Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Kraji chybí integrovaná doprava. Na jeden doklad se jezdí jen na Táborsku

  • 0
V jižních Čechách chybí integrovaný dopravní systém, částečně funguje jen na Táborsku. Podle odborníků je kraj v tomto ohledu jedním z nejzaostalejších regionů v zemi. Systém by přitom lidem ušetřil čas i peníze.

Ráno do práce autobusem, odpoledne domů vlakem a to vše na jeden doklad.  Lidé z Táborska mají oproti ostatním Jihočechům štěstí,  jako jediní v kraji mohou využívat výhody integrovaného dopravního systému (IDS).

Dříve fungoval i mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou, magistrát krajského města ho však před dvěma lety kvůli vysokým dotacím zrušil.

Sjednocení dopravního systému by se měl ujmout kraj. Předchozí vedení kraje připravilo projekt a dostalo příslib na dotaci z evropských fondů. Od vybudování pracoviště IDS za 40 milionů korun ale nakonec couvlo nynější vedení kraje kvůli ekonomické recesi.

"Vstupní investice jsou vysoké, ale lze využít evropské dotace. Zároveň se kraji část těchto peněz díky tomu, že bude sám prodávat jízdenky, vrátí," upozorňuje Jiří Čejka, který se dopravou v kraji zabývá.

Spoje různých firem by na sebe měly navazovat

Cílem IDS je zkoordinovat spoje všech společností, aby na sebe navazovaly a dopravci nenabízeli komfortní cestování jen na lukrativních linkách mezi velkými centry. Zároveň by si lidé mohli kupovat integrované krajské jízdenky, a tím také sami ušetřit.

V praxi by měl podle ředitele největšího silničního dopravce v kraji ČSAD Autobusy Vladimíra Homoly fungovat integrovaný dopravní systém tak, aby si jednotlivé firmy nekonkurovaly, ale jejich spoje na sebe navazovaly.

Kraj ale zatím žádnou revoluci ve veřejné dopravě nechystá. Dopravní poradce hejtmana Ivan Študlar potvrdil, že krajský koordinátor pracuje jen na zlepšení přípojů v malých regionech, například na Vyšebrodsku, Vodňansku nebo Vltavotýnsku.

Na rozvoj celokrajského IDS čeká i táborská radnice, která se samostatně stará už devátý rok o provoz společné autobusové a vlakové dopravy pro obyvatele Tábora, Sezimova Ústí, Plané nad Lužnicí a dalších pěti obcí.