Turisté z Číny ruší pobyty v Krumlově. Opatření chystají i na zámku

  • 22
Někteří čínští turisté stornují své rezervace v Českém Krumlově. Kvůli obavám z koronaviru prodavači z obchodů zase shánějí roušky. Ty ale došly. Na zámku rozšířili zásoby dezinfekcí a dalších sanitárních potřeb a zaměstnanci dostanou rukavice.

Po oblíbené lávce pod českokrumlovským zámkem prochází skupinka turistů z Asie. Dvě místní studentky kolem nich probíhají a se smíchem si zakrývají ústa bundou.

Přestože koronavirus mění život především na druhé straně polokoule, začíná dopadat i na Krumlov, kam návštěvníci z Číny rádi jezdí. Nyní však postupně ruší své rezervace u místních ubytovatelů.

„Já mám teď dva měsíce zavřeno. Od kolegů a známých jsem ale slyšel, že se rezervace z Číny stornují,“ líčí Petr Vachta, majitel jednoho z penzionů v centru města.

Jeho slova potvrzují i v dalších hotelech. „Ti, kteří měli dorazit o víkendu, přijeli. Ostatní, co jsou ještě v Číně, pobyty ruší,“ přidává vedoucí jednoho z hotelů. Své jméno si nepřeje uvést.

Kvůli obavám z koronaviru už tady přijali první opatření. Zaměstnanci mají k dispozici dezinfekci i roušky. Je na nich, jestli je použijí. „Naše recepční se bavila s lidmi z jiných částí Asie. Potvrdili jí, že je lepší se chránit. Turisté z Číny jsou prý poměrně neohleduplní,“ popisuje vedoucí.

„U nás to rušení není tak intenzivní. Turistů z Asie k nám ale jezdí spousta, takže si myslím, že to teprve přijde,“ přidává Iva Všetečková, recepční z dalšího z hotelů v centru města.

Stornování rezervací se týká hlavně lidí z Číny. „Turisté zTchaj-wanu a Hongkongu nic neruší. V případě pevninské Číny jsou ale všechny skupiny stornované,“ přidává postřeh zkušený průvodce Oto Šrámek.

Kvůli nemoci je rušno i na krumlovském zámku, kde se pouští do prvních opatření. „Obešli jsme pracoviště, kde jsou zaměstnanci v blízkém styku s turisty. Výrazně jsme zvýšili hygienické podmínky a rozšířili zásoby dezinfekcí a dalších sanitárních potřeb. Pracovníci budou mít rukavice, roušky ne, protože podle všeho nejsou dostatečnou ochranou,“ říká kastelán Pavel Slavko.

„Český Krumlov je destinací, kterou turisté z Číny navštěvují ve velkém. Proto tomu věnujeme pozornost. Osobně bych za současné situace uvítal větší důraz směrem k čínským turistům, aby dbali na středoevropské návyky. Čínský návštěvník je dobře známý odlišným způsobem kýchání, smrkání či odhazování kapesníků,“ upozorňuje Slavko.

Podle něj na výraznější rušení pobytů ještě dojde, protože někteří turisté jsou na cestě i 14 dní. Často mají naplánované zájezdy po Německu, Rakousku, Česku či Maďarsku.

Roušky v Krumlově byly vyprodané

Zatím jsou ale ulice města plné jako jakýkoliv jiný den. Jen nově nemají roušky pouze někteří Asijci. Na obličejích se objevují i prodavačům v obchodech.

„Vzhledem ke zprávám mi to dávalo smysl. Vezmu si ji, když přijde víc lidí najednou,“ vysvětluje v obchodě se šperky 20letý David Bedlán.

Roušku mezitím shání i další lidé. Většina z nich má smůlu. „Omlouváme se, ale roušky nemáme. Všechno je vyprodané,“ hlásí před polednem hned tři místní lékárny.

Ne všichni ale mají z koronaviru výraznější obavy. „Zvažovali jsme, že si roušky pořídíme. Jenže jsme se dočetli, že to nemá žádný účinek, takže asi koupíme jen dezinfekci,“ říká v jednom z obchůdků 35letá podnikatelka Květa Plzová.

„Nepřemýšlela jsem nad tím, že bych si roušku koupila, nebojím se. Věřím, že jsou turisté opatrní. Navíc tady na mě stejně celý den prskají bacily i Češi,“ prohazuje s nadsázkou za pultem kavárny 23letá Kristýna Šípková.

Jihočeský kraj a obzvlášť Český Krumlov mají turisté z Asie ve velké oblibě a v případě Číňanů to platí obzvlášť. Jen za třetí čtvrtletí loňského roku jich Český statistický úřad napočítal v ubytovacích zařízeních po kraji přes 55 tisíc. Mezi turisty z ciziny tvořili necelou čtvrtinu. V zimních měsících číslo klesá o zhruba polovinu. I tak jsou ale Číňané jednou z nejpočetnějších skupin.

Krumlovská radnice zatím změny nepociťuje. „Z hotelů nám nevolají a dosud jsme nic v souvislosti s koronavirem neřešili,“ říká starosta Dalibor Carda.

Na případné dotazy ze strany ubytovatelů se mezitím chystá krajská hygienická stanice. „Připravujeme zprávy pro hotely, firmy a zdravotnická zařízení, kde lidé z Číny jsou. Musíme ale nejdříve získat maximum informací. My, záchranná služba i infekční oddělení nemocnic jsme připraveni na to, když zavolá například hotel, že má turistu se zdravotními problémy,“ dodává její ředitelka Kvetoslava Kotrbová.

VIDEO: Česká města dlouhodobě navštěvují turisté s rouškami. Tyto je ale před viry z okolí neochrání, shodují se odborníci. Zjistili jsme, proč je tedy nosí:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv