V obci Dráchov pod jezem se převrhla kanoe s dvěma muži. (8. srpna 2020) | foto: Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vodáka zmizelého pod jezem našli po třech dnech, druhého hledají na Orlíku

  • 2
V Soběslavi na Táborsku našli v úterý utonulého sedmatřicetiletého muže, který v sobotu zmizel pod jezem v nedaleké obci Dráchov. Těla si v řece Lužnici všimla svědkyně. Dvaačtyřicetiletého muže, který se ve stejný den ztratil na Orlické přehradě, záchranáři dál hledají.

První tonoucí zmizel pod vodou v sobotu před polednem na řece Lužnici u jezu v obci Dráchov. Skupina vodáků sjížděla řeku, ale kvůli vysoké hladině přenesli čluny kolem jezu po souši.

„Pak se dva muži zřejmě rozhodli, že se pojedou k jezu podívat a jezdili u něj, až pod jez zajeli. Dostali se do zpětného proudu a loď se převrátila. Svědci se snažili mužům pomoci, což se jim u jednoho podařilo a vytáhli ho na břeh. Druhý z mužů však zůstal pod hladinou,“ popsal událost policejní mluvčí Milan Bajcura.

Pátrání v okolí jezu i na toku řeky Lužnice bylo neúspěšné. Utonulého muže nakonec našla náhodná svědkyně zhruba 5,5 kilometru od místa zmizení.

„Oznamovatelka si všimla v Soběslavi u jezu Valcha lidského těla v řece. Policisté zásahové jednotky ho vylovili. Následně byl v mrtvém ztotožněn pohřešovaný vodák, který se dostal do vody pod Dráchovským jezem,“ potvrdil policejní mluvčí Jiří Matzner.

Druhého muže stále hledají

V sobotu se ztratil také dvaačtyřicetiletý muž, který si s kamarády půjčil člun v kempu Radava na Orlické přehradě. Při projížďce skočil do vody a již nevyplaval. Začala proto rozsáhlá záchranná akce, která však byla neúspěšná.

„Pátrání stále pokračuje. Podílí se na něm policisté, záchranáři i vodní záchranná služba. Akce je zaměřená na okolí Radavy, kde dotyčný skočil do vody,“ sdělila policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

„Na rozdíl od uplynulých let jsou řeky plné vody, která se přes jezy opravdu valí. Utopit se v řece tak není problém a nejen vodáci by měli být ostražití,“ upozornil před časem ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz