Knihkupec musí být i psycholog, říká majitelka nejmenšího knihkupectví

  10:37
Monika Dušková už třicet let vede v Českých Budějovicích nejmenší knihkupectví v kraji. Už od dětství platila za rodinného knihomola. Když se měla rozhodnout, kam půjde po základní škole, viděla jen dvě možnosti – knihkupectví, nebo knihovnictví. Nakonec se rozhodla pro tu první a nelituje.

Knihy provázejí Moniku Duškovou celým životem a už 30 let vede v Českých Budějovicích vlastní knihkupectví Duha, které je zároveň tím nejmenším na jihu Čech. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Knihy provázejí Moniku Duškovou celým životem a už 30 let vede v Českých Budějovicích vlastní knihkupectví Duha, které je zároveň tím nejmenším na jihu Čech.

V krámku v Plachého uličce stále dbá na tradice – pultový prodej a osobní přístup k zákazníkovi. Ti ji díky tomu vnímají jako rodinnou přítelkyni. „Práce knihkupce není jen knihu prodat, ale má spoustu dalších škál od psychologie po komunikaci se zákazníkem až přátelství. To jsem přenesla i do svého obchodu, protože to je přesně to, co mě na tom nejvíce baví,“ vysvětluje Dušková.

„Stála jsem u pultu a balila“

Zkušenosti čerpala od největších knihkupeckých osobností své doby, které považuje za své vzory. „V patnácti jsem nastoupila do národního podniku Kniha, takže za tu svou éru jsem zažila i pány Rosína a Valhu nebo paní Salcrovou. První věc, kterou mě nutila dělat, bylo balit knihy. Takže jsem stála u pultu a pořád dokola balila a vázala mašličky. Tak dlouho, dokud nebyla spokojená. Zrovna před Vánoci jsem si na to vzpomněla, protože jsme hodně prodávali a balili. A jeden zákazník mi povídal, že mi to jde dobře od ruky. I to je dědictví knihkupectví,“ uvědomuje si.

Monika Dušková
(57 let)

Českobudějovická rodačka v 15 letech nastoupila na střední školu v Luhačovicích, pod hlavičkou tehdejšího národního podniku Kniha. Vystudovala obor knihkupectví a od té doby se ho nevzdala. Před 30 lety si založila vlastní malé knihkupectví Duha v centru Budějovic v Plachého ulici, kde pracuje doposud. Zachovala v něm tradiční pultový prodej a knihy balí zákazníkům do papíru. Velmi důležitý je pro ni i osobní přístup k lidem. Díky němu může každému doporučit knihu přesně na míru. Druhým velkým koníčkem je pro ni myslivost a myslivecká kynologie. Hrdá je i na své dvě dospělé dcery.

Dříve byl pultový prodej zboží běžný. Dnes už se však vytrácí. „Učili jsme se lépe komunikovat se zákazníky. Jdou si k nám nejen koupit knihu, zároveň si o ní se mnou pohovoří, ale klidně se i svěří se svými problémy. U stálých zákazníků, kteří k nám chodí celých třicet let, už jsme odchovali celé rodiny. Víme, co čtou děti, jejich rodiče i babičky,“ vypráví.

Vděčná je i za nové klienty, kteří jí důvěřují. „Úplně nejvíc se mi líbí, když knihu někomu doporučím a on mi přijde třeba za měsíc říct, že se mu strašně líbila. A to i přesto, že by si ji sám nevybral. Pak už ke mně chodí pořád, protože ví, že mu nabídnu přesně to, co se mu bude líbit,“ cení si 57letá Dušková.

Kniha o Pětidomí, to byl hit

Stálí zákazníci pak neváhají cestovat i desítky kilometrů. „Jedna paní jezdí až z Havlíčkova Brodu. Zamluví si knihy, a když jich má víc, tak přijede. Chodí k nám lidé s nejrůznějším vkusem, takže se snažíme vyhovět každému. Nemůžeme mít úplně všechno, protože by se to k nám nevešlo, ale pokud nám něco chybí, není problém to objednat. Strašně si tedy vážím všech zákazníků, kteří jsou ochotní počkat, i kdyby to jinde koupili třeba hned,“ vypráví.

V posledních letech se podle jejích zkušeností zvýšil zájem o lokální literaturu. Tam se tedy snaží mít vše, co vyjde. A to hlavně o Českých Budějovicích. „I já sama jsem patriot a mít vše o našem městě je pro mě povinností. Patřím k té sortě, která říká, že když nevidí Černou věž, že jim není dobře,“ směje se.

