduje náměstek, který má IT technologie na starost, a na to narážíme. My se snažíme věci tlačit, ale nejsme v koalici, takže je to takové příštipkaření. Ale co se týká Jihočeského kraje, rádi bychom provedli například personální audit. Zda jsou zaměstnanci na svých místech a mají tam co dělat, zda to nelze lépe zorganizovat. A pokusit se více digitalizovat, více komunikovat přes datové schránky.

Na budějovické radnici jste v opozici. Nemáte obavy, že v ní skončíte i na kraji? Nejste pro mnohé politiky stále příliš nečitelní?
Nespadli jsme z nebe. Piráti jsou tu jedenáct let a leckde i v koalici, v Praze máme primátora. Ostatní by s námi měli počítat, protože zastupujeme zájmy velkého počtu lidí.

Dva roky jste zastupitelem a byl jste i šéfem výboru pro IT a veřejnou správu, podařilo se vám něco prosadit?
Jsem sportovec a moje velké a hlavní téma bylo zabránit demolici sportovní haly, což se podařilo. Tím, že se hala nezbořila a nepostavila na stejném místě nová s minimální přidanou hodnotou, jsme myslím městu ušetřili stovky milionů korun.

A změnil jste se jako politik?
Je dobře, že jsem měl šanci vše vidět zblízka, nabral jsem zkušenosti. Vím, kdo má jaké kompetence a na koho se obracet. Řekl bych, že jsem zkušenější.

Autor:
  • Nejčtenější

Monokl pod okem i zlomené kosti. Početná skupina napadla v Písku youtubera

18. března 2024  17:42

Tmavě fialová modřina pod okem, výrazný otok tváře a zlomené kosti v obličeji. Takový je stav jedné...

Dlouhé nájezdy a jen beton, zní kritika na podobu nové lávky přes nádraží

17. března 2024  10:33

Oblíbenou lávku vedoucí přes seřaďovací nádraží v Českých Budějovicích, která chodcům a cyklistům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Zemřel pediatr Miloš Velemínský. Staral se o tisíce předčasně narozených dětí

17. března 2024  21:41

Ve věku 87 let zemřel Miloš Velemínský, jeden z nejvýznamnějších lékařů Jihočeského kraje....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela recidivistka Máňa, známá díky filmu. Ve vězení strávila přes 30 let

18. března 2024  13:40

Ve věku 56 let zemřela v Českých Budějovicích patrně nejznámější česká recidivistka Marie Lávičková...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Neproduktivní a bez dorážek. Ale doma na ně vlítneme, slíbil Pech

18. března 2024  21:08

Se dvěma porážkami a bez vstřeleného gólu odjížděli hokejisté Motoru České Budějovice z Třince po...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Monokl pod okem i zlomené kosti. Početná skupina napadla v Písku youtubera

18. března 2024  17:42

Tmavě fialová modřina pod okem, výrazný otok tváře a zlomené kosti v obličeji. Takový je stav jedné...

Zemřela recidivistka Máňa, známá díky filmu. Ve vězení strávila přes 30 let

18. března 2024  13:40

Ve věku 56 let zemřela v Českých Budějovicích patrně nejznámější česká recidivistka Marie Lávičková...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...