Děla pracují. Lyžařské areály na jihu Čech vyhlížejí, kdy otevřou

  14:44
Šumavská lyžařská střediska investovala do zasněžování. Nyní čekají, až vláda upřesní podmínky pro zahájení sezony. Lidem doporučují nakupovat skipasy přes internet, kde to je možné, aby nemuseli stát fronty u pokladen.

Na horní části sjezdovky na Monínci jsou vysoké hromady sněhu. Další přibývá díky nové technologii, která ho vyrábí i při plusových teplotách. Stačí je rozhrnout a sezona může začít. Letos je všechno jinak.

Sněžná děla pracují i v šumavských areálech, provozovatelé ale stále netuší, kdy otevřou. Čekají, jaké podmínky budou muset splnit kvůli pokračující epidemii koronaviru. Vláda o nich bude jednat tento týden.

Na Monínci jsou v posledních letech zvyklí zahajovat sezonu už v listopadu jako jedni z prvních v Česku. „Přibrzdila nás vládní opatření. Původně jsme počítali, že se u nás začne lyžovat už 15. listopadu,“ konstatoval mluvčí areálu Radek Polák.

Už nyní ve střediscích počítají s tím, že zaměstnance čeká dohlížení na nutné rozestupy ve frontách u vleků a lanovek nebo pravidelná dezinfekce sedaček i interiérů v zázemí. A tam, kde je to možné, radí lyžařům, aby si kupovali skipas přes internet, aby pak nemuseli stát ve frontách u pokladen.

U Lipna rozšíří výukové hřiště

Areály stejně jako každý rok investovaly do vylepšení podmínek pro lyžaře miliony korun. Letos však nebyly tak štědré jako v minulých letech. Může za to bídná poslední zima, kdy byl nedostatek sněhu, i pokračující koronakrize.

Ve Skiareálu Lipno si dvě výrazné novinky schovali z minulého roku, kdy přes léto vybudovali novou dvousedačkovou lanovku a sjezdovku, ale kvůli slabým sněhovým podmínkám je vůbec neotevřeli.

Před touto sezonou podpořili zasněžovací systém a rozšířili výukové hřiště Foxpark. Přidali tam jeden pohyblivý pás a plochu rozdělí tak, že jedna polovina bude sloužit místní lyžařské škole a druhá veřejnosti.

„Další novinkou bude komfortnější zázemí lyžařské školy, půjčovny zimního vybavení i obchodu. Nové prostory budou modernější a větší než doposud. Vstupovat se do nich bude z nového náměstí, to vzniklo v prostoru mezi chatou Lanovka, která právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí, a nově postaveným hotelem Element. Právě v něm se služby nově nacházejí,“ upřesnila mluvčí skiareálu Olga Kneiflová.

Lyžaři musí u Lipna počítat se zdražením skipasů – například jednodenní pro dospělého v hlavní sezoně vyjde na 790 korun, o 30 korun více než minulou zimu. „Ceny stouply v průměru o tři až pět procent,“ upřesnila Kneiflová.

Permanentky podražily i v Lyžařském areálu Zadov, kde dospělí zaplatí v hlavní sezoně za celodenní lyžování 570 korun, loni to bylo 550. Skipas pro mládež bude dražší o stovku, vyjde na 430 korun.

„Ceny jsou vyšší většinou o čtyři až osm procent, ale některé skipasy zůstanou na stejné hodnotě jako minulou zimu,“ řekl pro ČTK Petr Vondraš, vedoucí provozu zadovského střediska, a dodal, že letos vyšla modernizace zasněžovacího systému na několik milionů korun. „Zásadní investice jako multifunkční budova a zasněžovací nádrž by měly přijít v příštím roce,“ dodal.

O 30 korun dražší je celodenní skipas na Monínci, areálu na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje. U pokladny vyjde na 670 korun. Kdo si ho pořídí přes e-shop, zaplatí 620 korun. „Ceny skipasů jsou vyšší zpravidla o tři až pět procent,“ upřesnil mluvčí Polák.

Na Monínci se v zimní sezoně zaměří především na rodiny s dětmi. Kromě tradiční lyžařské školy nabídnou i hernu Moniště, kde se budou moci děti po výuce zabavit.

Na Hochfichtu koupili 25 děl

V podobné nejistotě jako provozovatelé českých areálů žijí i ti na rakouské straně Šumavy. Na Hochfichtu spustili sněžná děla. Včetně 25 nových jich tam mají celkem 130, ale také zatím nevědí, jak tamní vláda rozhodne o otevření zimních středisek.

Opatření budou podobná jako v Česku – roušky na lanovkách, rozestupy minimálně metr ve frontách. „V restauraci bude smět sedět maximálně 10 lidí u jednoho stolu. Zábava po lyžování u baru bude letošní zimu v rakouských areálech zcela zakázaná,“ naznačil za provozovatele Martin Řezáč a dodal, že skipasy je možné zakoupit z domova přes webshop. Navíc v areálu pořídili další pokladní automaty na výdej skipasů, aby se lidé rozptýlili do co nejmenších skupin a čas před pokladnami se co nejvíce zkrátil.

Na Hochfichtu letos zůstanou ceny skipasů beze změn. Dospělý lyžař tam bude lyžovat celý den za 42 eur, děti do 10 let v doprovodu rodiče za čtyři eura a mládež za 27 eur.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

K dálnici D3 u Budějovic staví přivaděč, pak ho prodlouží na obchvat Srubce

23. dubna 2024  14:25

Bude to další silnice do skládačky, která má ve výsledku výrazně pomoci dopravě v Českých...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...