Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
  • Úterý 19. března 2024 Josef

Vltava nám ublížila, ale už jsem jí odpustil, říká malíř bydlící u břehu

  9:34
Prakticky celý život se zabývá uměním, a přesto, že před pár dny oslavil vyučený knihař Ladislav Hodný 76 let, nehodlá s tím v žádném případě přestat. Ke knihám časem přibral i malování obrazů, s nimiž sklízí řadu úspěchů.

Ladislav Hodný v mládí koketoval s myšlenkou, že by šel místo studií na uměleckoprůmyslové škole raději na konzervatoř. „Hrozně moc mě bavila hra na bicí,“ vypráví. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Vltavotýnský rodák pochází ze známého rodu knihvazačů a zejména jeho tatínek chtěl, aby se ze syna stal pokračovatel tradice. Jeho ambice naplnil i přesto, že se posledních více než 20 let věnuje malování obrazů a knihařina u něho ustoupila do pozadí.

„Řemeslo vázání knih přenechávám spíše svému synovi Ladislavovi, mě už to přestalo bavit. Člověk pracuje s malinkými formáty, a když dostanete do ruky větší knihu, je to svátek,“ říká o rodinném poselství.

Plátna a štětce ho táhly už od mladých let, v cestě mu však stálo přání otce, který nechtěl o malířských choutkách syna ani slyšet.

Ladislav Hodný (75 let)

Narodil se 14. února 1943 v Týně nad Vltavou, kde dodnes žije. U svého otce se vyučil knihařem, poté studoval knihařinu i v Novém Jičíně a poté Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně, kde do roku 1968 pracoval jako výtvarník Krajského střediska zdravotní výchovy. Později začal malovat obrazy, které vystavoval po celém světě. Věnuje se především abstraktní malbě. Před šesti lety získal od starosty Týna nad Vltavou ocenění za celoživotní dílo. Se svou ženou Janou má syny Ladislava, Lukáše a dceru Janu. Rád poslouchá jazz a příležitostně hraje na bicí.

„Tatínek byl v tomhle neústupný, měl jsem to roky zakázané. Vždycky říkal, že patlalů je všude spousta, a neustále se mě ptal, jestli chci vážně dělat takové hrůzy. Vlastně až na stará kolena se smířil s tím, že chci malovat. Měl jsem k němu velký respekt a dlouho trvalo, než jsem se k tomu vůbec odvážil,“ vzpomíná na svého otce Ladislava Hodného staršího.

Že si s vázáním knih dobře rozuměl, dokazuje především řada ocenění, které zatím dostal. Jeho díla získala ceny v tehdejším Československu a dostala se i do zahraničí, což rozhodně nebývalo běžné.

„Několikrát jsem vystavoval ve Švýcarsku nebo Rakousku, a v roce 1997 si mě dokonce pozvali i do amerického Dallasu. Nevím, kde na mě vůbec přišli,“ líčí s úsměvem.

Dobu před sametovou revolucí si pamatuje převážně v dobrém, i když s poměry, které v Československu panovaly, nesouhlasil. Po studiích v Novém Jičíně a Brně pracoval nějaký čas jako výtvarník ve státní vědecké knihovně.

„Tam jsem se dostal díky jednomu známému, který byl bratrem komunistického básníka Jaroslava Hůlky. Tou dobou jsem docela dobře proplul, aniž bych kdy vůbec byl ve straně,“ vypráví o svých zkušenostech z dob totality.

Ve svých mladých letech dokonce koketoval s myšlenkou, že by šel místo studií na uměleckoprůmyslové škole raději na konzervatoř. „Hrozně moc mě bavila hra na bicí. Byl jsem, a vlastně pořád jsem, milovníkem jazzu. Tehdy mě trošku mrzelo, že jsem si vybral knížky, ale zvykl jsem si na to,“ říká.

Podle jeho slov to nebyla špatná volba, ale později bylo jasné, že by se uměleckou prací na knihách jen těžko uživil. „Sice to tehdy s knížkami nebylo ještě tak zlé, ale cítil jsem, že se nad knihvazačským řemeslem postupně stahují mračna. Vidím to i na svém synovi, který se tomu stále věnuje. Jestli udělá do roka dvě knížky, je to moc. Možná kdybychom dělali vkladní knížky do kůže, že by je někdo chtěl,“ uvažuje s nadsázkou.

Voda vzala obrazy i grafiky

S malováním začínal ve druhé polovině 90. let, a jak sám podotýká, ovlivnilo ho především prostředí, ve kterém po celý svůj život žije. Rodák od řeky Vltavy zmiňuje právě nejdelší českou řeku jako živel, se kterým je jeho tvorba úzce spjata.

„Narodil jsem se tu a nikdy jsem v duchu město neopustil. Občas jen tak koukám z okna na Vltavu a maluji podle nálady. S řekou jsem naprosto spjatý, i když naší rodině hodně ublížila. Už jsem jí ale odpustil,“ vysvětluje.

Na mysli má především rok 2002, kdy republiku zasáhly povodně. Voda z řeky vyplavila i jeho ateliér na vltavotýnském nábřeží a zničila téměř veškerou jeho ranou malířskou tvorbu.

Přišel tehdy asi o stovku obrazů a přibližně pět set grafik. Podařilo se mu ovšem zachránit většinu knih, které měl uložené v horním patře domu.

