Tři lidé se zranili při nehodě tří aut na Prachaticku na křižovatce, kde se říká U Stopařky. | foto: Policie ČR

„U Stopařky“ se stala další nehoda, křižovatku snad přestaví na okružní

  • 29
Nedaleko Vitějovic na Prachaticku se ráno srazila tři auta, několik lidí se zranilo. Křižovatku lidé znají díky pomníku míru zvanému Stopařka. Jen o pár dní dříve se tam stala jiná vážná nehoda. V budoucnu by místo mohlo v zájmu bezpečnosti změnit na okružní křižovatku.

Poslední nehoda se „U Stopařky“ stala po sedmé hodině ranní. Na místo vyjížděli dopravní policisté.

„Z dopravní nehody je důvodně podezřelý řidič osobního vozidla Ford Galaxy, jedoucí po hlavní silnici II. třídy číslo 145 ve směru od Netolic. Nedal při odbočování vlevo do obce Vitějovice přednost protijedoucímu řidiči osobního vozidla Škoda Roomster jedoucímu od obce Husinec, následkem čehož došlo ke střetu těchto vozidel,“ naznačila příčiny nehody policejní mluvčí Martina Joklová.

Ford se po srážce odrazil do peugeotu, jehož řidička dávala přednost ve směru od Vitějovic.

Při nehodě na frekventované silnice se dva lidé zranili středně těžce, třetí lehce.

„K nehodě byly vyslány tři posádky záchranářů z Prachatic. Na místě se nacházely čtyři osoby, z nichž jedna po vyšetření lékařem mohla být ponechána na místě,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová pro ČTK.

Orientační dechová zkouška vyloučila, že by někdo z účastníků nehody pil před jízdou alkohol. Policisté pak řídili dopravu kyvadlově.

Nehodově nebezpečná křižovatka

Policejní mluvčí Joklová potvrzuje, že jde o kritické dopravní místo. „Většinou se tam nehody neobejdou bez vážnějších následků. Křižovatka ‚U Stopařky‘ se dá považovat za nehodově nebezpečnou,“ říká.

Nejčastější příčinou srážek bývá nedání přednosti v jízdě. Dnes nedal odbočující řidič přednost protijedoucímu vozidlu. Minulý týden nedal mladý řidič přednost na stopce, když vyjížděl z vedlejší komunikace.

V místě také častěji kontrolují policisté dodržování předpisů. Řidiče mohou zastavovat na autobusové zastávce hned u křižovatky.

Mapa dopravních nehod Centra dopravního výzkumu ukazuje, že se od začátku roku 2016 do konce letošního ledna odehrálo na křižovatce 14 dopravních nehod. Tři z toho byly těžké, jedna s lehce zraněnými, další se obešly bez zranění. Nyní přibyly dvě zmíněné havárie.

Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Antonín Krák (ČSSD) potvrdil, že se hejtmanství zabývá možností postavit v místě okružní křižovatku. Ptala se na to i starostka Vitějovic Lenka Tůmová.

Podle náměstka již návrh prošel jednáním. Veřejné projednání by bylo ještě na podzim. Se stavbou počítají Zásady územního rozvoje jihočeského kraje. Na řadu ještě přijdou procesy jako výběr variant.

Návrh nabral časový posun, proto hejtmanství zvažuje, zda nezadat projektovou dokumentaci ještě před projednáním. „V takové je to nyní fázi, každopádně okružní křižovatku ‚U Stopařky‘ plánujeme,“ dodává Krák.

Pomník míru stojí nedaleko Husince na Prachaticku.

Pomník míru stojí nedaleko Husince na Prachaticku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz