Jan Boňko z Volyně daruje krev čtvrtým rokem a nyní se rozhodl i pro poskytnutí...

Jan Boňko z Volyně daruje krev čtvrtým rokem a nyní se rozhodl i pro poskytnutí plazmy. | foto: archiv nemocnice

Krve mají dost. Budějovická nemocnice nově odebírá plazmu

  • 1
Nárůst šetrných operací v českobudějovické nemocnici se podepsal i na práci tamního transfuzního oddělení. Protože na sálech výrazně klesla spotřeba krve, začali lidé darovat i plazmu, která se používá ve farmaceutickém průmyslu při výrobě celé řady léků.

Českobudějovická nemocnice nově zahájila odběr krevní plazmy od dárců a jedním z prvních oslovených dobrovolníků byl Jan Boňko z Volyně na Strakonicku.

„Krev daruji už čtvrtým rokem a nyní jsem se rozhodl i pro odběr plazmy. Pokud tímto způsobem mohu pomoci, jsem rád,“ řekl Jan Boňko, který má dárcovskou tradici v rodině.

Doposud zajišťovalo transfuzní oddělení českobudějovické nemocnice pouze odběr krve. „Krevní plazmu odebíráme pomocí speciálních přístrojů - separátorů, přičemž buněčné složky krve jsou převedeny zpět do krevního oběhu dárce. Odebraná plazma se používá jako nenahraditelná surovina ve farmaceutickém průmyslu při výrobě celé řady léků,“ uvedl primář transfuzního oddělení Petr Biedermann.

Krevní plazma

Krevní plazma je tekutá složka krve jantarově nažloutlé barvy. Je to nejobjemnější část krve, v těle zdravého člověka je jí zhruba tři až 3,5 litru. Krevní plazma slouží jako médium pro přenos cukrů, lipidů, hormonů, metabolických produktů, v omezené míře i kyslíku a oxidu uhličitého. Je tvořena z 90 procent vodou, dále obsahuje dvě procenta minerálních látek a osm procent plazmatických bílkovin, které jsou základem pro výrobu život zachraňujících léčiv. Krevní plazmu nelze uměle vyrobit, a proto jsou tisíce nemocných závislých na pomoci dárců krevní plazmy. Její odběr se nazývá plazmaferéza.

K této novince přistoupili zdravotníci v největší jihočeské nemocnici proto, aby mohli pomoci pacientům s chorobnou krvácivostí a dalšími poruchami krve.

„V posledních dvou letech klesl na našem oddělení počet odběrů plné krve se zaváděním nových miniinvazivních operačních postupů a my jsme museli omezit zvaní našich dárců. A protože se někteří cítili nevyužití a chtějí pomáhat, rozhodli jsme se jim nabízet tento alternativní způsob odběrů,“ objasnil Biedermann.

Odběry krevní plazmy jsou stejně jako u krve bez finanční odměny pro dárce.
Odebranou krevní plazmu zdravotníci předávají k dalšímu zpracování výrobci a nemocnice si pak od něho může koupit léky, které jsou určené pro pacienty s hemofilií nebo dalšími poruchami krve.

K odběru krevní plazmy se může přihlásit každý, kdo v posledních dvou letech alespoň jednou absolvoval běžný odběr krve, má dobré žíly a váží více než 60 kilogramů. Odběr trvá přibližně 45 minut a provádí se na jednom ze tří separátorů na plazmu. Započítává se stejně jako odběr krve pro další oceňování, dárci náleží stejná doba na zotavenou jako u odběru krve a odběr si může finančně odečíst pro daň z příjmu.

Dárce plazmy hodlá nemocnice zpočátku vybírat mezi svými registrovanými dárci krve, kterých eviduje téměř 10 tisíc. „Během května jsme pozvali prvních sto, kteří mají pro odběr plazmy dobré předpoklady,“ řekl primář.

Budějovičtí pomáhají nemocnicím i ze sousedních krajů

Mezi odběrem krve a plazmy je několik rozdílů - zatímco při darování krve stráví člověk na sále transfuzního oddělení zhruba patnáct minut, při odběru plazmy je to trojnásobně dlouhá doba.

Během odběru plazmy se totiž dárci znovu vracejí krevní buňky, což je pro tělo šetrnější než klasický odběr krve. Organizmus si dokáže nahradit ztrátu bílkovin už do 48 hodin, na rozdíl od červených buněk, které potřebují k regeneraci několik týdnů.

Zájemci o odběr krevní plazmy se mohou hlásit v evidenci dárců krve nebo kontaktovat transfuzní oddělení nemocnice na telefonním čísle 800 603 333, případně na e-mailové adrese odbery@nemcb.cz.

Transfuzní oddělení budějovické nemocnice zásobuje základními krevními přípravky nejen svou domovskou nemocnici, ale také nemocnice v Českém Krumlově, Prachaticích a Strakonicích. Speciální přípravky nabízí i do dalších nemocnic v kraji a v případě nutnosti i do Plzeňského kraje a na Vysočinu.