Kdo nabídne víc křesel a vlivu, sestaví novou jihočeskou koalici

  11:34
Mimořádné jednání krajského zastupitelstva na jihu Čech bude 27. dubna. Kromě rezignace hejtmana Jiřího Zimoly už bude jasno i o jeho nástupci. Hned po Velikonocích hodlají politici oznámit, jaká koalice jižní Čechy ovládne..

Koaliční smlouvu loni v listopadu podepsali zleva Jiří Zimola (ČSSD), Radka Maxová (ANO) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012). | foto: Marek Podhora, MAFRA

Na začátku týdne padlo několik odvážných prohlášení o rychlém sestavení nové krajské koalice. Nyní však jihočeští politici mluví velmi opatrně a váží každé slovo. Tuší, že hranice mezi úspěchem a koncem v opozici je tenká.

Proto budou jednat i o Velikonocích, nemohou si dovolit jediný den ztráty, soupeř by toho mohl využít. Nejaktivnější musí být především ČSSD a dvojblok ANO s ODS.

Všichni se snaží na svou stranu získat uskupení Pro jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012.

„Jednali jsme jak s prvními, tak s druhými. Naše akcie trochu stouply. V každém případě máme na páteční večer domluvenou radu hnutí. Pak dostanu nějaký mandát pro vyjednávání s jednou, nebo druhou stranou,“ uvedl Pavel Hroch, předseda Jihočechů 2012.

Příští čtvrtek má jeho hnutí svolané shromáždění členů a vstup do jakékoli koalice schvaluje právě členská základna. Do této doby tak nebude možné podepsat například koaliční dohodu mezi ČSSD, Pro jižní Čechy, lidovci a Jihočechy 2012. Sociální demokraté k nejtěsnější možné většině 28 hlasů v 55členném zastupitelstvu přitom potřebují spolupráci se všemi třemi uskupeními.

Zástupci ANO a ODS mají dohromady 20 mandátů, a tak by se teoreticky mohli obejít bez čtyř křesel Jihočechů. Jenže i další strany budou schvalovat koaliční spolupráci uvnitř svých krajských buněk a jejich svolání vyžaduje čas.

Po Zimolovi couvl i Slíva

Z reakcí, které MF DNES získala, však vyplývá, že by už v úterý po Velikonocích mohlo dojít k předběžné, ale závazné dohodě a třeba podpisu memoranda budoucích zástupců koalice. Situace se však mění každým okamžikem.

Je to dané i tím, že lidovci, ale i další subjekty prozatím jednají každý s každým. Mají samozřejmě jednu tradiční výjimku, kterou jsou komunisté.

Politici ve středu takticky odpovídali, že se přikloní na stranu ČSSD, nebo ANO s ODS podle toho, s kým najdou větší programovou shodu a podaří se jim prosadit právě jejich priority.

Z předvolebních programů je však na první pohled patrné, že se v zásadních tématech v oblasti dopravy či turismu všichni shodují. Ve finále tak bude při sestavení koalice mnohem více záležet na tom, kolik důležitých pozic dokáže ČSSD nebo ANO nabídnout.

Poslankyně a krajská šéfka hnutí ANO Radka Maxová se netajila tím, že chtějí v jedenáctičlenné radě získat post hejtmana a pět radních. Je jasné, že v případě úspěchu budou muset spolupracovat s více stranami, a tak se budou síly tříštit.

„Počítáme s tím, že se bude s počty hýbat. Je logické, že seskupení o třech stranách a hnutích nebo pěti vyžaduje nějaké jiné rozložení. Nejde jen o křesla v radě, ale i o zastoupení ve výborech a komisích,“ potvrdila současná první náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ANO). Ona je nyní kandidátkou hnutí na post hejtmanky.

I ČSSD je však připravena couvnout z některých dosavadních pozic a už tak učinila. Jiří Zimola v úterý oznámil, že na nejbližším jednání zastupitelstva odstoupí z funkce. Navíc upozornil, že při následném vyjednávání už není kandidátem na hejtmana. Místo toho jmenoval svou dlouholetou náměstkyni Ivanu Stráskou.

Tím hodně změnil situaci a jeho stranu to dostalo do hry. Navíc další sociálnědemokratický náměstek Jaromír Slíva se nechal slyšet, že pokud by i on měl být překážkou při vyjednáváních, rovněž odstoupí. Podle odhadu MF DNES má i díky těmto krokům aktuálně při vyjednáváních o něco navrch ČSSD před tandemem ANO a ODS.

Jediným bodem zůstává Bláha

Zimola už také oznámil termín mimořádného zastupitelstva Jihočeského kraje, na němž rezignuje. Zasedne 27. dubna. V tu dobu už by mělo být o nové koalici jasno. Není tak vyloučeno, že se na jednání bude volit rovnou nové vedení kraje. To dosavadní složené ze zástupců ČSSD, ANO a Jihočechů 2012 se rozpadlo v pondělí.

Martin Bláha

Na mimořádné zasedání je prozatím navržený jediný bod - otázka údajného vyvádění peněz z jihočeských nemocnic.

Krize na hejtmanství začala poté, co před několika týdny vyšlo najevo, že ve Slupečné v Lipně nad Vltavou staví pro Zimolu a náměstka Slívu rekreační domy Martin Bláha, předseda představenstva Jihočeských nemocnic. Chaty tak buduje podřízený pro nadřízeného.

Dalším ostrým bodem byla informace o příjmech Bláhy, které ročně dosahují bezmála 7,3 milionu korun. Hnutí ANO požadovalo jeho výměnu a také snížení odměn. ČSSD pak před několika dny kontrovala tím, že ANO má v představenstvu nemocnic od ledna „svého“ člověka Petra Nováka, který si mohl přijít na obdobné odměny jako Bláha.

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Firma plánuje u Vodňan těžit štěrkopísek, ve kterém mohou být stopy zlata

20. dubna 2024  9:33

K záměru firmy, která chce dvacet let dobývat štěrkopísek u Krašlovic blízko Vodňan, se nyní může...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...