Letní tábory jsou i po zdražení téměř plné. Rodičům pomáhají příspěvky

  10:37
Kvůli velkému zájmu museli pořadatelé zakládat i rezervační formuláře. Rodiče dětí neodradilo ani jejich mírné zdražení. Aby si to mohli dovolit, pomáhají jim i příspěvky od zaměstnavatelů či zdravotní pojišťovny.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Autor: Mafra/Petr Toman

Necelé dva měsíce před začátkem letních prázdnin už rodiče školáků zpravidla vědí, zda jejich děti vyrazí na některý z mnoha desítek jihočeských letních táborů. Z celé republiky na ně míří každý rok až 40 tisíc dětí.

Jinak tomu není ani letos, i když se všechno zdražuje. Do ceny letních táborů se to však výrazněji nepromítlo, a tak organizátoři počítají poslední volná místa na své turnusy.

„Všechny ještě nemáme zcela zaplněné, ale zájem je podobný jako loni. Máme o něco širší nabídku, přesto je většina táborů zaplněná. Volná místa zůstávají jen u speciálních táborů nebo u některých novinek,“ tvrdí ředitelka budějovického domu dětí a mládeže Hana Korčáková. Letos nabízejí i speciální vařící, hudební či přírodovědné tábory.

Největší zájem je však stále o tradiční pobytové turnusy, na které děti jezdí pravidelně. Mnohdy se o volná místa doslova strhne boj. „Po vyhlášení termínů jsou většinou hned druhý den zcela naplněné. Jsou tak oblíbené, že když děti odrostou, chtějí na ně jezdit alespoň jako vedoucí. Hezky obsazené míváme také počítačové nebo modelářské tábory,“ doplňuje Korčáková.

Mírné obavy měli zpočátku v jednom z největších jihočeských letních táborů Nový Řadov poblíž Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Tam každoročně jezdí stovky dětí z celé republiky.

„Rodiče ještě na konci zimy váhali, zda děti přihlásit. Ale postupně zjišťovali, že si tábor nakonec i přes zdražování budou moci dovolit. Teď už to vypadá celkem dobře, zřejmě se dostaneme na loňskou úroveň,“ popisuje provozovatelka tábora Lucie Novotová Vaněčková.

Sedm až osm tisíc za dva týdny

Zároveň ji těší, že rodiny děti na prázdniny v přírodě vyšlou i přes zdražení. Čtrnáctidenní pobyt zde tak nyní startuje na téměř sedmi tisících korunách. „Snažili jsme se cenu udržet na přijatelné úrovni. Co se týče sociálně slabších táborníků, v některých případech spolupracujeme s jejich patrony. Diakonie pro ně také o Vánocích pořádá projekt Krabice od bot, díky němuž mohou získat pod stromečkem místo na táboře,“ doplňuje.

Českobudějovický DDM nabízí týdenní pobytový tábor dokonce už od tří tisíc korun, a to především díky tomu, že nemuseli téměř vůbec zdražovat. „U dvoutýdenních turnusů je to v průměru okolo osmi tisíc korun. Vyššímu zájmu ale pomáhá i nabídka zdravotních pojišťoven nebo zaměstnavatelů, kteří rodičům mohou přispívat i několika tisíci korunami,“ říká Korčáková.

Její slova potvrzuje i personální ředitel společnosti Engel strojírenská David Dědič, podle něhož je ze strany zaměstnanců o táborový příspěvek každoročně velký zájem.

„Pravidelně to bývá okolo padesáti zaměstnanců. Kdo může, tak nabídky většinou využije,“ vysvětluje Dědič. Firma podle něj letos navýšila příspěvek ze dvou na dva a půl tisíce korun na dítě.

Hygiena zkontroluje třetinu

Poslední roky stále roste popularita příměstských táborů. Při nich děti přespávají doma a přes den pro ně organizátoři připravují program. Například DDM v Táboře kvůli nim musel spustit rezervační systém.

„A za pár hodin byla kapacita zcela naplněná. Pětidenní tábor u nás stojí od 1 600 korun,“ přidává ředitel táborského DDM Josef Musil. Podobná situace je také v Českých Budějovicích, kde už je většina ze 40 turnusů rozebraná.

Dvojici příměstských táborů nabízí také Jihočeské divadlo, které v srpnu pozve děti na jeviště i do zákulisí budějovických divadel. V prvním z nich poznají příběhy mušketýrů, intrik i přátelství. Druhý s názvem Za zrcadlo přiblíží práci s maskou.

„Inspirací je příběh Alenky v říši divů a děti se při něm masku naučí nejen používat, ale dokonce si ji i samy podle vlastní fantazie vyrobí,“ říká umělecký ředitel Ateliéru 3D Vít Piskala.

Část z táborů stihnou navštívit i kontroloři z krajské hygienické stanice v Budějovicích. Jen loni se jim podařilo objet okolo 120 táborů, což je necelá třetina. Většinou však na žádný nedostatek nenarazí. „Pokud přece jen nějaký objevíme, je to většinou drobnost a takových případů je naprosté minimum,“ ujišťuje ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Podle ní stálý zájem o letní tábory ukazuje, že má česká mládež pořád zájem o venkovní pobyty. „Děti se díky nim dostanou do přírody na čerstvý vzduch a také se při aktivitách neustále pohybují. A částečně je i prospěšné, pokud na pár dnů přijdou o svůj komfort a najednou musí spát ve stanech a být více samostatné,“ myslí si.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Budějovická radnice začíná hledat investora pro akvapark u Diamantu

24. dubna 2024  16:57

Výstavbu vodního světa v Českých Budějovicích má zaplatit soukromá firma, kterou pomůže radnici...

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Letní tábory se rychle plní i přes zdražení, některé se vyprodaly hned

24. dubna 2024  9:01

I když do hlavních prázdnin zbývají ještě necelé dva a půl měsíce, rodiče mají nejvyšší čas si...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...