Hra Král duchů a Třeštil aneb Jak zkrotit nelidu má ve čtvrtek premiéru před...

Hra Král duchů a Třeštil aneb Jak zkrotit nelidu má ve čtvrtek premiéru před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Déšť a bláto. Herci zkoušejí v pláštěnkách na točně v Českém Krumlově

  • 0
Termín je neúprosný. Jihočeské divadlo chystá na čtvrtek první letošní premiéru před otáčivým hledištěm v Krumlově. Herci proto musí zkoušet komedii Král duchů a Třeštil aneb Jak zkrotit nelidu i v době, kdy jižní Čechy žijí povodněmi.

Zatím měli herci Jihočeského divadla jen jednu kostýmovanou zkoušku na novou komedii Král duchů a Třeštil aneb Jak zkrotit nelidu.

"Za dvacet let jsem před otáčkem zažil leccos, ale takhle bojové podmínky ještě ne. Pořád prší, je tu podmáčená tráva. Ondra Veselý už spadl a má menší zranění. Se zimou bojujeme teplým čajem a neustálým pohybem,“ líčí herec Martin Hruška, který hraje sluhu Habakuka.

Komedii o obrácení jednoho misantropického hrdiny režíruje Břetislav Rychlík. "Je to rozkoš z komediantství. Diváky čekají gagy, čáry, dvojnická zápletka," zve Rychlík.

Na čtvrteční premiéru jsou ještě lístky. Krále duchů bude divadlo reprízovat před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově do 23. června.

Předposlední sezona v zahradě?

Na letní část sezony připravilo Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm čtyři premiéry. Krále duchů vystřídá v parku pohádkově laděná akční komedie Pták Ohnivák a lišák Zorro, opera uvede na konci července Divotvorný hrnec a baletní soubor chystá inscenaci Carmen.

Do Krumlova se také vrací divácky oblíbená představení z předchozích let - komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) a Dekameron, opera Rigoletto a balet Romeo a Julie.

Na točnu mohou diváci vyrazit až do 7. září. Podle ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka je to možná předposlední sezona v Českém Krumlově. Do konce roku 2015 totiž musí současná podoba hlediště, které hrubě narušuje barokní zahradu, z místa před Bellarií zmizet.

České Budějovice jako vlastník konstrukce chystají soutěž na novou podobu scény, která by byla demontovatelná. Záleží také na postoji Výboru UNESCO, který za pár dní na zasedání v Kambodži rozhodne, zda Český Krumlov kvůli otáčivému hledišti zařadí na seznam ohrožených památek.