Koupací molo přibude i na Vltavě u Meteoru, kde je nová lávka pro pěší a...

Koupací molo přibude i na Vltavě u Meteoru, kde je nová lávka pro pěší a cyklisty. | foto: MAFRA

U Vltavy a Malše v Českých Budějovicích přibudou do léta koupací mola

  • 3
Obyvatelé Českých Budějovic budou mít brzy další důvod, proč vyrazit k řekám. Hned na několika místech se objeví koupací mola, aby se lidé dostali snadněji do vody. Na Vltavě budou u Meteoru, Lučního jezu, tenisových kurtů Libra a nedaleko písečných pláží u sídliště Vltava. Dvě další přibudou nad Velkým a Malým jezem na Malši.

„Chceme oživit okolí řek a více využít potenciál, který nabízí atraktivní poloha našeho města na jejich soutoku, a vrátit se k tradici,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma. Podle něj je oživení nábřeží jedním z opatření strategického plánu města.

Letos v lednu se veřejnost mohla seznámit s dokumentem Město a voda. „Je to materiál, který má zajistit, že projekty u Malše a Vltavy nebudou nahodilým rozhodováním. Vznikne výstup s nápady, jak přistupovat k vybraným lokalitám,“ oznámil Thoma.

„Využití vody a krajiny pomocí mol nebo úpravou břehů je důležité. Podobné projekty například za 100 až 200 tisíc korun přinášejí možnost vytvořit něco atraktivního. Na historických snímcích je koneckonců vidět, že se řeka v minulosti běžně využívala mnohem víc,“ komentoval před časem architekt Tomáš Zdvihal ze spolku CBArchitektura možnost většího využití budějovických řek.

Ve městě bylo v minulosti několik plováren. U Střeleckého ostrova dokonce fungovaly od 80. let 19. století městské říční lázně na Vltavě na plovoucích vorech připoutaných ke břehu.

„Příprava na instalaci mol pokračuje s Povodím Vltavy od února letošního roku. Konzultovali jsme jejich materiálové a technické parametry a také výběr vhodných lokalit. Domluvili jsme se, že Povodí navíc před letní sezonou vyčistí stávající vstupní schody k řekám,“ dodal náměstek primátora.

Mola budou tvořit plastové části. Z nich je možné skládat libovolné plochy. Jsou také méně náročné na manipulaci a cenově dostupnější. Náklady na osazení jedné lokality se budou pohybovat do 100 tisíc korun. Mola by měli lidé využívat už v červnu.