Václav Kučera je také starostou Horní Stropnice

Václav Kučera je také starostou Horní Stropnice | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Komunista Kučera s minulostí v StB odchází z postu jihočeského radního

  • 111
Komunistický krajský radní v jižních Čechách Václav Kučera, který byl rezidentem Státní bezpečnosti, k 1. březnu rezignuje. Rozhodnul se tak, aby nekomplikoval fungování koalice mezi ČSSD a KSČM. Sociální demokraté totiž jeho setrvání v radě považovali za nepřípustné. Na Kučerovu minulost v StB upozornila minulý týden MF DNES.

"Na základě svého rozhodnutí i přes odpor klubu KSČM budu 1. března rezignovat na funkci radního," uvedl včera na tiskové konferenci po asi hodinu a půl dlouhém jednání komunistů se sociálními demokraty Kučera. "A to jenom z toho důvodu, abych nezablokoval jednání a zabránil zrušení smlouvy mezi ČSSD a KSČM, protože mám zájem na tom, aby nadále pracovala levicová vláda v tomto kraji," uvedl.

Rezident StB, který měl v hodnosti majora krycí jméno Jan Zeman tak i nadále trvá na tom, že neprovedl nic špatného. V minulých dnech tvrdil, že spolupráci musel podepsat a že se jeho činnost nevztahovala k "vnitřnímu nepříteli". Z dokumentů, které má ovšem MF DNES k dispozici je ale patrné, že to není pravda.

V minulém týdnu se zdálo, že koalice komunistů se sociálními demokraty je v krizi. Po včerejším jednání je ale jasné, že vzájemnou spolupráci čekají zářné zítřky.

Krajský radní Václav Kučera je na archivním snímku v uniformě Pohraniční stráže.

Koalice bude pokračovat

"Od začátku jsme byli vedeni skutečně upřímnou snahou, abychom věc vyřešili v zájmu fungující levicové koalice v jižních Čechách," pochvaloval si Zimola přístup komunistů. Vyzdvihl zejména to, jak se k záležitosti postavil Václav Kučera. "Pokračování stávající koalice nic nebrání a těším se na další spolupráci," dodal hejtman s úsměvem.

I podle šéfa komunistů Petra Braného je spolupráce s ČSSD úspěšná a obě strany v ní chtějí pokračovat. "Nechceme, aby ideologický balast nějakým způsobem rozmělňoval úsilí těch, kteří se na tom podílejí," zdůraznil Braný.

Koalici ČSSD a KSČM provází v jižních Čechách od začátku řada protestů. Nejprve začali demonstrovat studenti proti tomu, aby komunisté na kraji ovládali školství, později se iniciativa rozšířila proti celé koalici. Vznikla i iniciativa Komunisté nepatří ke kormidlu. Radní pro školství Vítězslava Baborová na konci ledna kvůli zdravotním problémům z funkce odstoupila. Jejího nástupce budou volit krajští zastupitelé 7. března, stejně jako náhradu za Václava Kučeru.