Spor na budějovické radnici kvůli opravě Slavie. Projektu hrozí krach

  8:49
Předpokládané rostoucí náklady na plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slavie rozdělují radnici v Českých Budějovicích. Za projekt už vedení města zaplatilo přibližně 45 milionů korun. V případě, že nezačne s opravou, přijdou peníze vniveč.
KD Slavie stojí na břehu Malše v centru Českých Budějovic

KD Slavie stojí na břehu Malše v centru Českých Budějovic | foto: David Peltán, MAFRA

Opravený kulturní dům Slavie měl být chloubou Českých Budějovic, ve které najdou zázemí různé kulturní instituce, a navíc dopomůže městu k získání titulu Evropské hlavní město kultury 2028.

Plánovaná částka na jeho rekonstrukci se však z původních 560 milionů vyšplhala na téměř tři čtvrtě miliardy a s velkou pravděpodobností poroste i dál. Nové vedení města proto zvažuje možnost, že od ambiciózního projektu odstoupí a ušetřené peníze investuje jinde.

MF DNES proto zjišťovala, jak budoucnost KD Slavie vidí zastupitelé a zda jsou odhodlaní v projektu pokračovat. Největší podporu má rekonstrukce samozřejmě mezi zástupci bývalé koalice, kterou tvořila hnutí ANO, Občané pro Budějovice (HOPB) či Společně pro Budějovice. Ti se shodují, že v projektu by mělo město nadále pokračovat, a to i za cenu jistého navýšení ceny.

„Vzhledem ke stávající ekonomické situaci, kdy se inflace v Česku pohybuje okolo dvanácti až patnácti procent, nepředpokládám, že je možné dodržet finanční limity stanovené před časem. Musíme to zohlednit. Na tuto rekonstrukci ostatně čekáme už od roku 1989. Navíc jsou v novém projektu zahrnuté i dnes vyžadované přísné technické, akustické, hygienické a bezpečnostní parametry,“ uvedla Světlana Procházková (HOPB) s tím, že budova bude sloužit několika dalším generacím.

S tím se ztotožňují i její straničtí kolegové Tomáš Chovanec, Lukáš Bajt a Ivo Moravec - bude-li navýšení dobře opodstatněné a přiměřené, určitě ho podpoří. Procházková pak dodává, že město by mohlo akceptovat navýšení nákladů okolo 15, maximálně 25 procent.

Zastupitel Společně pro Budějovice Šimon Heller (KDU-ČSL) říká opatrně: „Pokud vysoutěžená cena zásadně překročí částku stanovenou městem, rekonstrukci nepodpořím.“ V proměně kulturního domu chtějí pokračovat i zastupitelé za ANO, kteří ale odmítli případné navýšení ceny zatím komentovat.

Lidé prošli budějovický kulturní dům Slavie od půdy po sklep, začne přestavba

„V zakázce město stanovilo pouze částku doporučenou, nikoli maximální, navíc zatím neznáme ceny, s nimiž přijdou firmy ve výběrovém řízení. Bavit se o jejím případném navýšení by byla jen spekulace,“ říká Vladimíra Bernasová (ANO).

Podobně se pak vyjádřili i její kolegové ze zastupitelského klubu. V případě, že by se vedení města rozhodlo projekt zastavit, bude se hnutí ANO snažit prosadit projekty ze svého programu.

„Tím pilotním byla výstavba vodního světa ve Čtyřech Dvorech, který bychom rádi při volných prostředcích preferovali. Celý záměr je ve fázi dokončené marketingové studie a studie proveditelnosti, tudíž je možné okamžitě vypsat architektonickou soutěž, která by dala tomuto zařízení podobu,“ plánuje Petr Štěpánek (ANO).

ODS navýšení ceny nepodpoří

Odlišný pohled mají členové ODS, kteří odpovídali zcela jednotně. Uznávají, že Slavie opravu nutně potřebuje, ale projekt, s nímž přišlo minulé vedení radnice, jim přijde přehnaně drahý. Navýšení částky, kterou má město na rekonstrukci vyčleněnou, by nikdo z nich nepodpořil.

„Na vysokou cenu jsme minulou koalici opakovaně upozorňovali, ale neposlouchala nás. Pokud teď nevyjde tato varianta, která se právě soutěží, a musíme počkat, kolik firem se do výběrového řízení přihlásí a jakou nabídnou cenu, bude nutné vypracovat nový projekt. Ten umožní Slavii zrekonstruovat výrazně levněji,“ říká za všech šestnáct zastupitelů ODS náměstek primátorky Petr Maroš.

