Táborská koalice prosadila prodej kultruního domu Střelnice za pět milionů korun. Opozičním zastupitelům se ale zdá částka příliš nízká. Podali proto trestní oznámení a pak i stížnost na postup policie. Ilustrační snímek.

Táborská koalice prosadila prodej kultruního domu Střelnice za pět milionů korun. Opozičním zastupitelům se ale zdá částka příliš nízká. Podali proto trestní oznámení a pak i stížnost na postup policie. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Kvůli prodeji táborské Střelnice padlo trestní oznámení a stížnost

  • 1
Opozičním zastupitelům v Táboře se nelíbí záměr města prodat kulturní dům Střelnice na hrázi nádrže Jordán podnikateli Karlu Dvořákovi. Ten má objekt získat za pět milionů korun. Opozici se ale zdá taková cena příliš nízká. Komunisté už ve věci dokonce podali trestní oznámení a teď i stížnost na postup policie.

Tábor objekt nabízí podnikateli Dvořákovi za pět milionů korun. Dvořák Střelnici zrekonstruoval za 94 milionů korun,  přičemž 22 milionů korun mu přispělo město.

Komunisté podali trestní oznámení na vedení města, protože částka pět milionů za Střelnici se jim zdála nízká. Policie ale věc odložila. Proto teď sepsali stížnost na postup policistů, kteří podle nich případ špatně posoudili.

"Nehodláme mlčet k prazvláštním postupům při správě městského majetku. Trestní oznámení směřovalo na neznámého člena nebo členy zastupitelstva, rady města nebo vedení města, a nikoliv na Karla Dvořáka, jak to posuzovali policisté a pak i odložili," vysvětluje předseda komunistů Ladislav Šedivý.

Koaliční politici z uskupení Tábor 2020, ČSSD a TOP 09, kteří prodej prosadili, nemají strach z toho, že by mohli být za Střelnici trestáni. Starosta Jiří Fišer, který byl jedním ze zastánců prodeje, tvrdí, že město jen plní, co slíbilo. "Plníme původní smlouvy o tom, že podnikatel Střelnici zrekonstruuje a město mu ji pak odprodá," říká Fišer.

Prodej může Tábor podepsat nejdříve v roce 2013

Předseda komunistů Šedivý se kromě policie obrátil se stížností i na antimonopolní úřad a na ministerstvo financí, aby dohlédly na hospodaření s městským majetkem.

Ke kritice prodeje Střelnice se přidávají i další. Třeba zastupitelce Jinak! Michaele Petrové vadí, že nedostala na stůl propočet, na kolik by vyšla opačná možnost - vyplatit podnikatele, soudit se a dům si ponechat.

"Bohužel, nevíme, jestli by město dokázalo samo Střelnici provozovat a kolik by to ročně stálo. Jsme druhé největší město kraje, a nemáme vlastní kulturní středisko," komentovala Petrová. S tím, že by její strana Jinak! podnikla podobné kroky jako komunisté, ale nepočítá.

Tábor však má s prodejem Střelnice ještě jeden problém. V roce 2003 historický dům získal zdarma od státu a právě kvůli tomu je na jakékoliv další převody desetiletá blokace. Radnice tak nebude moci podepsat prodej dříve než v roce 2013.