Akce Vltava žije přilákala k náplavce v Českých Budějovicích tisíce lidí.

Akce Vltava žije přilákala k náplavce v Českých Budějovicích tisíce lidí. | foto: Art4promotion

Festivalem roku je Vltava žije, druhý skončil Budějovický majáles

  • 1
V anketě iDNES.cz o nejlepší letošní letní festival v Českých Budějovicích zvítězila akce Vltava žije s 387 hlasy. V těsném závěsu je Budějovický majáles, třetí příčku obsadil Central Park Slavie.

„Pro nás je vítězství důležitým signálem, dává nám to energii a chuť pokračovat dál. Upřímně jsem hodně překvapená. Budějovický majáles má totiž velkou komunitu, byl to silný soupeř a výsledek je opravdu těsný,“ říká Lenka Střítecká z agentury Art4promotion, která Vltava žije už čtvrtým rokem pořádá na náplavce u Dlouhého mostu.

Dodává, že letos měli spoustu reakcí od návštěvníků na samotnou vizuální show. Objevily se i negativní názory především od rodin s malými dětmi na strašidelnou část příběhu Dreaming.

„Jedna z částí byla o noční můře, a ta proto musela být strašidelná. Dopředu jsme na to upozorňovali. Pro nejmenší děti jsme měli program odpoledne,“ vysvětluje Střítecká.

Příští rok by rádi rozšířili program na několik dní. „Když přijde k náplavce 30 tisíc lidí, tak audiovizuální show si užije tak patnáct tisíc. Ti, co stojí stranou, už moc nevidí. Večerní představení bychom tak rádi rozložili do více dnů. Bude ale záležet na financích a sponzorech,“ přemýšlí.

Majáles obměňuje organizační tým

Jen o dvanáct hlasů uniklo prvenství Budějovickému majálesu, který během hlasování většinou žebříček vedl.

„V tuhle chvíli sestavujeme organizační tým, který se po několika letech od základu obměňuje. Zajíždějí se noví lidé, kteří už byli na nižších pozicích, ale vystřídají dobrovolníky v úzkém týmu. Kvalitě to neuškodí, přijdou s novými nápady,“ naznačuje Martin Pikous, mluvčí Budějovického majálesu.

Akci už 12 let pořádají v krajském městě studenti ve svém volnu. Do programu zařazují především neokoukaná jména z české hudební scény, ale i ze zahraničí.

Nejlepší festival v Budějovicích

Vltava žije 387
Budějovický majáles 375
Central Park Slavie 125
Jihočeský jazz. festival 107
Město lidem/lidé městu 83
Touch the Music 74
Múzy na vodě 44
Celkem hlasů 1 195

„Noví dramaturgové budou vybírat trochu jinak, ale budou se držet našeho směru. I když uznávám, že příští rok bychom rádi měli v programu opět nějaké známé jméno, jako byli dříve třeba Tata Bojs nebo Vladimir 518,“ podotýká Pikous. Samotný program začínají organizátoři sestavovat vždy až po Novém roce, kdy se rýsuje rozpočet.

Třetí příčku obsadil se 125 hlasy Central Park Slavie, který trval několik týdnů. „Jsme rádi, že jsme se dostali na stupně vítězů. Rozpočtovým gigantům, kteří nás porazili, jsme jsme se nemohli zase až tak rovnat, ale letos jsme odvedli evidentně kus práce a pobavili místní. Už pracujeme na dalším ročníku a budeme usilovat o větší podporu od města, abychom dosáhli na zajímavější jména,“ říká za organizátory Otta Kovařík.

U čtenářů bodoval také Jihočeský jazzový festival, za kterým skončily akce Město lidem/lidé městu, Touch the Music a Múzy na vodě.

Letošní festivalové léto bylo v Českých Budějovicích neobvykle nabité. Všechny akce byly navíc zdarma. Na šest z nich přispěl magistrát.

Na Múzy na vodě putovalo 760 tisíc korun, Budějovický majáles dostal 400 tisíc, na hudební program Vltava žije přispělo město částkou 700 tisíc. Jihočeský jazzový festival získal z grantu 150 tisíc, Central Park Slavie 150 tisíc a Město lidem/lidé městu 650 tisíc korun.