Policie ví, že hledaný schizofrenní vrah je v zahraničí. Přišlo mnoho tipů

  • 2
Policejní pátrači znají místo pobytu hledaného Jana Reitingera, který před sedmi lety spáchal v Českých Budějovicích dvojnásobnou vraždu. Pětatřicetiletého muže hledají, protože se nedostavil na povinnou kontrolu k psychiatrovi, navíc je podezřelý z násilí a vyhrožování. Podle policie je v zahraničí.

„Připravujeme jeho zadržení. Není z ničeho obviněný, ale chceme, aby nám podal vysvětlení,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Reitinger, původním jménem Heidinger, je trvale hlášený v Praze. Před sedmi lety zavraždil svou matku a otčíma. Soud ho obžaloby z vraždy zprostil s odůvodněním, že byl v době činu nepříčetný. Poslal ho jako schizofrenika do ústavního léčení v Praze Bohnicích, ze kterého ho v roce 2013 propustil soud na doporučení psychiatrů na svobodu s podmínkou ambulantního léčení.

Od poloviny února, kdy se muž na kontrolu nedostavil, je jeho popis zveřejněný na webu policie hledaných osob. O tom, že policie zná místo jeho pobytu, jako první informovalo Právo.

„Od chvíle, kdy je oficiálně hledaný, dostáváme desítky podnětů. Lidé volají, že ho viděli na různých místech, třeba i na nádraží. Každý takový podnět, i když je lichý, musíme pečlivě prověřit,“ vysvětlila mluvčí policie Zoulová.

Při pátrání pomáhají kolegům v Praze i českobudějovičtí kriminalisté. Například zmapovali místa, která by mohl Reitinger navštívit, hlavně známé a příbuzné.

„Podněty jsme tady dostali od veřejnosti zatím jen dva. I když nejsou přesné, spolupráci s veřejností vítáme. Proto jsme taky dali na internet prosbu o pomoc,“ poznamenal jihočeský kriminalista Peter Tousecký.

Reitinger přitom po propuštění z ústavu cestoval po zahraničí a o cestách informoval na Facebooku. Navštívil například Indii, Írán nebo Krym.