Kino J&K v Českém Krumlově.

Kino J&K v Českém Krumlově. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kino J&K v Krumlově čeká digitalizace, 3D snímky tu promítnou v březnu

  • 0
Českokrumlovské kino J&K se bude digitalizovat se zpožděním. Původně tu měli diváci sledovat 3D filmy už o Vánocích. Teď to vypadá, že digitální snímky bude biograf promítat až v březnu. Radnice chce na modernizaci kina využít i státní dotaci ve výši 800 tisíc korun.

Elektronické aukce, která měla určit vítěze, který kino zdigitalizuje, se v prosinci zúčastnili dva zájemci. "Vítěz už je znám. Výsledky schválila rada města hned den poté," vysvětlil Filip Putschögl, referent kultury z oddělení kanceláře starosty.

Do pátku 12. ledna trvá lhůta pro podání námitek vůči prosincové aukci. "Pokud se nikdo neohradí, tak bych ještě do 19. února promítal. A zřejmě od 20. do 29. února by vítězná firma provedla digitalizaci," připojil k termínům dlouholetý provozovatel kina Jan Jiřička.

Modernizace biografu vyjde radnici celkem na čtyři miliony korun. Město na ni může využít i dotaci od Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie ve výši 800 tisíc korun. 

Krumlov také ještě musí rozlousknout oříšek, jak bude kino fungovat dál. Současnému provozovateli totiž končí nájemní smlouva koncem května. "V lednu o tom budeme jednat a pak zpracujeme návrhy pro další rozvoj kina. Předpokládá se, že bude i nadále provozováno formou nájemního vztahu a město bude provoz dotovat ze svého rozpočtu," dodal Putschögl.

V kině budou nápojové automaty i dětský koutek

Jiřička teď alespoň vítá, že diváci v kině dostanou za 30 korun speciální brýle na 3D projekce, čímž se ušetří za jejich dezinfekci.

"Na ostatních krocích se chci tento měsíc se zástupci města domluvit. Chtěl bych si s nimi vyjasnit, kdo a do čeho bude investovat. Kromě digitalizace bych byl rád, kdyby se brzy podařilo zlepšit komfort lidí. Uvolnil bych ze svého i 200 tisíc korun, ale potřebuji mít záruku, že mi nájemní smlouva bude prodloužena," poznamenal Jiřička.

Jestliže se vše podaří, pak diváci v březnu zhlédnou nejnovější filmové hity, občerství se u nápojových automatů a děti si čekání na projekce zpříjemní hraním ve svém koutku.

"Nápadů je víc. Přibýt by měly akce pro mládež, atraktivní přímé přenosy či cestovatelská setkání," naznačil své plány do budoucnosti Jiřička.