„Tenkrát to bylo fakt hrozné. Vynášeli jsme je oknem na loď, bylo to pro nás všechno dost náročné. Naštěstí jsem tehdy maloval teprve pár let, ale mrzí to dodnes. Byl jsem tvůrčí jako nikdy jindy,“ vzpomíná na krušné chvíle, kdy jejich dům až do druhého patra zalila voda z rozvodněné Vltavy.

Negativní zkušenost však v konečném důsledku přinesla i drobné radosti. Krátce po povodních se jeho synovi Lukášovi podařilo přestavit přízemí domu a otevřít v něm bar, jenž dodnes částečně funguje jako soukromá galerie otevřená návštěvníkům podniku. „Tehdy jsem tam měl řadu svých obrazů, dnes už to tak není. Nahradil mě právě Lukáš, který ve volných chvílích také maluje,“ vysvětluje Ladislav Hodný.

Uznání v uměleckých kruzích si kromě mistrovské vazby vysloužil především abstraktní malbou odrážející jeho sny a pocity. Nechává se podle svých slov inspirovat samotným životem a vírou v boha. Dodnes každou neděli chodí do kostela na mši. Hodný navíc dodává, že v posledních dnech pracuje na přípravě obrazů na výstavu v pražské Galerii Mánes.

Japonská televize o něm nechala natočit film

„Budu tam vystavovat po pěti letech. Když jsem tam byl poprvé, splnil jsem si tím jeden z velkých snů, vystavovat v Mánesu je přáním spousty malířů. Mám už připravenou asi desítku děl a na dalších stále pracuji,“ prozrazuje s tím, že by se mělo jednat převážně o obrazy o rozměrech zhruba tři na dva metry.

„Kdybyste teď ovšem viděl můj ateliér, asi by vás trefilo. Mám tam hrozný bordel. Snažím se zachovat řadu věcí, ale už tam toho začínám mít dost. Je tam také halda knih, ty už vůbec nestíhám číst,“ říká se smíchem umělec, který si při tvorbě rád pouští vážnou muziku nebo svůj milovaný jazz.

„Poslouchám ho prakticky pořád, je to hudba mého srdce. Vlastně se s ním váže i jeden z mých dalších snů. Chtěl bych si ještě někdy zahrát s takovými velikány, jakým je například čecho-americký kontrabasista George Mraz, který se k nám vrací. Tohle se mi už, bohužel, asi nepodaří,“ netají se s přáním.

Ladislava Hodného si těsně po revoluci všimla japonská televize, která o něm nechala natočit film. „Po převratu o mně psali v nějaké americké publikaci, ve které ukazovali jednu z mých knižních vazeb. Pamatuji si, že v ní byli vytlačení malí mravenečkové v zinku a Japonci z toho byli naprosto nadšení. U holandské televize si objednali, že jim dokument natočí. Přijely k nám na nábřeží dva obrovské autobusy s technikou a s HD technologií, což tehdy byla naprostá novinka,“ vypráví.

V posledních letech si dělá radost především plenéry, na nichž se setkává s řadou svých kamarádů ze zahraničí. Pro letošní rok má v plánu vyrazit na polsko-slovenské pomezí, kam se vydá už poněkolikáté.

„Jezdíme do oblasti pohoří Pieniny k řece Dunajec, kde se nás sejde pokaždé okolo desítky. Je tam celá řada moc zajímavých lidí z celé Evropy, každý si pak malujeme, co chceme, a pijeme u toho borovičku. No není to nádhera?“ těší se umělec na letošní ročník.

  • Nejčtenější

Monokl pod okem i zlomené kosti. Početná skupina napadla v Písku youtubera

18. března 2024  17:42

Tmavě fialová modřina pod okem, výrazný otok tváře a zlomené kosti v obličeji. Takový je stav jedné...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dlouhé nájezdy a jen beton, zní kritika na podobu nové lávky přes nádraží

17. března 2024  10:33

Oblíbenou lávku vedoucí přes seřaďovací nádraží v Českých Budějovicích, která chodcům a cyklistům...

Zemřel pediatr Miloš Velemínský. Staral se o tisíce předčasně narozených dětí

17. března 2024  21:41

Ve věku 87 let zemřel Miloš Velemínský, jeden z nejvýznamnějších lékařů Jihočeského kraje....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela recidivistka Máňa, známá díky filmu. Ve vězení strávila přes 30 let

18. března 2024  13:40

Ve věku 56 let zemřela v Českých Budějovicích patrně nejznámější česká recidivistka Marie Lávičková...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Neproduktivní a bez dorážek. Ale doma na ně vlítneme, slíbil Pech

18. března 2024  21:08

Se dvěma porážkami a bez vstřeleného gólu odjížděli hokejisté Motoru České Budějovice z Třince po...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Monokl pod okem i zlomené kosti. Početná skupina napadla v Písku youtubera

18. března 2024  17:42

Tmavě fialová modřina pod okem, výrazný otok tváře a zlomené kosti v obličeji. Takový je stav jedné...

Zemřela recidivistka Máňa, známá díky filmu. Ve vězení strávila přes 30 let

18. března 2024  13:40

Ve věku 56 let zemřela v Českých Budějovicích patrně nejznámější česká recidivistka Marie Lávičková...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...