Výbuch a následný požár zničily třípatrový bytový dům v Lenoře. (2019)

Výbuch a následný požár zničily třípatrový bytový dům v Lenoře. (2019) | foto: HZS Jihočeského kraje

V Lenoře zbourali dům poškozený výbuchem, sousedé mohli na svátky domů

  • 0
V Lenoře na Prachaticku už nestojí dům, kterým v říjnu otřásl mohutný výbuch. Většina jeho obyvatel je prozatím stále u příbuzných. Lidé ze sousedního objektu už se nastěhovali zpět. Při tragédii jeden člověk zemřel a devět lidí se zranilo.

Demolice poničeného objektu trvala více než dva týdny. Budova byla spojená s dalším obytným domem, který exploze poškodila částečně.

„Bourání skončilo v pátek. Lidé ze sousedního domu už se ale mohli nastěhovat předtím. Byty museli opustit jen v době, kdy se sundavala sousední stěna zničeného objektu,“ uvedl starosta Antonín Chrapan.

„Během prací nenastaly žádné komplikace. Zbourali jsme zničený dům, aniž bychom nějak zasáhli ostatní objekty,“ řekl ČTK Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která demolici zajišťovala.

Podle starosty je většina lidí ze zbouraného domu stále u příbuzných. „Jedna rodina si ale už našla pronájem bytu v Prachaticích a jedna je v obecním bytě,“ upřesnil Chrapan.

Toho potěšila reakce všech, jenž se snažili obětem výbuchu jakýmkoli způsobem pomoci.

„Zrovna dnes mi přivezli částku 42 tisíc korun, kterou vybralo město Volary při adventních koncertech,“ přidal starosta s tím, že se zájemci mohou až do března zapojit do veřejné sbírky. Číslo účtu je vyvěšené na webu obce.

Při tragédii, kdy dům roztrhal výbuch a poničil požár, zemřel jeden člověk a devět lidé se zranilo, 19 lidí muselo být evakuováno. Jeden ze zraněných zůstává podle České televize stále ve vážném stavu v umělém spánku v pražské vinohradské nemocnici.

Policisté a hasiči případ vyšetřují. Podle místních požár a výbuch úmyslně založil člověk, který v domě žil a při neštěstí zahynul.

Dron zachytil hasiče na střeše doutnajícího objektu i torzo domu, který výbuch roztrhal na kusy (říjen 2019)