Na Jordán v Táboře vyplula replika říčního člunu z 16. století

  18:39
Unikátní osmimetrová replika rybářského říčního člunu z 16. století po roce v pátek opět vyplula ze Sokolské plovárny a brázdila vlny táborského Jordánu. Vyjížďky přichystalo Husitské muzeum v Táboře. Akce na Jordánu předznamenala víkend, který je v jihočeském kraji plný zajímavých akcí, na které mohou zájemci vyrazit. Třeba do Holašovic či Třeboně.

Replika říčního člunu z 16. století. | foto: Aleš Nový

„Tento typ člunu byl používán na větších řekách a v přímořských oblastech a sloužil k dopravě, obchodu a především k rybolovu,“ uvedl Aleš Nový z centra Danar. 

Lidé se při této příležitosti také dozvěděli informace o řemeslech spojených s dobovým rybolovem. Na repliku osmimetrové lodi, kterou před časem vyrobil spolek Danar podle obrázků, se vešlo vždy osm lidí a posádka. 

„Ale každý měl na palubě svůj úkol. Lidé si tak třeba vyzkoušeli, jak se s rybářskou lodí vesluje. Odpovídalo to dobové situaci, kdy také všichni pasažéři měli nějakou povinnost,“ uvedla vedoucí oddělení programů a expozic táborského husitského muzea Kateřina Nimrichtrová..

Projekt Husitského muzea s názvem Středověkou lodí po Jordáně se uskutečnil letos podruhé. Nimrichtrová uvedla, že i nyní byl o plavbu na lodi velký zájem. „Ale nedalo se to srovnat s loňským rokem, kdy jsme už několik dní před akcí měli všechna místa obsazena,“ dodala.

Přestože nádrž Jordán vznikla na konci 15. století, člun, jehož replika se v pátek po hladině plavila, patrně nikdy v Táboře rybáři nevlastnili. „Spíš ho využívali na velkých řekách. Nebo spíše při ústí řek do moře. Tady rybáři tento druh lodi neměli,“ řekl Aleš Nový ze spolku Danar.

Jordán, jehož rozloha je přes 51 hektarů, je patrně jednou z nejstarších údolních nádrží ve střední Evropě. Nimrichtrová uvedla, že Jordán nikdy nesloužil jako chovný rybník. „Byl vybudován jako zásobárna vody pro obyvatele Tábora. Rybolov nikdy nebyl primárním účelem nádrže,“ upozornila.

Páteční akce na Jordánu předznamenala víkend, který je v Jihočeském kraji plný zajímavých akcí, na které mohou zájemci vyrazit. Tady je výběr.

* Selské slavnosti

Ukázky tradičních lidových řemesel nabídne 22. ročník Selských slavností v Holašovicích. Vesnička zapsaná na seznamu UNESCO je hostí ode pátku do neděle. Na jarmarku bude 220 prodejců. „Letos je tam zhruba třetina nových stánků, u kterých jsme opět dávali důraz na předvádění a ukázky řemesla. Určitým způsobem jsme také obměnili program. To znamená, že budou k vidění a poslechu kapely, které v Holašovicích ještě nevystupovaly,“ uvedl starosta Jan Jílek.

* Opera i pocta Jacksonovi

Operou Terpsichora v pátek pokračuje v zámeckém barokním divadle Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Po představení čeká návštěvníky dobová gastronomie. Zítra je na programu Michael Jackson Symphony – Symfonická pocta králi popu. Začátek je ve 20.30 hodin v Pivovarské zahradě. V neděli pak od 11 hodin rozezní klášterní kostel varhaník Karel Martínek.

* Závod koloběžek a trhy

Už v pátek večer začnou v Bechyni keramické trhy, které nabídnou hlavní program zítra. Na náměstí bude v sobotu kolem 70 prodejců, připravené budou atrakce pro děti a opět se uskuteční recesistický závod koloběžek všech druhů. V pátek se odehrají dva koncerty. Od 19.30 vystoupí Jan Hrubý Trio a od 21 hodin zahraje kapela Lazareth. Sobotní program začne v 9 hodin, kdy do města přijede stovka motocyklů Harley Davidson. Zahrají i Kabát revival či The Beatles revival.

* Maliny v Malenicích

Čtvrté pouťové Malinové slavnosti se uskuteční v neděli v Malenicích nedaleko Volyně na Strakonicku. Začínají v 9 a potrvají do 13 hodin na farské zahradě. Návštěvníci ochutnají nejen sladkosti z malin, ale také masové pokrmy, které budou polité malinovou omáčkou. Připravené budou i dílny pro děti a hudební program.

* Festival v Nových Hradech

Známý houslista Jaroslav Svěcený bude opět hlavní postavou čtvrtého ročníku hudebního festivalu Jihočeské Nové Hrady. Začíná v sobotu a potrvá do 31. července. V sobotu je na programu Koncert pro 10 strun, který začíná v novohradském kostele sv. Petra a Pavla ve 20 hodin. S Jaroslavem Svěceným bude hrát na kytaru Miloslav Klaus. Další koncerty jsou v Trhových Svinech, na Dobré Vodě u Nových Hradů či v Rakousku. Vstupenky stojí 350 korun a je možné je koupit i přes www.cbsystem.cz.

* U Světa zahrají UDG

Osmnáctý ročník Pivovarských slavností odstartuje v sobotu v 11 hodin na nádvoří pivovaru Bohemia Regent v Třeboni. Na čepu bude desítka tradičních piv, nealko i speciální svrchně kvašené pivo, které vzniklo jen kvůli slavnostem. Program doplní koncerty, vrcholem pak budou vystoupení kapel Wohnout ve 21.20 hodin a UDG ve 23 hodin. Vstupné je 350 korun. Prohlídky pivovar naplánoval v hodinových intervalech od 12 do 17 hodin.

* TOP týden v Jindřichově Hradci

Pátečním večerem začíná už tradiční TOP týden v Jindřichově Hradci, plný koncertů a workshopů. Jako první dnes od 19 hodin zahraje v atriu Muzea fotografie JH Swing Band. Zítřejší odpoledne předvedou své umění na náměstí Míru dřevorubci, kteří představí několik disciplín takzvaných timbersportů. Večer je od 19 hodin vystřídá Děda Mládek Illegal Band. Celý víkend pak budou mít zájemci možnost si vyzkoušet v Domě gobelínů ruční pletení tapiserií.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...