ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Turisté místo do Itálie míří k Lipnu. Lyžovat se tam stále dá

  • 13
Provozovatelé ubytovacích zařízení v okolí lipenské přehrady zaznamenali v posledních týdnech zvýšený zájem turistů. Důvodem je, že řada lidí kvůli obavám z nákazy koronavirem zvolila pro zimní dovolenou tuto oblast.

Často se jedná o návštěvníky, kteří původně plánovali lyžařský pobyt v Itálii, ale vzhledem k událostem z posledních týdnů nakonec destinaci změnili. Řekl to předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

„Právě se u nás ubytovala skupina 18 studentů, kteří chtěli jet na dovolenou do Itálie, ale dostali strach, takže u nás jsou v bezpečí. Přitom se u nás dá lyžovat pořád dobře, sjezdovky na Lipně i ve Frymburku jsou výborně připravené pro naše i zahraniční turisty,“ řekla majitelka hotelu Barborka v Přední Výtoni Eva Bittnerová.

Podobné zkušenosti mají provozovatelé podobných zařízení na jiných místech v okolí lipenské přehrady. Návštěvníky do těchto míst láká i možnost, že mohou dovolenou strávit lyžováním v největším jihočeském středisku Skiareál Lipno. „Lidé, kteří si naplánovali dovolené v italských Alpách, nyní míří k nám na Lipensko a region a podnikatelé jsou na tento větší zájem připraveni,“ uvedl Mánek.

Proměnlivé počasí v této sezoně přitom způsobilo, že především v lednu řada tuzemských turistů pobyty na českých horách rušila. Podle hoteliérů proto nynější zájem návštěvníků, kteří zamířili místo do Itálie k lipenské přehradě, může vylepšit zimní bilanci. 

„Asi jako všichni máme kvůli charakteru letošní zimy trochu propady v tržbách a proto tento nečekaný zájem vítáme,“ uvedl provozní vilového resortu Lakeside Village mezi Frymburkem a Černou v Pošumaví Vladimír Šlajch.

,