Lidé se na koupaliště a sportoviště vracejí pomalu, odrazují je testy

  16:54
Povinnost kontrolovat negativní testy na covid-19 ztěžuje provoz sportovišť na jihu Čech. Situace nejvíc trápí bazény a koupaliště. Propad v návštěvnosti zaznamenávají i vnitřní lezecká centra.

I v těchto vedrech nebývá na českobudějovické plovárně tak plno jako v jiných letech. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Rodina se těší na plovárnu, když ale zjistí, že musí u vstupu ukázat negativní test na covid, tak ji to odradí a jde pryč. I takové jsou aktuální zkušenosti provozovatelů.

Už přes dva týdny mohou mít po dlouhých měsících otevřeno. Některá sportoviště ale trápí vládní opatření.

Podle průzkumu MF DNES je situace nejsložitější právě v plaveckých bazénech a na koupalištích. Musejí tam bojovat nejen s omezenou kapacitou, komplikací je i povinnost kontrolovat negativní testy.

„Domnívám se, že právě to stojí za poklesem návštěvnosti. Od pokladních vím, že některé lidi to dokáže odradit a že po zjištění, že se musejí prokázat testem, zase odejdou,“ potvrzuje ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák.

Menší zájem se podle něj projevuje hlavně na letní plovárně. Při hezkém počasí na sklonku jara tu v minulých letech běžně počítali okolo 500 lidí denně. Letos se čísla pohybují výrazně níž.

Celá organizace pocítila dopad opatření velmi tvrdě. Od ledna do dubna napočítali ztrátu 11 milionů korun a čísla z května částku pravděpodobně ještě výrazně navýší.

Podobné problémy řeší i v Táboře nebo Jindřichově Hradci. Právě tam v těchto dnech zavítá zhruba polovina lidí, než je v červnu obvyklé.

„Jsou to většinou pravidelní návštěvníci, kteří si přijdou zaplavat. Ostatní zatím moc nechodí, ale pomalu se to snad začíná lepšit. Například pronájmů škol a klubů je hodně,“ podotýká ředitelka jindřichohradeckého plaveckého stadionu Marcela Kůrková. „Zatím nám vládní opatření spíš škodí, než aby nám pomohla,“ domnívá se.

Potíže mají i v kontrole a vyžadování negativních testů. „Lidé si s tím nevědí moc rady, naše pokladní jsou teď taková ústředna. Lidé k nám volají a doptávají se, co od nich vlastně při vstupu požadujeme, mají v tom zmatek. A ti neinformovaní, kteří dorazí, jsou pak překvapení. Někteří jsou dokonce agresivní a konfliktní, když po nich test požadujeme,“ říká Kůrková.

V Táboře navíc podle vedoucího tělovýchovných zařízení Jiřího Kříže nejvíc lidi odrazovala povinnost předkládat testy z certifikované laboratoře. „Od 8. června stačí už jen samotesty, nebo potvrzení o bezinfekčnosti, což přispělo k malému zlepšení, ale stále je návštěvnost nízká,“ doplňuje Kříž.

Až o 40 procent méně lidí

Potíže mají i provozovatelé vnitřních lezeckých stěn. V píseckém centru se opatření sešla s nejslabším obdobím v roce, kdy zájemci chodí zdolávat stěny spíše ven.

„Všímáme si také toho, že k nám nechodí ani začátečníci, kteří potřebují instruktora. Jindy máme touto dobou každý den nějakou skupinku, teď jsme ale rádi, pokud přijde alespoň jedna do týdne,“ vysvětluje provozovatel centra Martin Altman.

Důvody rovněž vidí hlavně v nutnosti mít negativní test. Zároveň ale dodává, že u svých návštěvníků tento doklad ani nepožadují. „Nechceme ještě takto přicházet o další návštěvníky. Často se stává, že nám řeknou, že si test dělali, ale nemají ho u sebe. Když k nám přijedou přes půl kraje, nebudeme je vyhazovat,“ má Altman jasno.

Podobně je na tom i lezecké centrum Orel v Budějovicích, kde zaznamenali propad návštěvníků o 30 až 40 procent. „Určitě je to kvůli strachu či neochotě se nechat testovat. Ubylo nám hodně lidí z věkové skupiny mezi 40 a 50 roky,“ vysvětluje vedoucí Cyril Kratochvíl. Některá centra také zdražovala, a to o zhruba 15 procent.

Propadu v návštěvnosti si všímají i provozovatelé sportovních hal. „Naštěstí stačí už jen čestné prohlášení a je znát, že se lidé pomalu začínají opět vracet,“ potvrzuje Jaroslava Mikešová, správkyně haly v Horní Stropnici na Českobudějovicku.

Právě krytá centra sportu v zimě tratila na lockdownu nejvíce. Podle ředitele Sportovních zařízení Prachatice Karla Dvořáka dosahovaly ztráty na vstupném až milionu korun měsíčně. „Mohli jsme mít otevřeno asi jen deset dní v prosinci, jinak bylo od října zavřeno. Peníze nám budou do budoucna chybět,“ připouští Dvořák.

Naopak fitness centra menší návštěvnost i navzdory období mimo sezonu nemají. „Příchozím ani nedělá problémy předkládat negativní testy,“ říká Žaneta Součková, recepční Fitness Pouzar v Budějovicích.

A její slova potvrzuje také Eliška Hořejší z Fitness 14. „V létě návštěvníků ubývá vždycky, ale i teď si lidé chodí zacvičit například ráno před prací, někdy jich tu bývá najednou i dvacet,“ počítá Hořejší.

Témata: Jihočeský kraj
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

ManpowerGroup s.r.o.
Obchodně - technický zástupce

ManpowerGroup s.r.o.
Jihočeský kraj, Plzeňský kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...