(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Školka spolupracuje s univerzitou, připraví učitelky na dvouleté děti

  • 4
Mateřská škola Větrná v Českých Budějovicích se díky spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci stala jihočeským vzdělávacím centrem. Má připravit pedagogy na péči o nejmenší děti, takzvané dvouleťáky.

Novinka je určená pro učitelky mateřských škol z celého kraje. Hlavní část bezplatného programu seminářů a odborných akcí odstartuje v září a potrvá do ledna.

„Zájemkyně, muži v našem oboru prakticky nejsou, se mohou u nás hlásit do konce srpna, nejpozději první týden v září,“ potvrdila ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

Péče o dvouleté děti ve školce je náročná a má celou řadu specifik. Odpůrci tohoto procesu argumentují zpravidla tím, že dvouleté děti patří k matce, nikoli do školky.

Řada žen ale využívá pouze dvouletou mateřskou dovolenou, protože se z různých důvodů potřebuje vrátit do zaměstnání.

Dvouleté děti už ale ve školkách jsou. Třeba do školky ve Větrné se při posledních zápisech přihlásilo více než 60 dětí. Dvě třetiny z nich však ještě nemají tři roky.

„Poskytujeme učitelkám informace z oblasti předškolní pedagogiky, psychologie, legislativy a zdravovědy. A hledáme spolu s nimi řešení praktických problémů, které s sebou péče o dvouleté děti do školek přináší,“ popsala psycholožka Eva Martináková obsah nového vzdělávacího projektu.