O opravě autobusového nádraží v Českém Krumlově už se mluví řadu let.

O opravě autobusového nádraží v Českém Krumlově už se mluví řadu let. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

V Krumlově postaví moderní nádraží a dokončí opláštění zimního stadionu

  • 6
Ostudné autobusové nádraží v Českém Krumlově se v příštím roce konečně promění na moderní vstupní terminál do města, které je na seznamu UNESCO. Stavba za desítky milionů korun bude největší městskou investicí příštího roku.

Stavbu má na starosti městský rozvojový fond, který ji postaví s pomocí evropské dotace ve výši 42 milionů korun.

„Dotace pokrývá maximálně 80 procent projektu, uvidíme, co přinese veřejná soutěž. Uvítali bychom, kdyby byla konečná cena do 60 milionů korun,“ uvedl šéf fondu Miroslav Reitinger, který předpokládá, že stavba začne s jarním táním.

A už v listopadu mají linkové autobusy jezdit ze zastřešených nástupišť s novými perony a přehledným informačním systémem, vše pod dohledem kamer. Součástí nového terminálu bude i parkoviště s novými přístupovými cestami pro cestující. V příštím roce začnou i přípravné práce na budoucí nádražní budově, která má začít fungovat o rok později.

„Náklady na budovu budou minimálně stejné jako na terminál. Ale vzhledem k tomu, že na krumlovské nádraží denně přijíždí zhruba dvacet linek z Prahy a jsou dny, kdy přivezou a odvezou 600 až 700 lidí, je na místě ty peníze ve městě investovat,“ řekl Reitinger.

Dobrá zpráva pro hokejisty i bruslaře

Modernizace přístavu pro linkové autobusy jde mimo oficiální rozpočet krumlovské radnice, a to přímo z kasy rozvojového fondu. Radní navrhli na příští rok rozpočet s příjmy ve výši 341 milionů a výdaji 355 milionů korun. Schodek chtějí překlenout pomocí kontokorentu.

Krumlovský místostarosta Josef Hermann počítá, že příští rok bude z hlediska objemu čerpaných prostředků v kapitálovém rozpočtu nejvyšší v celém volebním období.

„Jednak proto, že tam přejdou některé akce z letoška, které jsme nestihli kvůli uvolnění dotací na poslední chvíli. K tomu máme připraveno v rozpočtu 70 milionů na investice a dalších 40 milionů si chceme půjčit na dvě významné akce,“ popsal.

S pomocí dlouhodobého úvěru hodlají radní nechat zateplit městský úřad v Kaplické ulici, což je největší budova radnice se starými velkými okny. Tato rekonstrukce si vyžádá zhruba 40 milionů korun, město na ni chce získat dotaci ve výši alespoň 25 procent.

„A druhý velký dluh vůči vlastnímu majetku máme ve hřbitovním areálu. Tam se chceme nejdřív pustit do budov, které jsou v žalostném stavu. Architekti už pracují na návrhu, jak by nová smuteční síň a zázemí pro zesnulé měly vypadat,“ upřesnil Hermann.

Mezi hlavní investice kapitálového rozpočtu v příštím roce v Krumlově patří už zahájená rekonstrukce inženýrských sítí v městské části Nové Dobrkovice celkem za 23 milionů korun, nástavba Mateřské školy Za Nádražím za deset milionů s devadesátiprocentní dotací z EU a zateplení bytového domu na adrese Lipová 161 za 8,5 milionu, také s dotací.

„A ještě jedna zásadní věc - rada města se po třech letech neúspěšného usilování o dotaci na dokončení opláštění zimního stadionu rozhodla, že tuto akci za 12 milionů nechá udělat, i kdybychom opět nesehnali dotaci,“ doplnil Hermann.

To je dobrá zpráva pro hokejisty, bruslaře i diváky, kteří se na stadionu bez tří pevných obvodových zdí potýkají s namrzlými vysokými betonovými schody v hledišti.

„Konečně se zbavíme pověsti města s nejhorším stadionem v zemi. Přinese to úsporu energií, kvalitnější led, čistší prostředí. Navíc bude stadion i komerčně využitelný třeba pro týmy, které sem chtějí jezdit na kempy nebo pro koncerty,“ sdělil předseda HC Slavoj Karel Kašák. Těší se, že pobyt na ledě bude příjemnější i pro 600 předškoláků a žáků prvních a druhých tříd, které tu zdarma učí hokejoví trenéři bruslit.