Proměnu kulturního domu Slavie navrhli architekti z Rakouska a Francie

  8:47
Rekonstrukce českobudějovického kulturního domu Slavie za půl miliardy má začít v roce 2022. Park zůstane, u Malše budou schody k vodě. Návrh počítá s tím, že se hlavní sál otočí a rozšíří.
Z pohledu památkové péče mohli architekti pracovat jen s rozšířením KD Slavie...

Z pohledu památkové péče mohli architekti pracovat jen s rozšířením KD Slavie směrem k Jihočeskému muzeu. | foto: Chaix & Morel et Associés

Kavárna a restaurace s předzahrádkou sousedí s malou scénou. Nad ní je velký sál, který při koncertech pojme stovky návštěvníků. V nejvyšším patře se scházejí spolky a venku vysedávají lidé na schodech u řeky Malše. Až skončí plánovaná rekonstrukce kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích, měl by jeho provoz vypadat právě takhle.

Vítězný návrh vytvořili architekti z Rakouska a Francie. „V přízemí je restaurace, na kterou navazuje kavárna a ta sousedí s malou scénou. Propojuje se tak několik funkcí,“ popsal architekt Jan Proksa, který ve Vídni spolupracuje s architektem Christianem Antonem Pichlerem. S nimi se spojil pařížský ateliér Chaix & Morel et Associés a právě jejich návrh vyhrál několikaměsíční soutěžní dialog.

„Chceme, aby dům žil celý den“

Projekt počítá s rozšířením budovy směrem k Jihočeskému muzeu. „Z pohledu památkové péče bylo od začátku jasné, s jakou stranou můžeme pracovat,“ upřesnil Proksa.

Přístavba zahrnuje v přízemí kavárnu a malý sál pro přibližně 150 hostů. O patro výš je velký sál, který změní svou kapacitu i směr. Pódium bude nově nasměrované k muzeu. „Hlavní sál jsme otočili o 90 stupňů. Chtěli jsme maximálně využít prostor a akustiku, která dnes nefunguje,“ vylíčil architekt.

Sál nabídne 350 míst k sezení a pojme až 600 návštěvníků při koncertech. Má mít multifunkční využití, aby tam bylo možné pořádat různé akce. Na pódium se vejde až 60 účinkujících. Celý prostor je možné zvětšit. Na patře bude i bar a posezení.

Město jako majitel objektu chtělo probudit také ostatní místnosti v domě, s čímž návrh počítá. V posledním patře jsou kromě balkonu také klubové místnosti. „Chceme, aby dům žil celý den, a ne jen večer v době koncertů. Klubovny obsadí nejrůznější spolky,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (OPB).

Zatím není jasné, zda bude možné využívat i část střechy v posledním patře jako terasu. To bude předmětem diskuse s památkáři. Vedle Slavie zůstane park. S domem ho má spojit kavárna a před ní malé venkovní nádvoří. V plánu je i úprava břehu se schody k Malši.

„Pracovali jsme na tom ve třech směrech. Zaprvé jsme chtěli respektovat současnou historickou budovu. V druhé řadě pro nás bylo důležité spojit objekt s městem a otevřít ho veřejnému prostoru. Zatřetí bylo cílem vytvořit funkční interiér, aby jednotlivé části fungovaly a sloužily různým událostem. Je to významný projekt a jsme rádi, že u něj můžeme být,“ řekl architekt Walter Grasmug z Chaix & Morel et Associés. Pochází z Rakouska, ale posledních 25 let působí ve Francii.

U diskuse byli i zástupci opozice

Pařížský ateliér má ve svém portfoliu třeba renovaci Domu evropské kultury v Bruselu, divadlo ve francouzském městě Sénart, rekonstrukci fotbalového Stadionu GeoffroyeGuicharda v Saint-Étienne a další ubytovací či kulturní projekty ve Francii a Rakousku.

Vítěz porazil šest ateliérů, které se do finále probojovaly v konkurenci 36 uchazečů. Finalisté získají skicovné 460 tisíc korun.

Pro Budějovice to je první soutěžní dialog. „Metoda dovoluje formovat se všemi soutěžícími to, co město očekává. To je velké plus, protože běžně by ateliéry předložily hotové práce,“ zmínil Thoma.

„Je to jediná forma, která umožňuje komunikaci s dodavatelem. Účastníci zároveň až do konce nevidí navzájem návrhy,“ přidala Karin Grohmannová z organizace CCEA Moba. Ta dialog organizuje.

Zástupci radnice včetně opozice a odborníci se s uchazeči sešli přímo ve Slavii při několika workshopech. Řešili podobu domu i jeho provoz.

„Hlasovací právo sice v porotě neměli všichni, ale já se účastnil všech workshopů, a tak jsem mohl ovlivňovat diskusi svými argumenty. V tomhle směru to na mě dělalo dobrý dojem. V komisi navíc převažovali odborníci nad politiky, což ji kultivovalo. Myslím, že vyhrál vhodný uchazeč. Slavie by měla být v budoucnu prostorem pro alternativnější a pestřejší druhy umění. Tenhle návrh s tím počítá,“ svěřil se opoziční zastupitel Jan Piskač (Piráti).

Práce mohou začít v roce 2022

Původní orientační hodnota investice je 502 milionů korun s daní. Vítěz dialogu vyčíslil nižší částku. Město chce na projekt získat dotaci. Odhad na projekční práce byl původně 27 milionů, finální hodnota je nakonec o devět milionů dražší.

Trojice architektonických kanceláří bude nyní pokračovat v práci. „Když vše půjde bez problémů, chtěli bychom v druhé polovině roku 2022 zahájit stavbu. Do té doby bude Slavie fungovat jako doposud a Správa domů hledá pro nájemce náhradní prostory v době rekonstrukce,“ dodal Thoma.

Vedení města teď bude řešit provozování objektu. Na základě dialogu připadá v úvahu příspěvková organizace či samostatný zapsaný ústav.

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...