ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lékařka po návratu z lyží nakažená ordinovala, poliklinika musí zavřít

  • 254
Lékařka polikliniky ve Strakonicích je nakažená koronavirem. Soukromé zařízení proto bude kvůli dezinfekci na tři dny zavřené. V poliklinice pracuje zhruba dalších 50 zdravotníků. V Česku jde již o několikátý případ, kdy je mezi nakaženými zdravotník. Další dva nakažení lékaři jsou také v Olomouci.

„Je to lékařka, která ordinovala, teď je v domácím prostředí. Poliklinika se rozhodla uzavřít budovu a zajistit asanaci,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. 

Epidemie koronaviru

Informaci potvrdil i starosta Břetislav Hrdlička. Ve Strakonicích zasedá od rána mimořádně rada města. „Zítra (v pondělí) zavřeme školky,“ řekl Hrdlička. 

Na případ nakažené lékařky upozornil jako první server iDNES.cz.

Podle Miloslavy Vinické, předsedkyně Sdružení praktických lékařů Strakonice, byla žena lyžovat v Rakousku. „Vrátila se z lyží před 14 dny. V době nemoci byla tři dny v poliklinice, kde se běžně pohybovala. Navštívila několik ordinací,“ řekla Vinická České televizi. V budově podle ní pracuje 16 lékařů, 20 sester a asi 5 lékárníků. „Nejužší kontakt měla v ordinaci, kde pracují čtyři lékaři a čtyři sestry a také laborantky,“ dodala.

„Zavíráme nemocnici pro návštěvy, rušíme veškeré kontrolní návštěvy a odkládáme neakutní operace,“ popsal ředitel nemocnice Tomáš Fiala. „Nebudeme odsouvat onkologické pacienty s nádorem,“ dodal Fiala.

Starosta města Břetislav Hrdlička odpoledne sám rovnou volal po tom, ať je město v karanténě. „Chovejte se jako ve válce, buďte doma a do práce noste roušky,“ apeloval. Poliklinika bude zavřená tři dny.

V Jihočeském kraji je nyní šest případů lidí nakažených nemocí COVID-19. Je to o čtyři víc než 13. března. Jihočeští hygienici odebrali v sobotu 39 vzorků s podezřením na koronavirus, z toho byly čtyři pozitivní - u tří žen a jednoho muže. ČTK to dnes řekla ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

Jihočeští zdravotníci v kraji zatím prověřovali zhruba 250 lidí na nákazu. Hygienici v Jihočeském kraji nařídili od února kolem 300 preventivních dvoutýdenních domácích karantén. Podle nich se týkají většinou lidí, kteří se vrátili do Česka po pobytu v Itálii.

V Česku je 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, večer může počet nakažených přesáhnout 300, řekl v televizi Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda možná vyhlásí kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku.

,