Na náročné situace pomůže zdravotníky zaškolit aplikace z jihu Čech

  • 0
Českobudějovická firma Virtual Lab vytváří aplikaci, která by mohla pomoci se zaškolováním zdravotnického personálu. Ve virtuálním světě by si mohly například sestřičky bezpečně natrénovat krizové situace, kdy pacientovi začíná selhávat dýchání, ozývá se alarm a ony musejí okamžitě reagovat.

„Dozvěděli jsme se, že by měly stačit lůžkové kapacity i ventilátory, ale bude problém s nedostatkem lidí v nemocnicích. Na to jsme se rozhodli zareagovat, protože jsme v současné situaci chtěli nabídnout pomoc,“ popisuje vznik nápadu jednatel firmy Virtual Lab Leoš Kubíček.

Společnost vyvíjí aplikace ve virtuální realitě, které využívají nejrůznější firmy. Právě to se Jihočeši rozhodli přizpůsobit zdravotníkům.

„Díky tomu by si mohl dotyčný vyzkoušet práci s pacientem a jednotlivé úkony mimo běžný provoz. Jsme schopni nainstalovat přístroje z nemocničního oddělení a připravit krizové situace, jež mohou nastat,“ líčí Kubíček.

Firma už se spojila s některými partnery a nápad uspěl v projektu Hack the Crisis, o který se stará ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechInvest. Nápad v konkurenci více než stovky projektů uspěl a dostal se mezi 10 nejlepších s maximální podporou.

„Na základě rozhovorů s mentorem a doporučení odborníků jsme se rozhodli projekt přehodnotit. Zdá se, že nyní není akutní potřeba tohoto řešení, ale bude užitečnější se zaměřit více na systémové zpracování tohoto tématu. Takže nejdříve uděláme detailní studii o fungování oddělení JIP a z toho odvodíme ukázkové scénáře toho, co se v dané situaci může stát. Díky tomu vznikne poměrně masivní simulátor, do jehož fungování chceme začlenit i umělou inteligenci pro analýzu chování účastníka vůči daným scénářům,“ shrnuje Kubíček.

Do odborné spolupráce se zapojila i Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity. Pokud se aplikace osvědčí, mohla by pomáhat i školám při výuce.

„Nyní nám CzechInvest i Jihočeský vědeckotechnický park pomáhají hledat vhodné zdroje financování,“ dodává Kubíček.