Po explozi a požáru v domě v Lenoře pomáhají lidé s úklidem okolí i sousedních...

Po explozi a požáru v domě v Lenoře pomáhají lidé s úklidem okolí i sousedních bytů (5. října 2019). | foto: David Peltán, MAFRA

Viník výbuchu v Lenoře při neštěstí zemřel, policie ukončila vyšetřování

  • 0
Vyšetřování tragédie, která postihla Lenoru na Prachaticku loni v říjnu, je u konce. Oznámili to jihočeští kriminalisté. Výbuch bytového domu nepřežil jeden muž. Policie potvrdila, že šlo o pachatele. Obec se z neštěstí stále vzpamatovává.

Mohutná exploze otřásla obcí 3. října 2019. Výbuch rozmetal bytový dům u silnice.

„Případ kriminalisté v minulých dnech uzavřeli jako zločin úmyslného obecného ohrožení a věc odložili. Trestní stíhání je nepřípustné, protože pachatel uvedeného skutku při výbuchu zemřel,“ informuje mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Tragédie v Lenoře

Podle zjištění policistů rozmístil pachatel po domě číslo popisné 31 propan-butanové lahve mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Nechal z nich unikat plyn, z vlastní koupelny pak řídil výbuch, po kterém následoval požár.

„Došlo k devastaci všech bytových jednotek domu, k poškození sousedních domů i nemovitostí. Škoda na majetku byla vyčíslena na bezmála 20 milionů korun,“ dodal Matzner. Při výbuchu se zranilo devět lidí, dva z nich velmi těžce.

Pro obyvatele obce se na mnoho týdnů stala tragédie tématem číslo jedna. Podle starosty Lenory Antonína Chrapana událost stále připomínají její následky.

Část domu, ve které k výbuchu došlo, už je delší dobu zbořená. Další dvě stojí. „Nyní se chystáme opravovat chodník k místní obecní peci. Sousední dům dostal novou střechu a je zateplený. Chceme místo zkulturnit,“ říká starosta.

Na uzavření případu podle jeho slov čekali i samotní obyvatelé zdemolovaného domu, kteří nyní budou řešit, co s parcelou.

Někteří z nich už si nové bydlení zařídili. „Vím že jedni koupili dům a už bydlí mimo Lenoru, jiní si našli byt v Prachaticích. Další chtějí stavět,“ říká Chrapan a dodává, že obec nyní také zařizuje byt pro starší manžele v bývalém zdravotnickém středisku.

Byty tam budou celkem dva o velikost dva plus jedna. „Druhý bude pro osobu, která se po výbuchu stále uzdravuje v nemocnici. Té jsme navíc nedávno přidělili z obecní sbírky 128 tisíc korun na následnou rehabilitaci,“ dodává starosta.

Mezi postižené obyvatele byly rozděleny peníze z obecní sbírky i ze sbírek od Jihočeského kraje a organizace Adra.