ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muž měnil převleky i občanky. Podvodem vybral víc než milion korun

  • 7
Jihočeští kriminalisté dopadli muže, který podvodně vybral v různých bankách z cizích účtů přes milion korun. Používal sedm falešných občanských průkazů a převleky. Policie čtyřicetiletého muže obvinila, hrozí mu až osm let vězení. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Muž z Prahy vybíral peníze v různých částech země. Koncem loňského roku zaznamenali kriminalisté několik případů v bankách, nejen v jižních Čechách, ale i na Moravě.

„Scénář byl velmi podobný. Do banky vstupuje muž, který předkládá občanský průkaz a žádá o výběr hotovosti nejčastěji z nějakého firemního účtu, ke kterému má díky zfalšovanému občanskému průkazu falešná dispoziční práva. Pokud má pachatel štěstí, vyplatí mu pracovník požadovanou sumu. Řádově se jedná až o stotisícové částky,“ popsala mluvčí.

Podvodů stihl i několik za den

Od poloviny listopadu 2020 do poloviny letošního ledna byl ve víc než deseti jihočeských bankách. Za jeden den jich zvládl i víc. Po cestě se převlékal. „Měnil kulicha za kšiltovku, kabát za bundu. Dokonce se do stejné banky vrátil i dvakrát za sebou a provedenými výběry si tak z jediné banky odnesl téměř půl milionu korun,“ uvedla mluvčí. V několika případech měli bankovní úředníci podezření, že je občanský průkaz falešný, a peníze nevydali - šlo o víc než 600 tisíc korun.

Muže se policistům povedlo zadržet 18. března v Rokycanech na Plzeňsku. Je ve vazbě. Kriminalisté nevylučují, že v případu figurují i další pachatelé, se kterými se dělil o zisk.

,