Dobrovolníci v Českém Krumlově roznesli balíčky s rouškami a rukavicemi všem obyvatelům města. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Krajský úřad objednal čtyři miliony roušek, které však nejspíš nedorazí

  • 10
Na celkem čtyři miliony roušek v hodnotě 82 milionů korun čeká od konce března Jihočeský kraj. Zatím se zdá, že zásilka ochranných pomůcek pro boj s koronavirem nedorazí. Hejtmanství nicméně o peníze nepřijde.

Smlouvu, kterou má MF DNES k dispozici, podepsal Jihočeský kraj s českobudějovickou firmou Glass Time. Stojí v ní mimo jiné to, že s ohledem na situaci na celosvětovém trhu s respirátory a ústními rouškami není schopna zaručit před dodáním přesný typ a výrobce roušek.

Zároveň se však zavázala, že splní předepsané normy. Zboží má stát 82 milionů korun včetně DPH.

Jenže na předání nejspíš nedojde. Už v polovině minulého měsíce totiž podepsal kraj se stejnou firmou zakázku na 25 tisíc respirátorů FFP2 za 7,5 milionu korun s DPH. Ta se ovšem zasekla v sousedním Polsku.

„Pokud mám správnou informaci, tak posledním místem pobytu tohoto materiálu byla Varšava. Dodací lhůta respirátorů vyprší tento týden. Předpokládáme, že když nedorazí, tak ji zrušíme a peníze připravené v krizovém rozpočtu využijeme na nákupy od jiných dodavatelů. Podle mého osobního názoru bohužel skončí stejně i zásilka roušek, i přestože by měla být někde v Evropě. Několikrát už jsme na zboží čekali, ale nakonec nic nepřišlo,“ oznámila hejtmanka Ivana Stráská.

Upozornila, že ani u jedné smlouvy se neplatilo předem. Dodací lhůta roušek je 20 dní a k podpisu došlo 27. března.

Kvůli omezením v Evropě měli problémy s dodávkami z ciziny i jinde v republice. „Máme ještě společnou objednávku s ostatními kraji a rovněž někde uvázla, myslím, že na letišti v Dánsku,“ uvedla Stráská.

Kraj ale domluvil pomůcky i jinde. Zatím se podařilo získat pět tisíc respirátorů a tisíce roušek posílají také jihočeské firmy. „Kromě zboží od státu se snažíme těch dodavatelů mít co nejvíc,“ dodala Stráská.

Mimo pomoc státu se po vlastní ose zásobují i jihočeská města. „Objednali jsme 120 tisíc nanoroušek a 50 tisíc látkových. Od poloviny března je vozíme sociálním službám, domovům pro seniory, charitě a do dalších míst, kde jsou potřeba. Zatím to je odhadem 40 až 50 tisíc kusů a další přijdou. Bylo nám hned jasné, že musíme využít lokální výrobce,“ popsal náměstek budějovického primátora Viktor Vojtko.

Právě oslovení regionálních výrobců se vyplatilo i jinde. „Šily nám místní firmy a velkou část obstarali i dobrovolníci. Teď máme dost,“ řekl strakonický starosta Břetislav Hrdlička.

Významnou měrou pomohli lidé třeba i v Prachaticích, kam stejně jako jinam poslal pomůcky také Jihočeský kraj.

„My to máme nastavené tak, že část roušek dodávají výrobci z okolí, a pak máme asi 50 obyvatel, kteří pomáhají z domova,“ přidal Štěpán Pavlík, starosta Tábora.

Vlastními silami sehnali 35 až 40 tisíc roušek v Českém Krumlově. „Ke konci minulého týdne měl tak každý občan minimálně dvě,“ potvrdil starosta Dalibor Carda.

Pomoc lokálních společností a dobrovolníků využili i v Jindřichově Hradci. Radnice domluvila s výrobci více než 10 tisíc kusů a velkou část našili i občané.