Především knihy Milana Bindera jdou podle ní opravdu na dračku. „Před Vánoci od něj vyšlo Pětidomí a to byl fičák. Zjistila jsem, že všichni Budějčáci mají někoho, kdo bydlel v Pětidomí, a vyprávěli mi své příběhy. České Budějovice a obecně jižní Čechy mají velké štěstí, protože tu je mnoho výborných autorů,“ je přesvědčená.

Mezi spisovateli píšícími beletrii jmenuje Jiřího Hájíčka, Jana Štiftera, Jiřího Březinu nebo Jaromíra Jindru. A s každým se setkala osobně. „Za třicet let jsme přivítali hodně autorů z celé republiky. Třeba Lenku Lancovou, Vlastimila Vondrušku, Olgu Sommerovou či Zdeňka Šmída, autora oblíbené knihy Proč bychom se netopili,“ dává za příklad.

Nejvíce jí ale v paměti utkvěla autogramiáda Waldemara Matušky. „Úžasný byl nejen on, ale i jeho manželka Olga. Byli velmi vstřícní, vlídní a skromní. Celý den, který tady strávili, byl pro mne jako svátek,“ vzpomíná.

Za covidu prodávali z okénka

Stejně tak, jako se vyvíjí vkus zákazníků, mění se vkus i knihkupcům. Sama tedy nedokáže vyjmenovat jednu nejoblíbenější knihu či žánr. „Člověk postupně vyzrává. Navíc já mám nevýhodu v tom, že jak se v tomto prostředí pohybuji celý život, málo co mě nadchne. Mám pocit, že už tu vše bylo a vše se opakuje. A zejména v detektivkách. Aby člověk sáhl po takové, která bude alespoň trochu jiná, už skoro nejde. Autoři se odlišují tím, kdo tam bude mít víc krve, a to mě neláká,“ vtipkuje.

V poslední době ji však nejvíce oslovila kniha Mlýn, která se zabývá osudem jihočeského Hoslovického mlýna. „O Vánocích jsem dočetla i Pátou královnu. Faktem je, že mám velmi ráda historické romány a Pátá královna mě konečně překvapila. Je velmi dobře napsaná,“ hodnotí.

Osobně vybírá do krámku každou knihu. Když není v obchodě, sedí doma u počítače a dělá objednávky, sleduje ediční plány a nakladatele. Pokud zrovna v obchodě nemůže být, vypomáhají jí tři brigádnice v důchodu. Všechny vystudovaly stejnou školu a celý život prodávají knihy.

„Snažím se zachytit maximum toho, co vyjde. I když musím říci, že je to poměrně těžké. Objednávky dělám částečně podle toho, co by se mi líbilo, ale převážně podle toho, co by se líbilo zákazníkům. Tím, že nemáme sklad, se počet knih stále mění. Máme tam ale i pár věcí, kterým říkáme, že jsou spíš dekorace. Prostě tam zbyly a neprodaly se. To je ale jen pár kousků, jinak se to hodně točí,“ přiznává.

Třicetiletá éra knihkupectví nebyla vždy jednoduchá. Přišlo několik momentů, kdy majitelka zvažovala zavření obchodu. Vše ale překonala. „Horší než doba covidu bylo zavedení EET. Tam už jsem i chvíli zvažovala, že podnikání ukončím. Nakonec jsme to zvládli. I covid jsme za podpory našich zákazníků přečkali. Měli jsme tu zákaznické okénko. Navíc mám dvě dcery, které mi už před několika lety pomohly vstoupit do světa sociálních sítí, jako je Facebook a Instagram. I díky tomu se nám podařilo okénko zviditelnit a objednávky běžely bez problémů online,“ upřesňuje.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Budějovický blokař Sedláček: Ega stranou, musíme tahat za jeden provaz

25. dubna 2024  8:05

Českobudějovičtí volejbalisté už mohli slavit extraligový titul, ale v úterý v Praze v hale Lvů...

Budějovická radnice začíná hledat investora pro akvapark u Diamantu

24. dubna 2024  16:57

Výstavbu vodního světa v Českých Budějovicích má zaplatit soukromá firma, kterou pomůže radnici...

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Letní tábory se rychle plní i přes zdražení, některé se vyprodaly hned

24. dubna 2024  9:01

I když do hlavních prázdnin zbývají ještě necelé dva a půl měsíce, rodiče mají nejvyšší čas si...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...