Stovky lyžařů a snowboardistů si užívají konec roku na Zadově

Stovky lyžařů a snowboardistů si užívají konec roku na Zadově | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kdo nemá rezervaci, na Šumavě ubytování na konec roku těžko najde

  • 0
Na Šumavě začíná nejrušnější týden letošní zimní sezony. Téměř všechny hotely a penziony mají obsazeno. Poslední týden roku si pravidelně vybírají pro zimní dovolenou tisíce rekreantů. Letos si navíc mohou užívat na sjezdovkách i v běžeckých stopách ideálních podmínek.

Šumavské hotely už na druhý svátek vánoční hlásily většinou obsazeno. Míří do nich lidé, kteří mají zaplacené týdenní pobyty včetně Silvestra, a na horách tak zůstanou až do soboty či neděle.

"Máme plno z devadesáti procent. Většinou jsou to stálí klienti nebo lidé, kteří dostali doporučení. Jezdí spíše mladí lidé," řekl provozovatel penzionu na Kvildě Jan Skála.

Během vánočních svátků hlásil největší návštěvnost zadovský a lipenský areál, které za víkend navštívilo několik tisíc lidí každý den.

Provozovatelé sjezdovek si pochvalovali jak návštěvnost, tak i kvalitu sněhu na svazích. "Na sjezdovkách leží od 20 do 80 centimetrů kvalitního prachového sněhu," uvedl Petr Vondraš z Lyžařského areálu Zadov.

Skiareál v Lipně nad Vltavou přilákal nejvíce lyžařů v neděli, Na Štědrý den a první svátek vánoční byli lidé většinou s rodinami a do střediska přijížděli až v neděli, kdy bylo plno - tedy několik tisíc lidí.

"Na Štědrý den a v sobotu zde bylo 1 300 až 1 500 lidí, ale dnes už začíná klasický nápor. Je azuro, připadlo deset centimetrů nového sněhu, všechny sjezdovky jsou otevřené a upravené. Podmínky jsou ideální," komentoval PR manažer areálu Martin Řezáč s tím, že loni o Vánocích byla obleva.