Jihočeské letiště České Budějovice má statut pro neveřejný mezinárodní provoz a...

Jihočeské letiště České Budějovice má statut pro neveřejný mezinárodní provoz a postupně prochází modernizací. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

V rozpočtu kraje na příští rok jsou stovky milionů na letiště i vzdělávání

  • 8
Pro příští rok plánuje Jihočeský kraj příjmy do rozpočtu 15,2 miliardy korun, což je o zhruba tři miliardy více než letos. Výdaje budou 16,6 miliardy. Je to zatím největší částka, s níž bude úřad nakládat. Na investice půjde 4,4 miliardy, to je dvakrát více než v letošním roce.

Žádné překvapení, ale jasné priority. Modernizace letiště i výkup pozemků tamtéž, opravy silnic či splátka za dolní areál českobudějovické nemocnice. Ale také investice do školství prostřednictvím evropských peněz.

To jsou oblasti, kam půjde v nadcházejícím roce největší objem financí z krajské kasy. Návrh odsouhlasila krajská rada, v prosinci jej dostanou na stůl zastupitelé.

Na investice půjde 4,4 miliardy korun. To je dvakrát více než v letošním roce. „Kraj bude mít peníze z Evropské unie, ty se pak uvolní žadatelům prostřednictvím grantů. Za navýšení rozpočtu může právě nastartování projektů z programovacího období mezi roky 2014 až 2020,“ vysvětlil vedoucí ekonomického odboru krajského úřadu Ladislav Staněk.

Kraj bude v minusu 1,4 miliardy, s čímž se chce vypořádat finanční rezervou z minulých let. Do poloviny prosince podle Staňka schodek vyřeší a do roku 2018 vstoupí bez dluhů.

Splácí dolní areál nemocnice

Z vlastních prostředků dá kraj na investice zhruba dvě miliardy. Z této částky se 170 milionů korun podle plánu přesune jako splátka do dolního, dříve vojenského, areálu nemocnice, který chce kraj získat do čtyř let do svého majetku.

„U dolního areálu zvažujeme několik variant, navrhovali jsme využití části areálu pro sociální služby. Máme také představu, že by se tam mohly přestěhovat některé naše školy zaměřené na zdravotnictví a nyní sídlí v pronajatých prostorách. Samozřejmě také stále uvažujeme o zřízení lékařské fakulty v jižních Čechách,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Nejvíc peněz poputuje do letiště v Plané. „Jedná se o modernizaci Letiště České Budějovice, další etapa druhé fáze bude stát 260 milionů. Dále finance půjdou na výkup pozemků v místě bývalých kasáren, které jsou v areálu letiště, od ministerstva obrany za 145 milionů,“ konstatoval Staněk.

Na listopadovém zasedání už zastupitelé schválili nákup pozemků, kde byla kasárna, zatím ale není jasné, jak by se mělo území využít.

„Je důležité, abychom tento prostor jako kraj kontrolovali. V mnohých případech jinak nejsme schopni dostatečně regulovat, co tam vznikne. Přitom nevylučuji, že tam může vstoupit soukromý investor. Pak může kraj diktovat podmínky při prodeji,“ zmínil před časem zastupitel František Konečný (ANO).

Na silnice půjde sto milionů

Krajské peníze pomohou také při rekonstrukci silnic. Například oprava průtahu obcí Dub na Prachaticku bude stát 60 milionů korun a na propojení ulic Strakonická a Milady Horákové v Českých Budějovic půjde 27 milionů.

„Správě a údržbě silnic chceme poskytnout 100 milionů korun pro rok 2018 a k tomu 36 milionů na dokončení opěrné zdi v Křemži, která se v létě zřítila,“ doplnil Staněk.

Po přívalovém dešti v polovině srpna se sesula část svahu a silnice druhé třídy vinoucí se nad Křemežským potokem z Křemže směrem na Chlum a Brloh. Komunikace je stále uzavřena. Od jara vede objížďka pro veškerou dopravu přes Holubov.

„Pokračují tam přípravné zabezpečovací práce, rekonstrukce zdi přijde až na 45 milionů a bude trvat celý rok,“ vypočítal ředitel Správy a údržby silnic Jan Štícha.

Peníze půjdou také na rekonstrukce sociálních zařízení, a to 184 milionů korun - například bude pokračovat přestavba dačické nemocnice na nový domov pro seniory.

Evropské peníze do vzdělávání

Druhá polovina investic, celkem 2,4 miliardy, půjde z evropských zdrojů. Z toho je navrženo 980 milionů do vzdělávání. Nejvíc získá třeboňská Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína - celkem 40 milionů půjde na stavbu nové budovy v areálu bývalé Obchodní akademie v Třeboni.

„V současné době máme školu rozdělenou do tří budov a od kraje jsme získali starou obchodní akademii a tam budeme dělat kompletní novou budovu. Hotovo musí být do prosince příštího roku. Pak se tam přestěhujeme a bude se tam učit,“ poznamenal ředitel Aleš Vondrka.

Šest set milionů bude čerpat kraj na dopravu, zejména na opravy silnic druhé a třetí třídy, a 566 milionů půjde do nemocnic. Za část z těchto peněz se bude rekonstruovat akutní psychiatrické oddělení českobudějovické nemocnice.

Peníze půjdou také na modernizaci zdravotnické techniky ve Strakonicích a například 44,5 milionu korun dostane táborská nemocnice na výstavbu nové budovy psychiatrie.

„Dnes disponujeme 23 lůžky, v budoucnu jich má být 40. Celý projekt nové psychiatrie, který vznikl před dvěma lety, vyjde zhruba na sto milionů. Kromě ambulantní nabídneme také stacionární péči. Hotovo snad bude do konce roku 2019. Zatím budeme vyhlašovat výběrové řízení na stavební práce,“ upřesnil ředitel táborské nemocnice Ivo Houška.