Sekáč David Vostrovský žije dlouhá léta na šumavské samotě. Doma má 60 kos

  9:26
Už dvacet let žije David Vostrovský na starém statku pod Boubínem. Ruch města vyměnil za šumavský klid, přestože se mu profesně dařilo. Nyní se 46letý muž živí kosením luk, pracuje pro národní park i soukromníky. Nedaleko Volar na Prachaticku pořádá mistrovství republiky v kosení, v této disciplíně také reprezentuje Česko.
David Vostrovský je takzvaný sekáč. Kosením kosou se živí i udržuje v kondici.

David Vostrovský je takzvaný sekáč. Kosením kosou se živí i udržuje v kondici. | foto: Petr Kubát, MF DNES

Když jsme si domlouvali schůzku a hledali vhodný termín, měl neobvyklý požadavek: „Záleží na předpovědi počasí. Podle toho se rozhodnu, kdy půjdu kosit. Jinak jsem ale pánem svého času, takže se určitě dohodneme.“

Davida Vostrovského tato jeho slova vystihují. Když se na svém statku na úpatí Boubína stará o zvířata nebo nosí dříví, neplatí pro něj hektický řád města, kterého se před lety zřekl.

David Vostrovský a kosení u Volar

Počasí bedlivě sleduje, aby věděl, kdy vzít kosu a vyrazit na louku. Kosení ho totiž živí, volají ho soukromníci i správci Národního parku Šumava. „Někdy se kosí lépe, když na trávu naprší,“ říká 46letý Vostrovský. Doma má asi 60 kos, některé na práci, jiné na soutěže. Kromě zakázek totiž pořádá u Volar i mistrovství republiky v sečení.

Na pozemcích nepracuje na hodiny, ale na metry čtvereční. Je na něm, jestli svěřenou plochu poseče za den nebo týden. Je tedy skutečně „pánem svého času“.

V září a říjnu ho čekají poslední zakázky. Pak už připravuje své hospodářství v Mlynářovicích na zimu. Se svými dětmi tam bydlí poměrně na samotě. Upravil rozpadlé staré stavení, aby žil svobodně mimo shon konzumní společnosti.

V USA se živil muzikou

Ale pojďme postupně. Rodák z Čáslavi se po absolvování gymnázia přesunul do Prahy na vysokou školu. Jeho život po studiích ještě nesměřoval do ústraní. Právě naopak. Nastoupil do zaměstnání na dobře placené pozice. Pracoval jako manažer v jedné americké firmě i v reklamní agentuře.

„Pak jsem začal hodně cestovat. Na rok jsem třeba odletěl do Ameriky a živil se muzikou. Hraji na kytaru a zpívám. Dostal jsem se k tomu sám jako dítě, lásku k muzice jsem našel ve třinácti čtrnácti letech,“ vzpomíná muž s dlouhými rozpuštěnými vlasy a vousy.

Ze zámoří se vrátil v roce 1997. V dalším roce se přesunul do Izraele, kde působil v kamenickém studiu v osadě ekologických zemědělců. Poznal i Afriku, především její kuchyni. Dělal tam kuchaře.

„Úplně naposledy jsem připravoval výstavu kytaristy Rolling Stones Rona Wooda v pražském Strahovském klášteře. Dělal jsem design na vizuální kampaň, protože jsem se tehdy živil jako designér na volné noze.“

Pak přišel rok 2000 a stěhování na Šumavu. Od všeho, co měl v hlavním městě. Ale proč? „Dostal jsem se do stavu, kdy jsem se v životě cítil, jako bych měl u hlavy bouchačku a někdo mi říkal: peníze, nebo život? Těch důvodů je ale více. Začal jsem se zajímat o přírodu a životní prostředí a dozvěděl se o vymírání druhů, o hroutícím se klimatu. Chtěl jsem začít osobní odpovědností a nepřispívat devastování naší planety,“ vysvětluje Vostrovský.

Někteří ho měli za exota, rozmlouvali mu to nebo ho označovali za opilce, který utekl do lesů. Muž však po životní změně při opravách rozpadlého statku zjišťoval, co vše – a vlastně jak málo – potřebuje ke spokojenému životu. Na Šumavě založil rodinu. S manželkou již nebydlí, žijí s ním však jeho děti, dcera Amia a syn Šiva. Ještě má synka Aleše. Na statku sám hospodaří, stará se o dobytek. „Maminka mi vždycky říkala, uč se, nebo skončíš u vidlí. Já se učil a stejně skončil u vidlí,“ směje se.

Pořádá mistrovství republiky

Jak sám říká, z jeho minulého života mu nic nechybí. „Pro ten současný jsem si vybral čisté prostředí, zdravější životní styl a životosprávu.“

Na venkově se věnuje ekologickým aktivitám. A hlavně, vzal do ruky kosu. Vzpomíná na dětství, kdy chodil na louku s otcem. Tenkrát ho však sečení nezaujalo, protože se oháněl kosou pro dospělého. Byla na něj příliš velká a těžká.

