Některé lékárny v Českých Budějovicích už vyprodaly zásoby roušek a respirátorů kvůli koronaviru. | foto: Petr Lundák, MF DNES

V karanténě je více než sto Jihočechů, školy ruší lyžařské kurzy

  • 0
Firmy i školy omezují kvůli koronaviru cesty do zahraničí, Jihočeský kraj zvažuje rušení některých akcí. Podezření na koronavirus ode dneška řeší i jihočeští hygienici. Na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře odvolali lyžařský kurz v italském středisku Aprica. Žáci měli odjet příští týden.

K dnešnímu dopoledni byly vyšetřeny tři případy s podezřením na koronavirus, informovala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V karanténě je v kraji zhruba 120 obyvatel. Českobudějovická radnice zároveň oznámila, že ode dneška omezí vstup do místních domovů pro seniory.

V karanténě je například Gabriela Grillová, která odcestovala z italských Benátek v sobotu 22. února. Tehdy ještě žádná opatření neplatila. Přesto skončila o pár dní později i s dětmi v karanténě. 

„Dcera přinesla v pondělí do školy suvenýry a někteří rodiče hned volali na hygienu i pediatričce. Ta se mi ozvala a v úterý ráno už telefonovala krajská hygiena, že máme čtrnáctidenní karanténu. Já to po návratu neřešila, protože ještě nebyla ta speciální opatření,“ líčí žena.

Patří mezi Jihočechy, kterým hygienici nařídili domácí karanténu.

„Po telefonu mi řekli, jak se chovat. Hlavně máme sledovat svůj zdravotní stav, měřit teplotu, hlídat kašel a zažívací potíže. Pokud to nastane, je třeba volat záchranku s tím, že jsme v karanténě. Jsou připraveni nás případně odvézt na infekční do budějovické nemocnice,“ popisuje sedmačtyřicetiletá Grillová, učitelka z Českobudějovicka.

Lidé v karanténě mají také omezit pobyt mimo domov. „Naštěstí máme zahradu, kam můžeme. Nakupovat musím s rouškou. Byla jsem zatím dvakrát a šla jsem raději, když se otevírá, abych snížila počet lidí, které můžu potkat,“ dodává.

V pondělí se kvůli koronaviru sešli zástupci Jihočeského kraje, hygieniků, nemocnic i záchranné služby. „Na zřízené telefonické linky, jejichž počet se zvýšil, lidé volají. Chtěla bych apelovat, aby se chovali zodpovědně vůči sobě, rodině i okolí,“ doporučuje hejtmanka Ivana Stráská s odkazem na čísla na webu krajské hygienické stanice.

Na situaci je připravená i budějovická nemocnice, kde je na infekčním oddělení 47 lůžek. „Situace se pro nás nemění, jsme připraveni. Potvrzený případ se dřív nebo později objeví i tady,“ domnívá se ředitel nemocnice Michal Šnorek s tím, že lidé s podezřením by se měli ozvat telefonicky a nechodit do nemocnice.

„Nejohroženější věkovou skupinou jsou senioři. Pokud se vracíte z rizikových destinací, zvažte návštěvu rodičů a prarodičů,“ radí Stráská. Vedení kraje přemýšlí o rušení některých mezinárodních akcí.

Na Jindřichohradecku skončily prázdniny

Kraj je v kontaktu i s jihočeskými školami. Jejich ředitelé zároveň komunikují s rodiči a na webové stránky vyvěšují důležité informace. To se týká i jindřichohradeckého gymnázia, kde skončily minulý týden jarní prázdniny.

„Máme jednoho žáka, který se vrátil ze severní Itálie a zůstane v domácí čtrnáctidenní karanténě. O žádném dalším případu zatím nevíme,“ vysvětluje ředitelka školy Lenka Vetýšková a dodává, že na gymnáziu zatím nemuseli kvůli nemoci rušit žádnou akci.

Naopak na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře odvolali lyžařský kurz v italském středisku Aprica. Žáci měli odjet příští týden.

V pondělí reagovala také Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Podle pokynů se mimo jiné zrušily pracovní a studentské výjezdy do rizikových lokalit. Studenti i vyučující by zároveň měli informovat pověřeného zaměstnance, pokud v takových destinacích byli. 

„Nyní máme ve čtrnáctidenní domácí karanténě jednu jihokorejskou studentku. Řídíme se pokyny krajské hygieny,“ uvádí mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Omezení se dotýkají i některých firem včetně společnosti Robert Bosch se čtyřmi tisíci pracovníky. „Jsme připraveni. Máme tým, který situaci sleduje. Vedoucí zaměstnanci dostali pokyny, jak postupovat, když se někdo vrátí z rizikových lokalit,“ líčí personální ředitelka Barbora Schelová. 

„Všechny oficiální služební cesty a jednání jsme zrušili, pracovně nikdo do postižených oblastí nemíří. Nyní máme doma asi do pěti zaměstnanců,“ doplňuje.

Připravená je i temelínská elektrárna. „Situaci monitorujeme a jsme připraveni reagovat na její vývoj. ČEZ i Jaderná elektrárna Temelín mají jako subjekty kritické infrastruktury státu plány krizové a havarijní připravenosti. Ty zahrnují i rizika spojená s šířením nemocí. Jsme v kontaktu s orgány krizového řízení České republiky,“ ubezpečuje mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

Kvůli koronaviru už musel ČEZ některé schůzky řešit videokonferencí místo osobního setkání.

I nadále v kraji pokračuje chřipková epidemie. Letos už na ni na jihu Čech zemřelo pět lidí. Minulý týden se výskyt akutních respiračních infekcí nezměnil. Celkem byla nemocnost 1 364 případů na sto tisíc obyvatel. Největší koncentrace je na Českokrumlovsku. Poklesl ale počet chřipce podobných onemocnění.