VIDEO: Káně plaší havrany na sídlišti, Tábor zkouší trik z letišť

  • 2
Na letištích běžná věc, ale v ulicích města je to unikát. V Táboře se zástupci města rozhodli, že se pokusí vytlačit kolonii havranů z Pražského sídliště pomocí káňat. Od poloviny února jsou tam v akci tři dravci se sokolníky. Jakmile káně Harrisova vzlétne, havrani okamžitě mizí. Zda to bude mít trvalejší efekt, se teprve ukáže.

Sokolníci dorazili ráno k ZŠ Zborovská v Táboře, kde se před několika lety usadila velká kolonie havranů a lidé museli především na konci zimy a na jaře pravidelně snášet hlučné krákání. Tentokrát bylo ticho.

Havrani na přítomnost káně okamžitě zareagovali, ihned místo opustili a zamířili pravděpodobně na některé z nedalekých polí. 

„Občas sem pak pošlou zpátky několik průzkumníků, jako je třeba teď vidíte opodál. Nám pak stačí popojít a káně přelétne s námi, havrani znervózní a odlétnou,“ popisuje na místě sokolnice Hannah Melcerová.

Po prvních dnech jsou výsledky velmi dobré a na sídlišti je mnohem větší klid. Sokolníci budou s dravci na místě zhruba dva týdny. Zatím ale není jisté, zda bude mít plašení trvalejší efekt.

„To ukáže až čas. Určitě bychom nechtěli, aby se nám kolonie přesunula jen na jiné místo ve městě. To samozřejmě pečlivě sledujeme. První výsledky plašení jsou ovšem nadějné,“ vysvětlil Jiří Rozum z táborského odboru životního prostředí.

Plašení začalo v pátek 14. února ve Zborovské ulici.

„Zvolili jsme druh káně Harrisova, který je v sokolnictví používaný. Velikostí je podobný našemu káněti. Na havrana si troufne, ale zároveň je tak malý, že se dostane do větví. Proto třeba nemůžeme použít sokoly, protože ti v korunách neloví. Nejvhodnější by byl jestřáb, který útočí a používají ho třeba k ochraně letišť. Jenže ten má problémy se zasklenými plochami a dalšími překážkami,“ vysvětlil Jiří Rozum.

V tuzemsku svádí podobný boj přibližně dvacítka měst. Největší kolonie je zřejmě v Chrudimi, kde mají kolem 800 párů. Hodně jich je také v Pardubicích a ve velkém počtu se usadili i v Českých Budějovicích.