Křižovatku ulic Pekárenská a Jírovcova v Českých Budějovicích nově řídí semafory | foto: Jiří Fuka

Křižovatka poblíž IGY v Budějovicích je přehlednější. Má i semafory

  • 11
Rekonstrukce křižovatky ulic Jírovcova a Pekárenská v Českých Budějovicích poblíž IGY centra je kompletně dokončená. Zatímco především místní obyvatelé si chválí zvýšení bezpečnosti provozu, někteří řidiči proměnu kritizují, protože tím v krajském městě přibyly další semafory.

Proměna křižovatky, díky které by měla být nově mnohem bezpečnější a přehlednější, stála město 11,5 milionu korun. Práce začaly 13. dubna a oficiálně skončily 13. července. To už chybělo odstranit jen několik menších nedodělků.

„Součástí celé akce bylo především vybudování odbočovacích pruhů z Pekárenské vlevo do Jírovcovy ulice v obou směrech, frézování a následné úpravy povrchu silnice. Došlo také na instalaci semaforů,“ vyjmenoval náměstek primátora Petr Holický.

Úsek je velmi frekventovaný a v minulosti tam řidiči opakovaně bourali. Při poslední velké nehodě tam loni řidič dodávky po kolizi s dalším autem skončil až v prodejně pekárny. Jen se štěstím se uvnitř nikomu nic vážného nestalo. Především obyvatelé z Pražského předměstí, kteří žijí poblíž, tak dlouhodobě vyzývali k rekonstrukci křižovatky.

„Takhle je to určitě lepší. Bude se tu lépe přecházet,“ věří Lenka Víšková, která žije nedaleko. Naopak část řidičů proměnu kritizuje, protože tím v Budějovicích přibyla další světelná signalizace.

„Jsme město semaforů. Kdyby alespoň některé úseky v podvečer a o víkendech vypínali a nechali je jen problikávat, když je tam malý provoz,“ posteskl si Martin Šálený z Budějovic.

Aktuálně ve městě stavaři pracují ještě na úpravě křižovatky ulic B. Němcové a L. B. Schneidera u nemocnice. I ta prochází podobnou proměnou jako úsek v Pekárenské a v místě přibudou semafory. Hotovo by tam mělo být do konce července.