Labuť malou můžete vidět na Vltavě v Českých Budějovicích. | foto: Adolf Goebel

Vzácná labuť malá zabloudila do Budějovic. Vidět ji můžete na Vltavě

  • 1
V České republice byla labuť malá spatřena naposledy v roce 2009. Před několika dny se ale objevila v Českých Budějovicích. Možná jste ji krmili rohlíky u lávky pro pěší a cyklisty přes Vltavu.

Labuť malá je menší než u nás běžná labuť velká. Je také celá bílá, ale v dospělosti má žlutou skvrnu na zobáku.

"Má kratší krk, a proto na první pohled vypadá jako domácí husa nebo jako kříženec husy a labutě. V Českých Budějovicích se nyní vyskytuje mladý pták, kterému teprve začíná žloutnout zobák. Tato labuť je velmi krotká a přijímá potravu od lidí," poznamenal Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku z Přerova, jehož kolegové se do Budějovic vypravili, aby labuť malou viděli na vlastní oči.

Labutě malé hnízdí v tundře u Severního ledového moře a zimuji v severozápadní Evropě.

Labuť malá má na rozdíl od běžně se vyskytující labutě velké žlutou skvrnu na zobáku.

Labutě malé žijí a hnízdí v tundře u Severního ledového oceánu a zimuji v severozápadní Evropě, například na pobřeží Nizozemska. Do České republiky se zatoulávají pouze ojediněle a ornitologové považují jejich pozorování u nás za velmi výjimečné.

"V Budějovicích je mladý pták, který tu nějaký čas pobude, nabere síly a vrátí se na sever," uvedl Šafránek a dodal, že si ho jezdí fotit a filmovat ornitologové z celé republiky. Pozorovatelé ptáků se u nás sdružují v Klubu 300.cz. Jejich cílem je spatřit co nejvíce ptačích druhů za rok nebo za celý život.

Naposledy byla labuť malá v České republice zjištěna v roce 2009 na jižní Moravě a to byl teprve 22. výskyt evidovaný ornitology od roku 1947, kdy byla poprvé viděna na českém území. Dosud největší skupina labutí malých se u nás objevila v únoru 2001. Šlo o hejno dvaceti ptáků, kteří se zdržovali na Šumvaldském rybníku na Olomoucku.