Múzy na vodě mají kouzelnou atmosféru.

Múzy na vodě mají kouzelnou atmosféru. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Léto v Českých Budějovicích začíná, oživí ho Múzy na vodě i Plachanda open

  • 0
V Českých Budějovicích začíná tradiční program Léta ve městě. Hudba bude znít pravidelně na Sokolském ostrově u plaveckého stadionu, na náměstí Přemysla Otakara II., na slepém rameni Malše, výstavišti i v ulicích města. Dorazí Tomáš Klus, Madrage či Wanastovi Vjecy.

„Součástí Léta ve městě bude přibližně 260 akcí různých žánrů, na jejichž pořádání jsme z rozpočtu vyčlenili skoro tři a půl milionu korun,“ upřesňuje náměstek primátora Juraj Thoma.

Už v pondělí vtrhnul do ulic města Buskers fest, který vyvrcholí v pátek na Sokolském ostrově.

Na festivalu pouličního umění vystoupí známé kapely Zrní a Prague Conspiracy, ale v průběhu týdne se v ulicích města představí i umělci z Argentiny, Portugalska či Kanady a Rakouska. Slyšet budou na Lannově třídě či Piaristickém náměstí

Sokolský ostrov ožije i díky tradičním Středám před K2. Letošní sedmý ročník odstartují 19. června kapely UDG a Lex Barker.

„Na festivalu budou nově zálohovatelné kelímky a zájemci mohou přispět dobrovolným vstupným na Centrum Arpida,“ upozorňují pořadatelé. Celkem se přes léto představí více než 25 kapel, mezi kterými budou Totální nasazení, Better Way nebo Circus Brothers.

Múzy na vodě zahájí Klus

Příští týden se rovněž uskuteční Plachanda open. Sousedská slavnost plná kultury a zábavy je naplánovaná na 20. června od 14 do 22 hodin v Plachého ulici. Místní obchůdky se budou prezentovat přímo na ulici, k tomu zahraje živá muzika, připravená budou divadla pro děti, různé workshopy a ulice se promění ve skutečnou pěší zónu plnou života.

Mezi nejočekávanější události léta v Budějovicích patří i festival Múzy na vodě, jehož 15. ročník odstartuje 1. července na soutoku Vltavy a Malše Tomáš Klus se svou Cílovou skupinou. Festival nabídne každý den koncert až do 6. července, kdy ho zakončí Monika Absolonová a Boom!band Jiřího Dvořáka.

Tradicí je také Radniční léto na nádvoří radnice na náměstí Přemysla Otakara II. Novinkou při něm bude charitativní koncert detroitského souboru Cantata Academy Chorale. „Letos se na radničním nádvoří postupně odehraje třicet pohádek pro děti, ale i jejich rodiče,“ zmiňuje Jitka Welzlová, mluvčí magistrátu.

Na náměstí Přemysla Otakara II. zakotví Kinematograf bratří Čadíků, první promítání bude 7. července. Návštěvníci se mohou těšit na filmy Hastrman, Chata na prodej, Po čem muži touží a Trabantem tam a zase zpátky. Na stejném místě se budou odehrávat i hudební večery, třeba s kapelou Bonsai č. 3, Weekend a Pampalini Funky Jam.

Velký bude i Létofest na výstavišti. Za dva dny 19. a 20. července se tam představí Mig 21, Mandrage, Marek Ztracený či Wanastovi Vjecy.

V srpnu přijde na řadu Jihočeský jazzový festival, na kterém se představí špičky tohoto žánru. Po nich se dostane na jubilejní 30. ročník Hudebních slavností Emy Destinnové.

A jedním z vrcholů léta v Českých Budějovicích bývá v posledních letech festival Město lidem / lidé městu, který letos bude 30. a 31. srpna. Vybrané části ulic v centru opět pokryje trávník, obarví je zavěšené deštníky a lampiony a návštěvníci budou moci vybírat z velkého množství nejrůznějších dobrot.

O týden později jsou na programu další dvoudenní slavnosti, tentokrát České Budějovice železné a zlaté, jejichž součástí jsou rytířské turnaje, soutěžní klání, středověký řemeslný trh a další atrakce, to vše na hlavním náměstí a Sokolském ostrově.

Na většinu akcí je vstup zdarma nebo dobrovolný. Podrobný program je vypsaný v brožuře Léto ve městě, jejíž výtisky jsou k dispozici třeba v informačním centru v budově radnice.