(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Barbora Buřínská, iDNES.cz

Kasař dostal sedm let za vykrádání bankomatů, usvědčila ho DNA

  • 0
Českobudějovický krajský soud poslal na sedm let do vězení slévárenského dělníka ze Slovenska, který se podle obžaloby pokusil vykrást na jihu Čech, Moravě a Vysočině čtyři bankomaty. Za vybírání kas a sejfů už byl v minulosti několikrát trestaný.

Čtyřicetiletý Roman Hrnčirík si má trest odpykat ve věznici s ostrahou. Soud neuvěřil jeho tvrzení, že na místě vůbec nebyl a jeho stopy včetně DNA nalezené u bankomatů se k nim dostaly přes páčidla, nářadí a rukavice, které půjčoval bratrovi.

Obžalovaný před soudem navíc tvrdil, že jeho bratr půjčoval nářadí neznámým Ukrajincům a Albáncům.

Hrnčirík se podle obžaloby vloupal do objektů s bankomaty v Dačicích, Bystřici nad Pernštejnem, Morkovicích a Lednici, přičemž úspěšný byl pouze ve druhém případě, kde se mu podařilo ukrást kazety s náplní 1,2 milionu korun. Na dalších místech byl vyrušený a musel rychle zmizet.

V objektech pokaždé nejprve zlikvidoval elektronické zabezpečení a potom se do trezorů dobýval přes zadní dvířka, u kterých uřezal panty. V Dačicích v budově obchodního domu Prior vykradl ještě příruční pokladny.

V Lednici se pokusil se zatím neznámým pomocníkem odtáhnout na laně ze země vytržený bankomat, provaz se ale přetrhl a pachatelé nechali trezor na cestě.

Obžaloba vyčíslila škodu i s nedokonanými útoky na více než šest milionů korun.

Ačkoliv Hrnčirík do poslední chvíle tvrdil, že se žádné trestné činnosti v Česku ani jinde za poslední roky nedopustil, senát mu neuvěřil. Uznal řetězec nepřímých důkazů včetně pachových a biologických stop zajištěných na místě vloupání a na šroubovácích a páčidlech zabavených při domovní prohlídce.

Právě tyto stopy mimo jiné ukazují na to, že Hrnčiríkovým pomocníkem v Lednici zřejmě byl jeho bratr, který je rovněž vyšetřovaný kvůli krádežím. V Lednici po něm našli kriminalisté navíc biologickou stopu v podobě exkrementu. Stopy jeho DNA objevili na více místech trestných činů, například i v Maďarsku.

„Jeho obhajoba je účelová a nevěrohodná,“ uzavřel předseda senátu Michal Kubánek.

Připomněl, že trest je úhrnný za pokračující útoky a že pro obžalovaného není žádná polehčující okolnost vzhledem k jeho trestné minulosti. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu k vyjádření.