Zastaveníčka křížové cesty vysvětlil při znovuotevření farní vikář Jiří Špiřík.

Zastaveníčka křížové cesty vysvětlil při znovuotevření farní vikář Jiří Špiřík. | foto: Adam Hudec

Opravenou křížovou cestu v Jindřichově Hradci zdobí fotokopie obrazů

  • 0
Křížová cesta v Jindřichově Hradci stoupá od břehu řeky Nežárky dnešními Mertovými sady až k hrobce sv. Jakuba už od 16. století. Kapličky podél ní dlouho chátraly. Od neděle je kolemjdoucí už mohou vidět v novém kabátě. Práce na navrácení původní krásy vyšly na 130 tisíc korun.

Od loňského roku zvažovalo vedení Jindřichova Hradce návrat obrazových výjevů do jednotlivých kapliček, které dlouhé roky zely prázdnotou a celkově byly ve špatném stavu.

„Z několika variant možného řešení jsme nakonec zvolili cestu pořízení fotokopií obrazů novogotické křížové cesty z jindřichohradeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie,“ vysvětlil místostarosta Bohumil Komínek. O výrobu kopií se postaralo hradecké Muzeum fotografie a moderních obrazových médií.

K informování návštěvníků křížové cesty nyní slouží také dvě informační tabule - jedna u prvního zastavení, v sousedství pekárny u Nežárecké ulice, druhá na konci u kostela.

„Na samotný kostel sv. Jakuba se nově umístila pamětní tabule Anny Beerové, která byla donátorkou křížové cesty v době jejího vzniku. Desku u prvního zastavení restauroval akademický sochař Vladimír Krninský,“ vysvětlila mluvčí radnice Karolína Průšová.

Jednotlivá zastavení tvoří výklenkové kaple, v jejichž nikách byly původně umístěné malby na plechu představující pašijové výjevy. Kolem roku 1850 je vytvořil podle obrazů křížové cesty v kostele Nanebevzetí Panny Marie Jan Scheffel z Jindřichova Hradce.

V prvních dvou zastaveních bylo původně po dvou výjevech. Plechové desky byly dlouhodobě v havarijním stavu, zkorodované a malba na nich byla nezřetelná. Postupně byly plechové desky z křížové cesty ze všech zastavení odstraněné.