Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Jste naše volavka, namluvil falešný policista důchodci a okradl ho

  • 3
S další fintou, jak připravit seniory o jejich úspory, přišel podvodník na jihu Čech. Důvěřivé starší lidi přesvědčuje, že je policistou, který je právě na stopě zloději a snaží se ho chytit při činu. Nejméně jednou už s touto taktikou uspěl a penzistovi sebral téměř celý jeho důchod.

Podle policie se podvodník vydal do obce Karlov na Jidřichohradecku poprvé 9. listopadu. Místním lidem se tehdy představoval jako pracovník pošty a namlouval jim, že nedaleko obce řádí zloděj a lidem bere z bytů peníze.

O pět dnů později se do obce znovu vrátil a svou legendu poupravil. Místnímu důchodci tentokrát řekl, že ve skutečnosti je policistou a za pošťáka se pouze vydával v rámci pátrání po zmíněném zloději.

Už víme, kdo tím zlodějem je, a vás teď potřebujeme jako volavku, abychom toho darebáka chytili přímo při činu, namluvil podvodník důchodci. Když byl důchodce nedůvěřivý, vytáhl podvodník z kapsy údajný policejní průkaz a tím si penzistu definitivně získal na svou stranu.

Poškozený dostal za úkol vzít všechny peníze, které má momentálně v bytě, a položit je v kuchyni na stůl. Pak už měl jen čekat u okna, až přijedou policisté a jít jim naproti. Pochopitelně, že jediné, co důvěřivý muž z okna ve skutečnosti viděl, byl údajný policista, jak rychle mizí i s jeho sedmi tisícovkami.

Podpobizna falešného policisty
Podpobizna falešného policisty
Podpobizna falešného policisty

Tři verze podobizny falešného policisty

Policie po podvodníkovi zatím marně pátrá. Zjistila, že se zřejmě o podobné činy pokusil také v dalších jihočeských obcích Česká Olešná a Mostečný, tam ale podle všeho neuspěl.

Podle popisu, který se policii podařilo sestavit, je falešnému policistovi 35 až 40 let, je vysoký 175 až 180 cm, má silnější postavu, kulatý obličej a vlasy světle hnědé. Měl krátké vousy. "Jednal velice slušně, u lidí budí dojem inteligentního, věrohodného člověka," konstatovala policejní mluvčí Hana Millerová.

S poznatky o hledaném muži se lidé mohou obrátit na linku 158.