Filharmonici v době koronavirové pandemie zahrají na netradičních místech.

Filharmonici v době koronavirové pandemie zahrají na netradičních místech. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Krajské kulturní organizace sčítají škody, filharmonie zahraje na zřícenině

  • 0
Pět až osm milionů budou škody krajských kulturních organizací kvůli koronaviru. Odsunují výstavy, koncerty i divadelní hry. Jihočeská filharmonie si zahraje mimo koncertní sál, zkusí natáčet seriál skladeb v přírodě, třeba na zřícenině Dívčí kámen.

Milovníci umění z celé Evropy nedočkavě vyhlíželi hlavní letošní výstavu Alšovy jihočeské galerie nazvanou Malevič a ruská avantgarda, která měla začít 25. dubna v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

Dohodnutá zápůjčka kolekce unikátních děl světového významu z Muzea umění v ruském Jekatěrinburgu je však kvůli epidemii koronaviru v nedohlednu.

Jihočeské kulturní instituce

„Teď je vše zmrazeno. Galerie je zavřená a zároveň musíme počkat, jak to dopadne v Rusku, které nepouští nikoho ven ani dovnitř. Naši ruští partneři mají zájem vystavovat u nás, ale vše závisí na vývoji situace v celé Evropě,“ řekl ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

Podle nejoptimističtějšího scénáře plánuje šéf galerie zahájení výstavy na začátku července. „Nejpozdější letošní termín je začátek září,“ upřesňuje Seifert, který v těchto týdnech pracuje s částí kolegů se sbírkou galerie a zároveň natáčejí videa. Další zaměstnanci mají nařízenou práci z domova.

V Alšově jihočeské galerii není začátek jarní sezony tak návštěvnicky silný jako léto, proto její výpadek tržeb ze vstupného není v březnu moc citelný. Ale táborské Divadlo Oskara Nedbala, jako další organizace zřizovaná krajem, přichází měsíčně kvůli koronaviru o čtvrt milionu.

„To je výpadek tržeb za vstupenky v doprodeji. V únoru jsme z nich měli čistý zisk 250 tisíc korun, průměrně tak přicházíme v zavřeném divadle o 250 tisíc měsíčně. Přitom předplatenky na jarní sezonu zůstávají v platnosti. Rozhodli jsme se, že všechna představení přesuneme na podzim,“ popsala ředitelka divadla Linda Rybáková.

Chystají navíc jednu řadu

Táborské divadlo se tím snaží uspokojit nejen své věrné návštěvníky, ale také vyjít vstříc hostujícím souborům. Řada z nich je nezávislých a po několikaměsíčním zavření scén se jim bude hodit každá vydělaná koruna.

„Na podzim proto chystáme ještě jednu řadu – přehlídku soukromých a nezávislých souborů,“ naznačila Rybáková.

Od 8. června plánuje táborská scéna omezený provoz. Pro akce do 50 diváků chce využít nově opravenou kavárnu i park. Podpoří malé nezávislé soubory a muzikanty. „Chtěli bychom dělat malé koncerty, představení a různá čtení,“ uvedla pro ČTK ředitelka.

Otevření koncertních sálů už netrpělivě vyhlížejí i filharmonici, kteří teď mohou hrát jen doma. „Situace není moc radostná, měli jsme dělat velké koncerty, chystáme se je přesunout na podzim. Muzikanti mají individuální přípravu doma, a protože dost jich má malé děti, o které se teď musí celý den postarat, přišlo jim to vhod,“ líčil ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Aby si však mohli členové souboru zahrát i nyní společně, vyrazí na netradiční přírodní pódia.

„Zkusíme nahrát seriál krátkých skladeb na zříceninách jako Dívčí kámen, které jsou otevřené. Hudebníci mohou při hraní udržovat odstup. Budeme to točit včetně dronu a nahrávky dáme na naše stránky i YouTube,“ konstatoval Svoboda.

Muzejníci zase museli kvůli nepříznivé epidemické situaci zrušit velikonoční výstavy i vzdělávací programy a odsunout připravované expozice. „Výstavní sály jsou ztichlé, ale práce máme pořád dost. Archeologové pracují na záchranných výzkumech při stavbách dálnic D3, v Trocnově likvidujeme klestí po kůrovcové kalamitě a provádíme rekonstrukci veřejného osvětlení, které bylo dožilé a ostudné, a připravujeme přípojku pro archeoskanzen,“ vypočítal ředitel Jihočeského muzea František Štangl s tím, že zároveň chystají dvě expozice – Kouzlo sběratelství a Lanna.

Kraj omezení investic neplánuje

Podle úterního vládního harmonogramu uvolňování omezení kvůli koronaviru by se mohly galerie a muzea otevřít 25. května, divadla a koncertní síně pak 8. června. Pokud ovšem počet nakažených nezačne příliš stoupat.

„Je to záblesk světla na konci tunelu, uvidíme, zda to vyjde. První odhady ztrát na vstupném u našich kulturních organizací kvůli koronaviru jsou pět až osm milionů korun,“ prohlásil náměstek hejtmanky Pavel Hroch.

Vedení kraje však zatím neuvažuje o omezení investic v kultuře. Těmi největšími jsou letos přístavba Jihočeské vědecké knihovny v krajském městě, přestavba bývalého domu služeb v Bechyni na Mezinárodní muzeum keramiky a zahájení stavby archeoskanzenu v Trocnově.

Navíc krajští radní už rozhodli o podpoře budějovického Jihočeského divadla částkou dva miliony korun na případný zbytek sezony v letošním roce. 

„Uvědomujeme si, jakým přínosem je Jihočeské divadlo i jeho krumlovská točna pro cestovní ruch i kulturu kraje. Vzhledem k tomu, že byla představení na letní scéně v Krumlově zrušena, jsme se rozhodli podpořit Jihočeské divadlo touto částkou alespoň v kamenné budově v Budějovicích,“ vysvětlil Hroch s tím, že dotaci musí ještě schválit krajští zastupitelé.