Obchodní domy Lidl a Billa nahradí nová bytová výstavba. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Nové byty, Lidl či domov pro seniory. Proměna čtvrti ale budí i obavy z dopravy

  • 0
Z Lineckého předměstí v Českých Budějovicích se má stát do několika let úplně jiná čtvrť. K zemi půjde šestipatrová budova, jenž roky patřila společnosti Čevak. Na jejím místě postaví Lidl, který je nyní s Billou přes ulici. Místo supermarketů budou bytové domy. Proměnu čeká i blízký dolní areál nemocnice.

Záměr výstavby nového Lidlu se objevil na úřední desce Jihočeského kraje, v řízení se k němu mohou vyjadřovat instituce a veřejnost. Loni v srpnu zástupce řetězce potvrdil, že budou hledat jiné místo, nechtěl ho však upřesnit.

„Prodejna potravin Lidl v Českých Budějovicích se nachází na pronajatém pozemku a je tedy možné, že budeme muset lokalitu nejpozději v roce 2027 opustit. Z tohoto důvodu hledáme vhodná místa na výstavbu nové prodejny,“ reagoval mluvčí firmy Tomáš Myler.

Některé obyvatele plány znepokojují, mají obavy, aby se v lokalitě na pravém břehu Vltavy, kde je i fotbalový stadion, nezhoršila už tak problematická dopravní situace. S průjezdem tam má potíže i záchranná služba, která zde sídlí.

„Pokud investor vyřeší inteligentně dopravní napojení, situace by se neměla víc zhoršit. Křižovatka ulic Boženy Němcové a Mánesovy je pro naše sanitky dlouhodobě riziková,“ upozornil ředitel jihočeské záchranné služby a senátor Marek Slabý (TOP 09).

Odbor dopravy města teď hodnotí budoucí lokalitu. Areál záchranky s garážemi a záchytnou stanicí vedle budoucího Lidlu má v území zůstat, na protější straně ulice B. Němcové zmizí stávající dvě prodejny Lidl a Billa a nahradí je bytové domy. Pozemky patří společnosti Koh-i-noor Hardtmuth. O plánech informoval už dříve její šéf Vlastislav Bříza.

„Je pravda, že na místě, kde je dnes Billa a Lidl, vlastníme pozemky, na kterých bychom v budoucnu rádi vybudovali novou čtvrť,“ uvedl v roce 2020 Bříza.

Jen část, kde jsou parkoviště a samotné supermarkety, má rozlohu více než 15 tisíc metrů čtverečních. Celková rozloha lokality je ještě větší, protože společnost má ve vlastnictví i další přilehlé plochy.

Dolní areál budějovické nemocnice přestaví na domov pro seniory a byty

Bývalou budovu Čevaku a okolí vlastní zase developerská firma Stingo. Ta potvrdila, že pozemky prodává společnosti Lidl Česká republika. Podle dokumentu, který je na úřední desce kraje, bude mít nová prodejna nové silniční napojení a upraví se i problematická křižovatka.

Vzhledem ke všem záměrům bude provoz podle odhadů odborníků výrazně silnější. Podle posledního sčítání projede ulicí B. Němcové za 24 hodin přes 11 tisíc vozidel. Projekt proto počítá s výstavbou nové obslužné silnice, která povede od Mánesovy ulice ještě před křižovatkou přes ulici U Vodárny kolem vodárenské věže.

Plány investora teď posuzuje odbor dopravy města, ve středu s ním proběhlo první jednání.

Plány krajského úřadu

Kromě Lidlu a Koh-i-nooru má velké plány s přestavbou lokality i kraj, který zde má pobočku úřadu a areál bývalé vojenské nemocnice. V něm plánuje postavit dům pro seniory a dlouhodobě nemocné a také nájemní byty. S přemístěním areálu záchranky kraj podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) nepočítá.

Městskému územnímu plánu všechny záměry vyhovují. Historicky cennou stavbou je na tomto místě stará vodárenská věž z roku 1724, která zde tvoří dominantu. Památkově cenné jsou také staré budovy závodu na tužky z let 1848. Ze západní strany území stojí fotbalový stadion, u kterého město plánuje parkovací dům na místě současného parkoviště a úpravy příjezdové ulice.

Plocha oploceného areálu Lidlu má zabrat necelý hektar, přízemní prodejna bude mít 2 400 metrů čtverečních.Vytápět ji budou čerpadla vzduch–voda umístěná na ploché střeše, kam se nainstaluje také 288 fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny.

Parkoviště nabídne 145 míst. Terénními úpravami zmizí 39 stromů a keřů a vysází se 20 náhradních javorů při ulici B. Němcové. Investor chce areál začít stavět v roce 2025, hotovo má být za rok.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz