Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Kontrola odhalila na polovině jihočeských přejezdů vážné chyby

  • 4
Vysoký počet letošních nehod včetně těch tragických spustil kontrolu železničních přejezdů v jižních Čechách. Její výsledky jsou alarmující. Téměř polovina z 247 kontrolovaných přejezdů je ve špatném stavu a potřebuje opravit.

"Mimořádná kontrola železničních přejezdů na silnicích II. a III. třídy ukázala, že většina z nich má špatné rozhledové podmínky způsobené přerostlou vegetací, nevhodně umístěnými domy či ploty. Čtyřicet osm závad jsme odhalili i na svislém dopravním značení," potvrdil výsledky kontrol náměstek hejtmana Martin Kuba.

Od začátku roku se na jihočeských přejezdech přitom stalo už 20 nehod a tři lidé zemřeli.

Řidiči, kteří přijíždějí na železniční přejezd, by měli mít výhled asi 250 metrů na obě strany. Na bezpečný průjezd přes koleje potřebují alespoň 20 sekund. Jenže desítky křížení tratě se silnicí normám vůbec neodpovídají.

Například železniční přejezd u Včelné na Českobudějovicku. I když je zabezpečený, řidičům i cyklistům ve výhledu brání domy a vlak většinou nevidí. V červnu tady nepřežila srážku s osobním motorovým vlakem 31letá řidička. Zemřel tady i cyklista.

"Nejhorší přejezd je asi u Kamenného Újezda. Tam, když jedu, tak pokaždé zastavím. Musím se hodně naklánět, abych viděla. Tady by s tím měl už někdo konečně něco dělat, vždyť se tady stalo už několik nehod," řekla řidička Andrea Nováková, která jezdí do Kamenného Újezda za příbuznými.

Tráva mizí hned, s pevnými překážkami to bude horší

Kontrola ukázala, že u řady přejezdů je nebezpečně vysoká tráva. Cestáři ji začali okamžitě sekat.

"Na starost to mají jednotlivé závody ve větších městech. Vegetaci odstraňují hned a s výměnou značení budeme hotovi do konce srpna," slíbil Jan Vykouk z jihočeské Správy a údržby silnic.

Na většině železničních přejezdů brání v rozhledu i špatně umístěné budovy, ploty nebo terénní nerovnosti na soukromých pozemcích. "Odbor dopravy do konce srpna projedná se zástupci vlastníků odstranění těchto závad, ale lze očekávat, že v řadě případů to bude jednání velmi komplikované a časově náročné," uzavřel náměstek Kuba.

Policie nabádá všechny řidiče na přejezdech k opatrnosti. "Vždy se jedná o riziko, že může dojít k technické poruše signalizačního zařízení a vlaková souprava nečekaně přijede. Doporučujeme, pokud není náležitý rozhled na obě strany, zastavit a pořádně se rozhlédnout. Dnešní moderní elektrické lokomotivy nejsou do poslední chvíle slyšet a rychlost mimo obec může být i 110 kilometrů v hodině," apeluje mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.