Oprava unikátních Krýzových jesliček je po třech letech teprve v polovině

  9:59
Punčochářský mistr Tomáš Krýza tvořil světově unikátní betlém 60 roků. Restaurátorům potrvá obnova asi šest let. Po tříleté práci jsou v polovině. Krýzovým jesličkám navracejí podle dochovaných fotografií původní podobu, jakou jim před více než stoletím vtiskl jejich autor.
Krýzovy jesličky

Krýzovy jesličky | foto: Marek Podhora, MAFRA

Práce na největším lidovém mechanickém betlémě na světě, jenž je i zapsaný v Guinnessově knize rekordů, postupují oproti odhadu pomaleji.

„Kdyby se to dalo rozebrat a dělalo na tom třeba deset lidí, tak to půjde mnohem rychleji. Takhle na tom pracují tři čtyři odborníci. Ale naši mechanici znají jesličky nejlépe, ti jediní jsou schopni se s tím poprat. Když jsme se bavili s jinými restaurátory, tak říkali, že by se to muselo zavřít nejméně na deset let. A museli by si to odvézt buď k sobě domů, což je nereálné, nebo tu deset let bydlet, což je taky nereálné,“ vysvětlila etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová.

Krýzovy jesličky ze všeho nejvíce připomínají miniaturní starodávnou krajinu s malebnými vesničkami, měšťanskými domy a pohyblivými postavičkami. Ovčáci u salaší pasou ovečky, muzikanti vyhrávají pro dobrou náladu, kladivo v pravidelném rytmu buší v hamru do kovadliny, kominíci vykukují z komínů a vojáci hlídkují na hradbách.

I světla v oknech chaloupek se postupně rozsvěcují, když v kouzelném světě uběhne další kratičký den. Punčochářský mistr Tomáš Krýza vdechl velkolepému betlému každodenní život, jaký sám znal.

Nechybí v nich samozřejmě nejdůležitější scéna narození Páně, anděl a betlémská hvězda. Krýza v betlémě zvěčnil i další biblické výjevy – klanění tří králů, Ježíškovu obřízku, vraždění neviňátek či útěk z Egypta. V jesličkách tak mohou návštěvníci napočítat mnohem více Ježíšků. Zjistit přesný počet dávají průvodci v muzeu za úkol těm nejmenším návštěvníkům.

„Největší problém je mechanismus, který je vyběhaný. S figurkami si každý šikovný restaurátor poradí, ale potíže jsou s ošoupanými, zkřivenými kolečky a vytahanými převody. Mechanismus šel už jen silou vůle. A konzervátoři se snaží obnovit původní funkčnost. Takže části se sice vymění, ale za přesně stejné jako měl Krýza,“ popsala Zvonařová.

Tomáš Krýza zasvětil výrobě monumentálního mechanismu téměř celý svůj život - tvořil jej 60 let, až do své smrti v roce 1918. Už v devíti letech spatřil betlém svého strýce, který byl hlásným na městské věži. A okamžitě se rozhodl, že až vyroste, vybuduje betlém mnohem krásnější a velkolepější.

Krýzovy jesličky

Punčochář a jindřichohradecký měšťan Tomáš Krýza (1838–1918) vyráběl betlém přes 60 let. Zabírá plochu 60 metrů čtverečních. Z kašírovací hmoty nebo ze dřeva vyrobil 1 398 figurek lidí a zvířat, z nichž je 133 pohyblivých. Původní mechanismus byl poháněn ručně, nyní je pohyb rozváděn z elektromotoru pomocí nekonečných pásů, ozubených kol či Archimedových šroubů. Betlém má 17 metrů na délku, šířka
i výška jsou dva metry.

Figurky vyráběl ze dřeva a kašírovací hmoty z mouky, pilin, sádry a klihu a z látek namočených v lepidle jim tvořil oblečení. K rozpohybování maličkého světa použil doslova vše, co doma našel - špulky od nití či váleček na nudle a spoustu nekonečných pásů. Celý složitý mechanismus dokázal rozhýbat jediným zatočením klikou. Tu později nahradil elektromotor.

Muzeum získalo jesličky do své sbírky v roce 1935. Při stěhování v roce 1967 se ke Krýzovým jesličkám přidaly také betlémy bratří Steinocherů. Jejich díla vedle Krýzy zůstanou, mění se ale rozložení různých scén.

„Důležité je, že se to opravuje podle starých dochovaných fotografií, a tím pádem bude betlém jinak sestaven. Na fotografiích je tak, jak jej postavil Krýza. V 60. letech betlém někdo přenesl z přízemí do prvního patra a totálně ho celý zpřeházel. Takže jeho podoba vůbec nebyla taková jako původně,“ zdůraznila Zvonařová s tím, že většina místních už zná jesličky v té nesprávné podobě.

Návštěvníci staronovým uspořádáním o nic nepřijdou, naopak se do jesliček vrátí scény, které byly kvůli špatnému stavu v depozitáři. Některé figurky byly natolik zničené od molů a dalšího hmyzu, že je pohromadě držel už jen lak a barva. Navíc po odhalení horní vrstvy barvy restaurátorky zjistily, že původní zdobení figurek bylo mnohem barevnější a propracovanější, než jaké jim určily štětce předchozích renovátorů.

Modernizace se dočkala také světýlka v chaloupkách a na nočním nebi. „Vyměnili jsme i osvětlení, protože s původním to bylo hodně přesvícené. Nemohli jsme zajistit původní typ světel, protože se přestal vyrábět, ale snažili jsme se barvou a intenzitou tomu původnímu přiblížit,“ doplnila Zvonařová.

Muzeum Jindřichohradecka, kde jsou Krýzovy jesličky, je nyní otevřené do 6. ledna od 8.30 do 12 a od 13 do 17 hodin. Na Nový rok je přístupné jen odpoledne.

Autoři:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...