David Vostrovský

(46 let)

Pochází z Čáslavi ve středních Čechách, kde absolvoval gymnázium. V Praze pak nastoupil na dnešní Českou zemědělskou univerzitu, kterou později dokončil. Vystřídal spoustu profesí. Pracoval například v reklamní agentuře, na manažerské pozici, živil se i jako vizuální designér. Na rok odletěl do Ameriky za hudbou, dělal kameníka v Izraeli i kuchaře v Africe. V roce 2000 se uchýlil na samotu do Mlynářovic u Volar na Prachaticku, kde koupil zříceninu statku, kterou uzpůsobil ke skromnému bydlení v souladu s přírodou. Na statku chová zvířata, žije tam dodnes se svými dětmi – 17letou Amiou a 14letým Šivou. Má ještě 10letého syna Aleše. Od roku 2008 se živí jako sekáč, s kosou pracuje třeba v rezervacích Národního parku Šumava. Pořádá mistrovství republiky v kosení, sám reprezentuje republiku na zahraničních soutěžích.

Na Šumavě se však s nástrojem setkal znovu. Seznámil se s jedním ekologickým zemědělcem a začal kosit s ním, později poznal i další sekáče v okolí.

„Také jsem cítil, že se potřebuji hýbat. Když nemám dostatek pohybu, podepisuje se to na mé náladě a zdraví. Jenže nebaví mě jít do posilovny a jen tak zvedat železo. Při kosení je mé sportování zároveň užitečné, navíc mě udržuje v kondici.“

David Vostrovský se kosou živí od roku 2008, od stejného roku pořádá u Mlynářovic i každoroční soutěže, ze kterých se v roce 2017 stalo mistrovství republiky. Vostrovského výkonnost v práci stoupala ruku v ruce s tím, jak se zdokonaloval v tréninku na soutěže. Čím lepší byl, tím více si pak při zakázkách dokázal vydělat.

Kromě domácích soutěží, kde často nemá konkurenci, Vostrovský i reprezentuje Česko. Na loňském mistrovství Evropy v Rakousku skončil patnáctý.

„Na letní závody se chystám od zimy. Akorát místo činek nosím dříví, místo bežeckého pásu kydám, zkrátka posiluji při takových selských disciplínách. Když jsem byl na gymnáziu, chodil jsem na karate. Z těch pohybů a průpravy čerpám dodnes,“ povídá.

V mužské kategorii se seče plocha 10 krát 10 metrů. Nezáleží jen na rychlosti. Po posečení čtyři rozhodčí zkontrolují trávu a strhávají body podle kvality poseku. Každý má svou techniku. Některý má rychlejší krok ale užší záběr, jinému to vyhovuje naopak.

Fandí Baníku Ostrava

Při každé soutěži na Šumavě se Vostrovský snaží hostům kosení co nejvíce přiblížit, chce ho propagovat. „Třeba před závody se kosa musí vyloženě seřídit, vytunit. Je to podobné jako u lyží, kde se plochy musí namazat, hrany nabrousit podle sněhu, vázání upravit,“ popisuje.

Podle něj by sportovní sečení v Česku pozvedla intenzivnější práce s mládeží. Sám Vostrovský nyní trénuje tři chlapce, celkově jich vedl deset. Kosení je u nás vyloženě neobvyklou sportovní aktivitou.

A proč je vlastně lepší vyrazit na louku s kosou místo křovinořezu? „Záleží na terénu. Kosa a křovinořez jsou vhodné pro plochy, kam se nedostanou větší stroje. Nejsem dogmatik, někde je prostě efektivnější posekat křovinořezem, jinde to zvládnu já rychleji než jakýkoli stroj. Rozdíl je v tom, že kosa stéblo usekne, to se pak rychleji zacelí. Zatímco sekačka travinu spíše ušlehne. Stéblo se roztřepí a začne tak znovu růst pomaleji.“

Přestože žije vousatý muž v ústraní, některé záliby neztratil. Zůstal sportovním divákem, v televizi rád zhlédne jakoukoli disciplínu. Ve fotbale fandí ostravskému Baníku.

A přestože už necestuje tolik jako dřív, alespoň jednou do roka se snaží vracet do vesnice v indickém Himálaji. Právě tam se dříve podílel na ekologickém projektu a navázal s místními přátelské vazby.

„Mají tam posvátný průsmyk, poutní místo. Traduje se, že každý rok jím musí projít alespoň jeden člen rodiny, aby od ní odvrátil neštěstí. Je to taková moje turistická, duchovní i ekologická cesta zároveň,“ uzavírá.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Obchody a park ve Vimperku postaví na místě, kde původně parkovaly autobusy

25. dubna 2024  13:13

Ve Vimperku na Prachaticku ladili podobu retail parku, aby nevyčníval ze zástavby. Budovu s obchody...

Rozvoj jaderné energetiky může na jih Čech přilákat stovky nových pracovníků

25. dubna 2024  9:04

Zástupci skupiny ČEZ očekávají, že s dostavbou bloků v Temelíně a Dukovanech i s vybudováním...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...