Náklady na opravu budějovické Slavie rostou, zastupitelé ji přesto schválili

Dodává, že pokud se plánovaná rekonstrukce zruší, využije město ušetřené finance na další důležité projekty. „Uspořené peníze můžeme použít na stavbu parkovacích domů na Máji nebo příjezdech do města, nových městských domů, otevření náplavky nebo na výstavbu dlouho očekávaného akvaparku. Zkrátka na projekty, které by denně využilo mnohem více lidí a které by kvalitě života nepochybně pomohly mnohem více než rekonstrukce jednoho kulturního domu,“ uvádí.

S kolegy se ztotožňuje i primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Ta už stávající sumu určenou pro rekonstrukci považuje za velice vysokou a její navýšení by proto určitě nepodpořila.

„Současně soutěžený projekt je velikášský a pro mnohé konzervativní ochránce kulturních památek i neakceptovatelný. Navíc lidově řečeno je to drahý špás, když žádnou novou kapacitu nezískáváme,“ říká.

Maršík a Piráti nereagovali

Podobného názoru jsou i opoziční zastupitelé z SPD, kteří by případné navýšení financí taktéž nepodpořili. Rekonstrukci považují za nevhodnou a předraženou.

„Tento megalomanský projekt by měl být zastaven. Stavba je předražená a skleněná přístavba je naprosto nevhodná a nehodí se k historické budově,“ říká Alice Stierandová.

S jejím názorem se shodují i odpovědi dalších členů SPD Moniky Kroutilové a Jana Kadlece, kteří jsou přesvědčeni, že město by mělo raději investovat do oprav chodníků a výstavby městských bytů.

Anketní otázky týkající se KD Slavie obdrželo všech 45 českobudějovických zastupitelů. Odpovědělo jich 31. Možnost se k tématu vyjádřit nevyužil zástupce Jihočechů Martin Maršík a všichni Piráti. Obě strany jsou součástí vládní koalice. Předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Zuzana Kudláčková je navíc náměstkyní pro kulturu.

„Zrušení projektu by byl pro nás šok“

Osud KD Slavie je sice nejistý, ale architekt Jan Proksa, který se podílel na vítězném návrhu na jeho rekonstrukci, věří, že město akci dokončí i v případě, kdy cena překročí jejich odhady. „Pro projekt se toho udělalo až moc na to, aby se vše zahodilo,“ míní.

Sledujete dění okolo Slavie?
Ano, stále se na projektu podílím.

Co říkáte možnosti, že by se oprava kvůli rostoucí ceně stopla?
To by pro nás byl šok a byl bych opravdu zklamaný. Ale osobně si myslím, že se projekt do rozpočtu vyčleněného městem vejde. Nyní totiž neexistuje jiný odhad ceny, než je ten náš, a to 514 milionů bez DPH. Jiná částka je podložená pouze strachem ze zdražení materiálu, které přišlo se začátkem války. Situace ve stavebnictví se nyní stabilizuje a je možné, že ceny nebudou mít na projekt tak negativní dopad. Jinak ale můžu říct, že zástupci města k věci přistupují profesionálně a snaží se najít uspokojivé řešení.

Jsou v projektu místa, kde lze hledat úspory?
Určitě tam jsou a my je hledáme. Není ale vhodné, abych o tom mluvil před koncem výběrového řízení a bez vědomí města.

Jaké jsou přednosti projektu a proč by se mělo v plánované rekonstrukci pokračovat?
Slavie stojí v centru a dlouhodobě chátrá. Náš projekt může stavbě vrátit ztracenou slávu, ale navíc stavbu opět začlení do městského života. Vzroste tak atraktivita celého okolí.

Kolik práce by při zrušení projektu přišlo vniveč?
Na projektu pracujeme několik let, dohromady se na něm podílelo okolo šedesáti lidí. Za projekční a doprovodné práce město zaplatilo asi 45 milionů, to vše by bylo k ničemu.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Obchody a park ve Vimperku postaví na místě, kde původně parkovaly autobusy

25. dubna 2024  13:13

Ve Vimperku na Prachaticku ladili podobu retail parku, aby nevyčníval ze zástavby. Budovu s obchody...

Rozvoj jaderné energetiky může na jih Čech přilákat stovky nových pracovníků

25. dubna 2024  9:04

Zástupci skupiny ČEZ očekávají, že s dostavbou bloků v Temelíně a Dukovanech i s vybudováním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...