Kapela Lex Barker vydala nové album s názvem 3.

Kapela Lex Barker vydala nové album s názvem 3. | foto: Archiv kapely Lex Barker

Kapela Lex Barker vyráží v novém animovaném klipu na dno víru Maelström

  • 0
Od loňského podzimu vydávala českobudějovická kapela Lex Barker po částech své nové album s názvem 3. Letos v květnu zveřejnili Jihočeši kompletní desku i s novým videoklipem ke skladbě Na Moře.

Videoklip vytvořil bývalý člen uskupení Jan Kročák, který v současné době pracuje v Londýně jako tvůrce vizuálních efektů k filmům, jako jsou Lví král či James Bond.

„Před několika lety se odstěhoval a jednou za čas se vrací do České republiky, takže se občas scházíme. Animovaný videoklip jsme chtěli dlouho,“ upozorňuje bubeník Ladislav Kočár.

Desku vydávali po třech skladbách

„Bylo to kompletně v jeho režii i proto, že naši tvorbu dobře zná. Myslím, že skvěle uchopil text skladby. Výsledek se povedl, předčilo to naše očekávání,“ popisuje Kočár.

Videoklip ztvárňuje cestu člověka za snem, která ho dovede až na dno víru Maelström. O něm psal ve své povídce světoznámý spisovatel Edgar Allan Poe. Její děj se odehrává kdesi u norského pobřeží.

„Jsme z klipu nadšení, zatím vnímáme jen pozitivní ohlasy,“ těší Kočára. Album 3 má celkem deset skladeb. Kapela Lex Barker jej vydávala v uplynulých měsících po třech písních.

Od května je možné si je poslechnout všechny. Poslední skladbu přidali muzikanti jako poděkování fanouškům a přispěvatelům z kampaně, při které se podařilo vybrat část peněz na natáčení ve studiu.

Něco nahrávala trojice hudebníků z Českých Budějovic doma, natáčení hlasů, mixu, mastering a finální produkci měl pak na starosti Ondřej Žatkuliak ve studiu Rooftop, kde vznikají alba známých hudebníků Mirai, Lenny či Paulieho Garanda. Podle skupiny je deska 3 popovější než ty předchozí.

„Naše první byla výrazně tvrdší. Více jsme tam spojovali rap a rock. Nové album je víc popové a dá se říct měkčí. Střídáme tam různé polohy hlasů, pracujeme s nimi a mimo jiné jsme se snažili využít zvuk syntetizátorů,“ potvrzuje Kočár.

Kvůli koronaviru zrušili koncerty

Na hudbě se podíleli hlavně kytarista Rudolf Dörfler spolu s bubeníkem Ladislavem Kočárem. Texty jsou opět v češtině a převážně je jejich autorem rapper Jan Martínek. Deska je k dostání na CD a v limitované edici i na vinylu. Dostupná je také na streamovacích službách.

Kvůli novému koronaviru zrušila kapela několik svých květnových koncertů. Přesunul se i plánovaný křest desky, který by se měl uskutečnit na podzim v českobudějovickém klubu K2. Kapela vznikla v roce 2010. Debutové EP vydala na jaře roku 2013 a o tři roky později vyšlo album s názvem Slepě do tmy.